Actiunile Fondului Proprietatea, miza suprema pentru "baietii destepti"

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 09:29
3985 citiri
Actiunile Fondului Proprietatea, miza suprema pentru "baietii destepti"

Fondul Proprietatea a devenit un "izvor" de castig pentru "baietii destepti" care cumpara, cu mare amplomb, actiunile.

Pe langa perspectiva unui castig insemnat atunci cand va fi listat fondul la bursa, miza o reprezinta si controlul la cele mai productive companii din Romania.

De la inceputul anului 2008, fondul are cu o treime mai putini actionari, dar participatiile acestora s-au dublat, informeaza Jurnalul National. In urma acestor investitii profiturile realizate de companiile de top din industria si sistemul energetic romanesc se vor scurge in conturile "baietilor destepti" de la Fondul Proprietatea.

Acest fond a fost creat in 2005 ca instrument de despagubire de catre stat pentru cei care nu isi mai pot recupera bunurile confiscate de comunisti.

Insa, Fondul Proprietatea se concentreaza in mainile cercurilor de interese, pierzindu-si chiar scopul pentru care a fost creat. Astfel, daca la inceputul anului fondul avea 3.028 de persoane private care controlau 11,26%, in decursul acestui an numarul de actionari s-a redus cu o treime concomitent cu dublarea procentului de titluri detinute.

La data de 9 iunie 2008, actionarii persoane private erau 2.113, iar detinerea lor era de 17,7% din capitalul fondului, celelalte actiuni fiind detinute de Ministerul Economiei si Finantelor. Concentrarea a crescut sustinut in ultimele luni, astfel ca la data de 8 iulie numarul de actionari ajunsese la 2.207, dar care controlau 18,9%, conform datelor publicate de institutie. La 28 iulie, peste 300 de actionari isi vandusera "baietilor destepti" actiunile la Fondul Proprietatea, la acea data 1.891 de persoane avand 19,51% din actiuni.

Miercuri, 3 septembrie, site-ul fondului arata 1.970 de "proprietari" care detineau exact 20%. Legea data care permite vanzarea actiunilor fondului fara ca acesta sa fie listat la bursa a facut sa infloreasca specula. Pe forumul fondului persoanele schimbau actiunile pe imobile sau banii.

Despagubitii au ajunsa sa vanda cu 30%-60% mai ieftin, adica iesind in pierdere doar ca sa apuce sa vada vreun ban, la trei ani de la crearea fondului. Din cauza intarzierilor de listare a fondului la bursa despagubitii trebuie sa astepte cinci ani de la crearea FP pentru a beneficia de preturi relativ corecte pentru actiunile detinute.

Surse din piata de capital au declarat ca numarul mic de societati din portofoliul fondului listate la bursa ar face ca actiunile sale sa fie inca subevaluate cand FP se va tranzactiona. Desi Guvernul a promis listarile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, a Complexului Energetic Craiova, nici una dintre acestea nu a ajuns pe bursa. Ultimele companii listate de stat sunt monopolurile Transelectrica si Transgaz.

Cum ajungerea pe BVB este inca indepartata, statul ofera celor deposedati posibilitatea de a opta pana la 20 septembrie pentru actiuni Transgaz la valoarea de 235,6657 lei pe titlu, cu 22% in pierdere pentru despagubiti, deoarece miercuri actiunea valora 194 de lei.

Sorin Ovidiu Vantu declara in urma cu doi ani intr-un interviu ca "in sase luni, asa cum este conceput Fondul Proprietatea, preiau controlul asupra lui (... ) Mai exista si altii care pot face asta, mai lent ca mine, dar o pot face. Unii au si inceput. Daca m-as alia cu ei, atunci nu-mi mai trebuie o jumatate de an, ci o luna. Intr-o luna imi pun Fondul Proprietatea in poala", spunea Vantu.

Iar miza nu este profitul din specula facuta cu actiuni, cat controlul unor pachete foarte mari de actiuni la companii importante din economia nationala. Societatea are active de 4 miliarde de euro si detine participatii la crema industriei si energiei din Romania: 20,11% din Petrom va ajunge la 20% din Nuclearelectrica de la 9,48%, cit are acum, 19,94% din Hidroelectrica, 13,4% din Transelectrica, 14,9% din Transgaz, 14,99% din Romgaz, 9,9% din Alro, 7,69% din Azomures, importante pachete din distributiile de energie electrica si gaze naturale sau transporturi.

Cele 88 de participatii si-au dovedit din plin valoarea. Daca in 2006 a avut un profit net de 72,81 milioane de lei, in 2007 acesta a crescut de 4,3 ori, pina la 313,1 milioane de lei. Suma care a fost depasita din primul semestru al lui 2008, cand profitul net a fost de 315,47 milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#actiuni, #fondul, #Proprietatea, #lista, #bursa, #cumpara, #baietii, #destepti, #castig, #influenta , #stiri financiare