Adio rate mici la creditele in euro

Duminica, 14 Martie 2010, ora 22:43
2609 citiri
Adio rate mici la creditele in euro

Ratele creditelor in euro risca sa creasca semnificativ in anii urmatori, dar o parte din majorare ar putea fi amortizata de aprecierea monedei nationale.

Dobanzile percepute de banci la imprumuturile in euro sunt in prezent la niveluri reduse, fapt care ii ajuta pe solicitantii actuali sa poata imprumuta sume mai mari.

In viitor, insa, ratele vor creste daca majorarea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana (acum la minime istorice) se va reflecta si in marirea dobanzilor practicate pe piata, relateaza Capital.

Rata lunara aferenta unui imprumut in valoare de 57.000 de euro contractat in programul "Prima casa" ar putea creste de la circa 294 de euro, cat este in prezent, la 395 - 410 euro la sfarsitul anului 2012, potrivit calculelor facute de Capital pe baza estimarilor analistilor bancari.

Dobanzile la finantarile din acest program sunt limitate la EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja de patru puncte procentuale.

Estimarile ING Bank indica un nivel de 1,8% pentru EURIBOR la trei luni in primul trimestru al anului viitor, respectiv de 3,4% in ultimul trimestru al anului 2012. Economistii Raiffeisen Bank se asteapta ca rata de referinta sa fie tot de 1,8% la sfarsitul acestui an, iar la finele anului 2012 sa fie de 3,8%.

In schimb, pentru buzunarele celor care au de rambursat credite contractate in euro, o gura de oxigen ar putea aparea ca urmare a aprecierii monedei nationale. Un euro ar putea fi cotat la 3,95 lei la sfarsitul acestui an, respectiv la 3,75 lei la sfarsitul anului 2012, spune economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Si economistii ING Bank vad un leu mai puternic, anticipand o rata de schimb de 4,10 lei pentru un euro in ultimul trimestru al acestui an, respectiv 3,8 lei, in ultimele luni din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#rate crestere, #crestere dobanzi rate, #rate Prima Casa crestere, #indatorare crestere , #stiri financiare