Cum a ajuns Bitcoin-ul sa fie considerat aurul secolului 21. "Febra" criptomonedei si mirajul imbogatirii

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 10:19
4331 citiri
Cum a ajuns Bitcoin-ul sa fie considerat aurul secolului 21. "Febra" criptomonedei si mirajul imbogatirii

Bitcoin a ajuns sa fie considerat aurul secolului 2021, dupa ce numai in ultimul an a crescut de 10 ori, cei care au investit in criptomoneda ajungand sa faca averi fabuloase de pe urma ei. Optimismul i-a cuprins atat de investitorii institutionali cat si pe cripto-specialisti care prevad pentru Bitcoin un viitor foarte luminus pentru acest an.

Denumirea de "aurul secolului 21" a venit dupa ce un raport al Citibank s-a "scurs" in presa, documentul vorbind despre o predictie mai mult decat optimista a evolutiei Bitcoin. Se vorbea ca in decembrie 2021, moneda virtuala ar putea ajunge la o valoare de 318.000 dolari per unitate.

Aceasta nu este singura estimare atat de optimista legata de Bitcoin, in conditiile in care si alti investitori majori spuneau ca are sanse sa ajunga la o cota de 200-300.000 de dolari, dar de abia anul viitor sau pana in 2024. Cu toate acestea, au fost si predictii mai "rezervate" care au ridicat Bitcoin "doar" pana la 100.000 de dolari.

Pe de alta parte, nu mai departe de acum doua saptamani, analistii financiari de la JP Morgan vedeau o evolutie a criptomonedei cu cota de 146.000 de dolari, preconizand ca Bitcoin va lua rolul aurului de safe-haven (investitie de siguranta).

"Bitcoin ar putea trece cu usurinta de 100.000 de dolari pana la finele lui 2021. Am vazut un interes ridicat pentru Bitcoin, ca niciodata, lucru care duce si la cresterea altor criptomonede pe platform noastra", afirma Alex Althausen, CEO-ul platformei StormGain.

Mirajul imbogatirii de pe urma Bitcoin a atras si multi investitori de retail, dar pentru acesti exista riscul ca "balenele" (investitorii uriasi) sa atraga grosul investitiilor din piata si sa-i inlature pe acestia prin cresterea pretului.

Dar specialistii ii avertizeaza pe investitorii mici ca daca vor sa achizitioneze criptomonede trebuie sa fie atenti si la platformele de pe care tranzactioneaza si la comisioanele pe care acestea le practica. Din cauza acestor comisioane, un investitor pe termen scurt ar putea sa iasa pe minus daca nu are rabdare sau vinde prea repede.

Cinci zile de cosmar pentru investitorii mici

Cei care sperau ca in aceste zile sa mai incaseze ceva bani de pe urma volatilitatii Bitcoin au avut o surpriza neplacuta, mai ales ca acesta a ramas intre doua cote de rezistenta. Pe de o parte, investitorii care au mizat pe scaderea Bitcoin s-au vazut in situatia in care acesta nu a mai "involuat" mai jos de 35.000 de dolari.

Daca trecea de acest prag de rezistnta, investitorii mari se asteptau ca Bitcoin sa se indrepte de spre 30.000 de dolari.

Pe de alta parte, cei care au mizat pe noi recorduri ale Bitcoin, s-au vazut in situatia in care acesta de abia a atins 39.000 de dolari. Aceasta categorie de investitori a mizat pe trecerea de pargul de rezistenta de 40.000 de dolari. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, atunci erau sanse mari ca Bitcoin sa ajunga catre noi cote record.

Noua lucruri interesante pe care trebuie sa le stii despre Bitcoin

Citeste si:
Investitorii în criptomonede, noua țintă sigură a hackerilor. Cum funcționează atacurile
Investitorii în criptomonede, noua țintă sigură a hackerilor. Cum funcționează atacurile
Investitorii în criptomonede au fost puternic afectaţi în acest an de atacuri ale hackerilor şi escrocherii, un motiv fiind că infractorii cibernetici au găsit o cale deosebit de utilă...
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...