Analisti financiari: Euro va depasi 5 lei in 12 luni

de Paul Barbu , Redactor
Marti, 25 Mai 2021, ora 10:10

   

Analisti financiari: Euro va depasi 5 lei in 12 luni
Moneda europeana se va aprecia in relatie cu leul, ajungand in mai putin de 12 luni pana la 5.0062 lei/euro, in timp ce rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni, mai 2022/mai 2021, a inregistrat o valoare medie de 3,53%, potrivit analistii CFA Romania.

"Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,53%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro", spun analistii financiari.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut comparativ cu luna anterioara la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au inregistrat cresteri substantiale.

"Atat indicatorul de incredere, cat si cele doua componente ale sale au atins, pentru a doua luna consecutiv, valorile maxime post-criza Covid-19, ceea ce indica incredere in revenirea economiei in acest an. In contextul revenirii ratei inflatiei, sondajul prin intermediul evolutiei anticipate a ROBOR 3M releva si posibilitatea majorarii cu 25 bps a ratei de dobanda de politica monetara in urmatoarele 12 luni", declara Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Cea mai mare parte a respondentilor (peste 77%) anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului se va resimti inclusiv in anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar pana in trimestrul IV al anului 2022.

In ceea ce priveste deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021, valoarea medie a anticipatiilor este 7%, iar cu privire la evolutia in termeni reali a PIB in anul 2021 valoarea medie a anticipatiilor este +5,1%.

Datoria publica va ajunge, ca procent din PIB, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, iar orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1947 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
BaronulRed
rank 5
Vin rușii!
Trăim fantastic in epoca Werner/ Cițu!
z123456
rank 5
da baroane
traim asa din cauza pandemiei dar mai ales a anilor indelungati de psd-ism.
DUTTY
rank 5
Zetule astea sunt motive puerile !!!!
.
RexMundi
rank 5
Serios ?
catu cu trupa au loc asigurat la "muzeul din targoviste" ! nostradamus le-a prezis o soarta nasoala...
Rafalle
rank 5
Mielul Oligofren
Leul trebuia sa fie la 5 lei in 2005 nu azi.
Paritatea neverosimila de azi este sustinuta prin taxarea extrema a expatilor.
Cand acesti expati nu mai cotizeaza din diferite motive Leul este pe vale.
Adica o extindere a pandemiei va duce la devalorizare.
Doar nu credeti ca cei 2,1 milioane de angajati la stat produc ceva ? Nici daca vor nu pot !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor