Analiza Vanguard Yenul japonez devine vulnerabil (Video)

Luni, 02 Martie 2009, ora 11:23
2873 citiri
Analiza Vanguard Yenul japonez devine vulnerabil (Video)

George Soros a afirmat la un moment dat: "descopera premisa falsa, si pariaza impotriva ei".

Cred ca orice trend de piata remarcabil incepe de la o premisa fundamentala favorabila. Doar in stagii tarzii, speculatorii exagereaza miscarea in cauza - chiar dincolo de punctul de la care premisa fundamentala initiala nu se mai verifica in realitate.

Mai mult, de regula in stagiile tarzii ale unei miscari remarcabile o alta premisa fundamentala, opusa celei initiale, se contureaza la orizont.

Ramane doar o chestiune de timp pana cand publicul recunoaste noua premisa, si trendul se prabuseste sub propria greutate.

Aprecierile accidentale ale yenului japonez din ultimele saptamani au fost puse de catre media internationala pe seama statutului de "moneda de refugiu" al monedei nipone. In opinia mea, aceasta premisa este gresita.

Cursul teribil ascendent al yenului care a debutat la mijlocul anului 2007 a avut la baza pe de-o parte implozia spectaculoasa a operatiunilor speculative tip "carry trade", si pe de alta parte reechilibrarea dobanzilor de referinta la nivel global.

Yenul japonez nu a fost in niciun moment o "moneda de refugiu", un "franc elvetian al Asiei" (de altfel, la randul sau aprecierea francului elvetian nu a avut vreo legatura cu postura traditionala de "moneda de refugiu" a acestuia).

Mai mult, la acest moment nu percep nicio moneda asociata corect notiunii de "refugiu" - daca ar fi sa acord un asemenea statut, aurul nu ar avea concurenta.

In debutul noului an la Tokyo, insa, aprecierea yenului se confrunta simultan cu o criza economica si cu instabilitate politica. Economia nipona a suferit in ultimul trimestru al anului trecut o contractie severa de 12,7% (cea mai importanta a perioadei care a trecut de la criza petrolului din 1974), in timp ce luna trecuta exporturile s-au prabusit cu 45,7%, un declin record.

Premierul Taro Aso se confrunta cu o scadere importanta de popularitate. In urma cu cateva zile, ministrul de finante Shoichi Nakagawa a demisionat pe fondul unui scandal de amploare legat de prestatia publica a acestuia la cea mai recenta intalnire G7 desfasurata la Roma pe 13 - 14 februarie.

Noul ministru de finante, Kaoru Yosano, a setat deja politica valutara ca prioritate in incercarea de a stabiliza economia. "In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca rata de schimb a yenului este stabila" - a declarat Yosano pe 20 februarie in fata parlamentului nipon, dar la Tokyo tentatia de a vedea un yen cu mult mai slab decat in prezent este irezistibila.

Reechilibrarea dobanzilor de referinta la nivel global, proces care a favorizat yenul japonez pe seama amendarii teribile a unor valute ca dolarul australian sau lira sterlina, este istorie. In economiile G7 ratele cheie converg oricum catre zero, si pietele yenului par sa fi integrat deja o asemenea asteptare.

Daca implozia operatiunilor tip "carry trade" si-a consumat deja combustibilul, publicul ar putea sa-si refocuseze atentia pe dinamica extrem de negativa a economiei nipone - noua premisa fundamentala.

Pe parcursul ultimelor luni, wonul sud-coreean sau dolarul taiwanez au suferit pierderi considerabile. Doar in perioada care a trecut de la mijlocul lunii septembrie (momentul anuntarii falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers Holdings Inc.), insa, yenul japonez a castigat aproape 15% in fata dolarului american si 30% impotriva monedei unice europene. Exista asadar un ecart considerabil intre yen si restul universului valutelor asiatice.

Chiar si yuanul chinezesc si-a oprit aprecierea in fata dolarului american la mai putin de un punct procentual in a doua jumatate a anului trecut - cu acceptul mai mult sau mai putin voalat al autoritatilor de la Beijing, si recent al celor de la Washington.

Daca publicul va tinti anularea acestui ecart, yenul devine acum cu atat mai vulnerabil iar posibilitatea unei deprecieri bruste si puternice a monedei nipone cu atat mai probabila.

Anul trecut, dolarul american se afla in postura de victima perfecta in martie la momentul crizei gigantului financiar Bear Stearns Cos Inc., dar intr-o situatie cu totul diferita, aceea de castigator absolut, doar 6 luni mai tarziu pe fondul colapsului Lehman Brothers Holdings Inc.

Intr-o perioada de timp similara, in a doua jumatate a anului trecut pretul petrolului a pierdut peste 75%, dupa ce se apreciase cu aproape 50% in prima parte a anului.

Trecem printr-o perioada in care volatilitatea pietelor internationale rescrie istoria. Autoritatile financiare si politice de la Tokyo ar trebui sa aiba grija cu ceea ce-si doresc.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

www.vanguard.ro

Mai multe informatii despre pietele financiare internationale

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#evolutie yen japonez, #analiza valute, #criza economica, #Vanguard , #stiri financiare