Analiza Vanguard Lira sterlina se prabuseste (Video)

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 07:49
2319 citiri
Analiza Vanguard Lira sterlina se prabuseste (Video)

Intr-o sectiune speciala a notelor zilnice de piete internationale aparute pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie 2007, sugeram pentru prima data posibilitatea unei prabusiri a lirei sterline in fata monedei unice europene si a coroanei daneze.

O zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei.

In raportul saptamanal de piete internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 17 septembrie 2007 notam ca Regatul Unit ar putea fi urmatoarea locatie a unui colaps al pietei imobiliare si a unei implozii a lichiditatii la nivelul sistemului financiar.

Am reiterat si documentat apoi sansa distincta a unei deprecieri remarcabile a lirei sterline, in particular in fata monedei unice europene, in mod succesiv in ultima parte a anului 2007 si de asemenea in prima parte a anului trecut.

Chiar in debutul acestei saptamani, luni 19 ianuarie, gigantul financiar britanic Royal Bank of Scotland Plc a anuntat public ca estimeaza pierderi totale aferente anului trecut de pana la 28 miliarde lire sterline (aproximativ $42 miliarde) - cele mai mari din istoria corporativa a Regatului Unit - pretul actiunilor sale prabusindu-se la London Stock Exchange cu aproape 67%. Rezultatele financiare definitive vor fi anuntate pe 26 februarie.

In aceeasi zi, guvernul britanic a anuntat la randul sau un nou plan de salvare a sectorului financiar - al carui cost este estimat de catre Trezoreria Regatului Unit la (inca) 100 miliarde lire sterline (aproximativ $147 miliarde).

De asemenea, guvernul isi va majora participatia la Royal Bank of Scotland Plc, de la 58% la 70%. Intr-o declaratie publica facuta luni cu ocazia lansarii noilor masuri, premierul britanic Gordon Brown a plasat vina pentru actuala criza financiara pe "creditarea iresponsabila" din trecut". "Acestea sunt vremuri extraordinare, care necesita actiuni fara precedent", a adaugat Brown.

Marti 20 ianuarie, aflat la Nottingham, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King s-a angajat sa injecteze lichiditati suplimentare in economie in "cateva saptamani". King a afirmat ca noile masuri coordonate la nivelul autoritatilor sunt indreptate nu in directia protejarii bancilor, ci a economiei de banci.

In notele de piata de marti, si apoi pe parcursul zilelor urmatoare, am ales sa revin asupra temei deprecierii lirei sterline - considerand ca moneda britanica se afla din nou intr-o situatie extrem de vulnerabila, presiuni de vanzare remarcabile acumulate recent putand conduce la o noua cadere libera generalizata, in particular in fata dolarului american si a yenului japonez.

O depreciere a cursurilor spot forex GBP/USD si GBP/JPY - credeam - ar fi putut compune vanzarea agresiva generalizata a lirei sterline cu o noua runda de apreciere a dolarului american si a yenului japonez (evolutii "proxy" pentru noi scaderi suferite de catre bursele internationale de actiuni si de marfuri).

Marti, lira sterlina a suferit in fata dolarului american o depreciere de peste 4%, amintind de 16 septembrie 1992, cand moneda britanica a fost scoasa precipitat din "mecanismul european al ratelor de schimb" ("ERM") pe fondul unui atac speculativ de proportii epice.

Vineri, 23 ianuarie, au fost publicate datele preliminare privind dinamica produsului intern brut al Regatului Unit in ultimul trimestru al anului trecut - care au indicat ca economia britanica s-a contractat in perioada de calcul cu 1,5%, cel mai important declin al ultimilor 28 de ani.

Asteptarile generale se concentrau pe o scadere de 1,2%, dupa ce in trimestrul al 3-lea economia locala se contractase cu 0,6%.

Imediat dupa anuntarea datelor, lira sterlina a atins un nou minim al ultimilor 23 de ani in fata dolarului american si totodata un nou minim istoric in fata yenului japonez.

Cred ca pariul burselor internationale de actiuni si de marfuri cu euforia instalarii unei noi administratii americane a fost compromis inca din primele zile de tranzactionare ale anului - pe fondul unui nou val de informatii fundamentale extrem de negative.

Pe 6 ianuarie, cei mai importanti indici ai bursei americane de actiuni au resimtit primele trepidatii, cumparatorii incepand sa piarda gradual initiativa. O zi mai tarziu, pe 7 ianuarie, pretul futures al petrolului cotat la NYMEX cu scadenta cea mai apropiata (februarie 2009) a suferit o depreciere de peste 12%, cea mai importanta din ultimii 7 ani - pe fondul anuntarii unei cresteri masive a stocurilor americane de petrol.

Si mai indicativ pentru esecul pariului mentionat mai sus, marti 20 ianuarie - in ziua inaugurarii noii administratii americane - indicele compozit Dow Jones Industrial Average a pierdut 332,13 puncte (-4,01%), marcand astfel cel mai dramatic declin din istorie suferit cu o asemenea ocazie.

Vineri, 23 ianuarie, indicele agregat al dinamicii burselor europene de actiuni Dow Jones STOXX 600 a atins un nou minim al ultimilor 5 ani, sectorul energetic - adica tocmai cel vizat prioritar de investitiile masive asumate la nivel global - fiind unul dintre principalii perdanti.

Cu datele observabile la acest moment, percep o sansa distincta ca lira sterlina si bursele internationale de actiuni deopotriva sa sufere o accelerare a scaderilor pe parcursul zilelor urmatoare.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

www.vanguard.ro

Mai multe informatii despre pietele financiare internationale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#prabusire lira sterlina, #evolutie lira sterlina, #lira dolar euro, #Vanguard , #stiri financiare