Ziare.com

Bancile, reticente in a da credite pentru apartamente vechi

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 23:43

   

Bancile, reticente in a da credite pentru apartamente vechi
Daca in urma cu doi, trei ani, conta prea putin pentru banca vechimea apartamentului pentru care se solicita un credit, aceasta situatie incepe sa se schimbe.

Bancile au inceput sa acorde facilitati la creditele destinate cumpararii de apartamente cat mai noi, iar tendinta va fi de scumpire a imprumuturilor pentru locuintele din blocurile vechi.

In acest moment, exista cateva institutii de credit care ofera conditii speciale solicitantilor de credite care garanteaza cu imobile mai noi.

Nu mai vechi de 1977, sau chiar si 1981 - acestea sunt limitele pe care le impun unele banci pentru anul de constructie a imobilelor, pentru ca solicitantii de credite sa beneficieze de conditii preferentiale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Astfel, Volksbank acorda credite cu avans zero numai pentru solicitantii care achizitioneaza imobile construite dupa martie 1977.

Si Bank of Cyprus acorda credite ipotecare cu dobanzi preferentiale pentru achizitia de imobile care nu sunt mai vechi de 10 ani.

In schimb, la Bancpost, poti obtine o suma mai mare de bani in cazul in care imobilul ipotecat este construit dupa 1981.

Aceasta tendinta este de asteptat sa se accentueze in anii urmatori. Bancile vor incerca sa-si ia cat mai multe masuri de siguranta ca nu vor pierde atat in cazul unui incident nefericit, care ar putea duce la distrugerea imobilului cu care s-a garantat, cat si in cazul reducerii, in timp, a valorii apartamentelor din blocurile vechi.

Exigentele bancilor la calcularea valorii imobilului cu care se garanteaza creditul este dictata si de companiile de profil care asigura respectivul imobil.

Calculele sunt facute in asa fel incat in caz de incendiu, cutremur, inundatii etc, situatii care ar duce la distrugerea partiala sau totala a imobilului, sa existe posibilitatea ca bancile sa-si recupereze valoarea creditului.

Asa se face ca, de exemplu, pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic - celebrele imobile cu bulina rosie -, companiile de asigurari refuza sa incheie asigurari impotriva cutremurelor, consecinta directa fiind ca aceste imobile nu sunt acceptate drept garantie la banci.

Unde ajung banii din asigurare in cazul distrugerii imobilului

In cazul in care imobilul este distrus total sau partial, o parte din banii dati de compania de asigurare pot ajunge si in buzunarul proprietarului care si-a cumparat casa pe credit, chiar daca banca este beneficiara politei in urma cesionarii acesteia sau in baza unei asigurari de grup oferita ca pachet clientului.

Valoarea sumei care poate fi returnata proprietarului apartamentului depinde de suma de bani imprumutata, dar si de conditiile prevazute in contractul de asigurare a imobilului.

Astfel, in cazul in care are loc unul dintre incidentele mentionate mai sus sau orice alt risc acoperit prin polita de asigurare, institutia bancara care a acordat creditul va incasa cu prioritate, din despagubirea oferita de asigurator, suma necesara acoperirii sumei ramase de rambursat din creditul acordat.

Ulterior, in cazul in care exista o diferenta intre valoarea despagubirii si suma ramasa de rambursat din creditul acordat, aceasta se va transmite clientului.

Totodata, in urma acestei operatiuni, creditul se va lichida in evidentele bancii si va fi stinsa datoria clientului.

Executarea silita te lasa si fara bani, si fara apartament

O anumita suma de bani ar trebui sa primeasca clientul si in cazul in care nu are bani sa-si mai achite ratele si se trece la executarea imobilului pus drept garantie.

Totusi, este stiut ca, in majoritatea cazurilor, clientul bancii nu prea se alege cu vreun ban, deoarece societatile de executare silita nu dau dovada de zel in vanzarea la un pret bun a imobilului respectiv. Iar clientii bancilor nu au niciun cuvant de spus cand incheie contractele de creditare.

Astfel, obligatia de a achita ratele aferente unui credit este prevazuta in contractul de credit, iar obligatia clientului in cazul in care nu mai poate plati ratele este sa informeze institutia de credit in cel mai scurt timp.

In urma unei discutii asupra cauzelor care au dus la aceasta situatie, banca poate oferi clientului posibilitatea de a reesalona imprumutul, pentru a obtine o rata lunara mai mica sau poate chiar decide amanarea unor plati.

Daca insa clientul nu poate onora nici astfel de obligatii de plata, banca va decide inceperea procedurii de executare a imobilului ipotecat.

Suma care rezulta din vanzarea imobilului in urma executarii silite va acoperi in primul rand datoria clientului fata de banca - comisioane, taxe, dobanzi penalizatoare, sold neachitat si dobanzi curente, cheltuieli de judecata si publicitate imobiliara si orice alte taxe si sume platite in decursul procesului de executare.

Daca, in urma achitarii datoriei catre banca, mai raman bani din vanzarea imobilului, acestia vor fi dati clientului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5805 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mi se pare normal

Pe orice meridian al lumii excentricii platesc cel mai mult. Cine e excentric si vrea sa traiasca in confortul oferit de comunisti, n-are decat sa-si satisfaca din finantele proprii aceasta dorinta excentrica. Pe de alta parte creditand mai ales apartamentele noi bancile ajuta la cresterea economica pentru ca asigura lefurile constructorilor. Deci creditarea apartamentelor noi e o situatie win-win, in care castiga si bancile si economia.

 

ni s-a impus o groaza de chestii cretine de catre amerloci...

Exact asta ne mai lipsea, credite date la orice visator insolvabil!
"creditarea apartamentelor noi e o situatie win-win, in care castiga si bancile si economia"!!!
Ai facut cumva scoala de vara cu tufa?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor