Previziuni sumbre ale analistilor CFA pentru 2019: ROBOR de 3,64%, inflatie de peste 4% si un euro mai scump

Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 10:33
6891 citiri
Previziuni sumbre ale analistilor CFA pentru 2019: ROBOR de 3,64%, inflatie de peste 4% si un euro mai scump

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna noiembrie, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, din cauza scaderii ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate vineri de CFA Romania.

Analistii CFA (Chartered Financial Analyst) estimeaza o rata anuala a inflatiei de 4,23% in urmatoarele 12 luni.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).

In luna noiembrie, fata de luna anterioara, indicatorul a scazut cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte.

Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte. Ambele componente ale indicatorului au contribuit la aceasta evolutie.

"Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte) . Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte) ", se arata in comunicat.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Totodata, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,23%.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in noiembrie la 3,43%, de la 4,25% in octombrie, potrivit datelor publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, si respectiv peste 64%, dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,64%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,78%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative", se arata in comunicat.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si al candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Citeste si:
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
Care va fi configurația parlamentului în noua sesiune din toamnă. Imagine complet diferită față de decembrie 2020
În doar jumătate de an, aproape toate grupurile politice din parlament au suferit modificări după demisii sau revocări, în paralel cu nașterea unor noi structuri care vor oferi parlamentului...
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
Criza care ar putea adânci recesiunea România. ”Niciun partid nu-și permite să fugă. Trebuie să inventeze un motiv. PNL e cu pistolul la tâmplă”
România trece printr-un an dificil. Abia ce ieșisem din pandemie, iar războiul din Ucraina a adâncit criza în care ne aflam deja. Deja avem creșteri importante de prețuri la produsele de...