Analiza Tradeville: Dolarul american se scufunda (Video)

Luni, 25 Mai 2009, ora 11:32
2434 citiri
Analiza Tradeville: Dolarul american se scufunda (Video)

La mijlocul lunii aprilie percepeam ca dolarul american devenise vulnerabil in fata unei deprecieri generalizate. O luna mai tarziu am ales sa revin in mod particular asupra sansei distincte pe care lira sterlina o avea, dupa o lunga perioada de timp, de a se corecta pozitiv in fata dolarului american - mai ales ca din septembrie 2007 pana la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an am pastrat o viziune aproape apocaliptica asupra monedei britanice (in aceeasi perioada, lira sterlina a pierdut peste 30% atat in fata dolarului american cat si a monedei unice europene, si aproape 50% in fata yenului japonez).

Dupa trepidatiile din martie - aprilie, dolarul american a trecut in defensiva, suferind saptamana trecuta un declin important si generalizat. Euro a depasit pragul 1,40 in fata dolarului american, inregistrand a patra saptamana pozitiva din ultimele cinci saptamani. Dolarul australian, dolarul neo-zeelandez si dolarul canadian tocmai au atins cele mai mari niveluri ale ultimelor 7 luni in fata monedei americane.

Totodata, o serie de monede apartinand economiilor emergente au afisat cresteri puternice ale ratelor de schimb in fata dolarului american. Aprecierea recenta a realului brazilian in fata monedei americane a fost atat de notabila (peste 20% pe parcursul ultimelor aproape 3 luni) incat presedintele bancii centrale a Braziliei, Henrique Meirelles, a avertizat pe 21 mai impotriva unui "exces de euforie".

Notam la mijlocul acestei luni ca prabusirea pietei imobiliare, a sectorului bancar si a economiei britanice in ansamblu, taieri agresive ale dobanzii cheie urmate de "relaxare monetara cantitativa", deteriorarea alarmanta a finantelor britanice - la care pe 21 mai s-a adaugat retrogradarea de catre agentia Standard & Poor's a perspectivei Regatului Unit de la "stabila" la "negativa", anunt care a generat noi temeri in legatura cu posibilitatea pierderii rating-ului AAA - toate acestea ar fi reprezentat viziuni fundamentale solide in construirea unor pozitii agresive de vanzare a lirei sterline in toamna anului 2007 sau pe parcursul anului trecut.

In debutul noului an, insa, premisele negative par sa fi fost deja integrate in cotatii, si - in afara unor evenimente exceptionale - vanzatorii monedei britanice nu mai beneficiaza de elementul surprizei. Intr-un context mai larg, in perceptia mea calea minimei rezistente ramane favorabila, dupa o lunga perioada de timp, unei corectii pozitive.

Interesant, pe 21 mai lira sterlina a rezistat confortabil in fata dolarului american, desi moneda britanica a fost lovita de o premisa fundamentala directa (anuntul agentiei Standard & Poor's).

In schimb, in aceeasi zi dolarul american s-a depreciat puternic, desi moneda americana a fost lovita de o premisa fundamentala indirecta - publicul speculand ca o retrogradare a perspectivei Regatului Unit ar putea conduce la o decizie similara implicand Statele Unite.

Mai mult, dolarul american a stat saptamana trecuta sub presiuni de vanzare considerabile, desi indicii bursieri internationali, inclusiv cei americani, au suferit la randul lor pierderi - negand astfel o corelatie inversa si puternica definitorie pentru ultimele luni.

Cele doua observatii evocate mai sus, in opinia mea, sunt inca si mai indicative pentru sentimentul puternic negativ care afecteaza la acest moment moneda americana.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la

www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

Tradeville S.A.

Mai multe informatii despre pietele financiare internationale

">

Tradeville. Everything for smart investors

Telefon: 0040 21 318 75 55; Fax: 0040 21 318 75 57; E-mail: helpdesk@tradeville.eu; Web: www.tradeville.eu

Adresa: Bulevardul Unirii nr. 19, bl. 4B, parter, sector 5, Bucuresti Cod Postal: 040103, ROMANIA

SSIF TRADEVILLE SA este autorizata de CNVM prin Decizia nr. 2225/15.07.2003

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
#Tradeville, #dolar american, #analiza , #stiri financiare