5 sfaturi financiare pentru tineri

Luni, 26 Iulie 2021, ora 17:55
4368 citiri
5 sfaturi financiare pentru tineri

România nu stă tare bine la capitolul educație financiară și prea puțini sunt cei interesați să abordeze acest subiect. În special tinerii nu se gândesc la ziua de mâine și cheltuie în fiecare lună mai mulți bani decât este necesar. A fi stabil financiar nu înseamnă doar să ai un venit în fiecare lună, ci să ai mereu alocat un buget pentru situațiile neprevăzute. Iată 5 sfaturi financiare de care să ții cont:

1. Folosește beneficiile oferite de angajator sau negociază pentru a le obține

Unii angajatori, pe lângă salariul fix, oferă angajaților și diverse beneficii, precum un card de carburant, un abonament de sănătate, tichete de masă, carduri cadou, tichete de vacanță, prime sau bonusuri de performanță și nu numai. Astfel de venituri suplimentare sau discounturi acoperă o varietate din cheltuielile pe care oricine le are în fiecare lună. Dacă până în prezent nu ai luat în calcul varianta de a negocia cu angajatorul pentru a le obține, este timpul să o faci!

2. Învață să economisești

Tendința multor tineri este de a achiziționa lucruri materiale fie că au nevoie de ele, fie că nu. Probabil și tu dorești să îți cumperi o pereche nouă de adidași, un smartphone nou sau diverse articole vestimentare. Gândește-te de două ori înainte de a le achiziționa. Ai nevoie de un alt telefon dacă cel vechi funcționează? Trebuie să îți completezi garderoba cu noi articole vestimentare sau ai cele necesare? Evită să achiziționezi lucruri care nu îți sunt de folos!

3. Alocă bani pentru situații de urgență

În fiecare lună ar fi bine să pui deoparte între 10 - 20% din veniturile pe care le ai. Dacă veniturile sunt ceva mai mari și îți permit creșterea procentului, cu atât mai bine! Banii strânși pot fi folosiți în diverse situații de urgență sau pentru atingerea unor noi obiecte (achiziționarea unei mașini, un apartament mai spațios, etc.). Optează pentru un cont de economii.

4. Planifică din timp cheltuielile

Vrei să mergi în concediu? Asemenea cheltuieli trebuie planificate din timp: cât costă biletele de transport, cât costă cazarea, care sunt prețurile aproximative pentru biletele de intrare la obiectivele turistice, ce alte taxe suplimentare sunt percepute de către aeroport, care sunt prețurile percepute în locațiile în care dorești să mănânci, etc. Orice intenționezi să faci, stabilește din timp cheltuielile pe care le vei avea.

5. Nu împrumuta bani inutil

Împrumuturile ar trebui să aibă loc doar în situații excepționale și cu un plan bine pus la punct. Nu este recomandat să faci împrumuturi dacă nu îți permiți să achiți datoriile la timp. În cazul unei investiții majore (un apartament sau o mașină) asigură-te că îți permiți ratele lunare și că îți rămân suficienți bani pentru restul cheltuielilor. Dacă intenționezi să faci împrumuturi doar pentru a-ți satisface anumite nevoi (o călătorie, de exemplu), ar fi bine să renunți la ele.

E bine să fii cumpătat și să ai în vedere ziua de mâine. Lipsa banilor duce la apariția stresului sau alte probleme de sănătate, frustrărilor și chiar către alte situații neplăcute.

Citeste si:
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 25 septembrie
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 25 septembrie
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Esti cam...
Gabi Tamaș: ”Banii la zi!” Secretul cu care FC Voluntari a urcat pe podium în Liga 1
Gabi Tamaș: ”Banii la zi!” Secretul cu care FC Voluntari a urcat pe podium în Liga 1
FC Voluntari a învins-o pe Rapid Bucureşti cu scorul de 1-0 (1-0), vineri seara, pe Arena Naţională din Capitală, în primul meci din etapa a 10-a a Ligii I de fotbal. FC Voluntari a...
Sursa: Ziare.com