Românii cu dare de mână sunt mult mai atenţi cu banii decât cei fără venituri. Cum poţi urmări fără probleme cheltuielile lunare. STUDIU

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 08:30
2219 citiri
Românii cu dare de mână sunt mult mai atenţi cu banii decât cei fără venituri. Cum poţi urmări fără probleme cheltuielile lunare. STUDIU
Persoanele care au venituri de peste 10.000 lei pe lună sunt cel mai atente la costuri FOTO Pixabay.com

Digitalizarea din sistemul bancar, pe lângă faptul că a dus la apariția unor facilități moderne de plată, a devenit și un instrument util în ceea ce privește urmărirea cheltuielilor lunare.

Pentru a ține evidența facturilor lunare, 48,74% dintre români plătesc cu cardul sau contul bancar, 11,79% doar în unele luni, 14,95% rareori fac acest lucru, în timp ce 24,51% declară că nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a ține evidența facturilor, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro

Mai mult, 38,96% dintre români folosesc serviciile de internet banking și mobile banking săptămânal (cei mai mulți dintre aceștia câștigă peste 5.000 lei/ lună – dublu față de media înregistrată la nivelul populației), 24,66% ocazional pentru activități bancare,

Pe de altă parte, 25,52% dintre cei chestionați utilizează portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon, pentru plata produselor cu cardul (tinerii sub 25 ani înregistrează cele mai mari valori – 46,97%, aproape dublu față de media înregistrată la nivel de populație).

Cheltuielile cu casa au o pondere semnificativă în veniturile românilor

Pentru 25,52% dintre români, cheltuielile cu locuința ocupă 40-60% din venituri. În acest context, românii încep să fie mult mai atenți și prudenți în ceea ce privește alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei (ex. vacanțe, ieșiri în oraș etc.).

66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an.

Ponderea este mai ridicată - circa 75% - în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani) iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

Pentru asta CEC Bank a lansat pachetul de cont bancar "Grijă Completă", care oferă servicii complete pentru operațiunile de zi cu zi (card, internet și mobile banking, conturi în euro și lei), cu zero comisioane în primul an, dar și un depozit cu depuneri ulterioare, cu dobândă de 7,2% pe an.

Tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuința: 24% dintre aceștia alocă sub 20% din venituri, o posibilă explicație fiind faptul că mulți preferă să locuiască în continuare cu părinții.

Procentul uriaş al românilor care sunt atenţi la costuri, mai mult ca niciodată

Deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul: doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație.

La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri).

Potrivit sondajului, 55,43% dintre respondenți sunt salariați, 43,78% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 lei, 34,22% au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#bani, #cheltuieli, #romani, #CEC Bank, #buget, #venituri, #Internet banking, #finzoom, #costuri , #buget