ROBOR este de neoprit. Continua sa creasca si, odata cu el, si ratele romanilor

Luni, 23 Iulie 2018, ora 11:46

   

ROBOR este de neoprit. Continua sa creasca si, odata cu el, si ratele romanilor
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a inceput saptamana in forta si a crescut iar.

Indicele a ajuns, luni, la 3,41%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare nivel din 25 februarie 2014, cand a fost 3,46%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca accelerat.In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat luni la 3,52%, cel mai mare nivel din 6 martie 2014, cand a fost 3,52%.

Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeazaIndicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7385 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Chiar nu poate face daddy draknea nimic cu Roborul acesta nesimtit?
Nu poate nationaliza Banca Nationala ?!?!?
Nu poate sa ii ia banii si sa ii bage in Fondul Suveranilor Romaniei, fondul pzdist de subzixtenta ?

Daddy va iubeste. De unde fura daddy creste, de unde nu fura scade :)))
Votati initiativa sobolanilor rosii #cupenali in parlament :)))
Semnaturile se strang in beciul sediului partidului, din Kiselef, Dumnezeu sa-l ierte si pe asta... ca eu, de cand mi-au umflat ceasul si paltonul, nu mai pot sa-i sufar...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor