Brokerul de credite - consum mic de timp, atentie la oferta

Duminica, 17 August 2008, ora 15:09
5759 citiri
Brokerul de credite - consum mic de timp, atentie la oferta

Desi in tarile dezvoltate, a apela la serviciile unui broker de credite este o operatiune uzuala, in Romania, mai putin de 5% dintre imprumuturile acordate de banci sunt intermediate de un astfel de consultant financiar.

Daca, totusi, esti printre cei care se gandesc sa apeleze la un broker pentru a contracta un credit bancar, este bine sa stii ca aceasta operatiune are si avantaje si dezavantaje.

De ce DA

Principalul avantaj este ca poti lua un credit fara sa treci pe la banca decat o sigura data, respectiv la semnarea contractului. Concret, consultantul de credite lucreaza in medie cu 5-7 banci si se presupune ca stie oferta si conditiile specifice fiecareia.

"Dupa o discutie amanuntita despre situatia ta financiara si despre obiectivele pe care vrei sa le indeplinesti, brokerul de credite iti va oferi o recomandare de finantare personalizata si, cu siguranta, vei avea o sansa mai buna sa obtii creditul de care ai nevoie. Si il vei obtine cu un consum minim de timp si energie", considera reprezentantii Regatta.

In plus, consultantul va oferi o lista completa a documentelor necesare pentru intocmirea dosarului de credit si iti va arata cum trebuie completate acestea si de unde se obtin.

Dupa ce intocmeste dosarul de credit si se asigura ca acesta contine toate documentele necesare, consultantul il transmite bancii spre analiza si te tine la curent cu stadiul dosarului, care este analizat din punct de vedere financiar si juridic.

Daca se solicita documente suplimentare, consultantul te contacteaza pentru a le putea pune la dispozitia bancii. La aprobarea dosarului, vei fi contactat de catre angajatii din sucursala bancii care programeaza semnarea contractului de credit.

"Clientii care apeleaza la servicii de consultanta financiara beneficiaza de o simplificare maxima a procesului de creditare, fara a intampina alte dificultati. In plus, exista avantaje mari ale clientului: consultanta nu adauga costuri suplimentare creditului acordat si veti fi la curent cu orice reduceri de dobanzi sau oferte promotionale", sustine Simona Negoita, Director al Consilia, divizia de creditare a Regatta.

De asemenea, indiferent daca un client se adreseaza unui broker de credite sau direct bancii, el va primi aceleasi conditii de creditare, deoarece comisionul brokerului provine de la banca si nu de la client.

De ce NU

In principiu, brokerul de credite este o persoana independenta de banci sau institutii financiare, care ofera consultanta pentru alegerea celui mai avantajos credit.

Asta teoretic, pentru ca, desi reclamele numeroaselor firme aparute ca ciupercile dupa ploaie ce pun la dispozitie serviciile unor brokeri de credite sustin sus si tare impartialitatea in avantajul clientului, in realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Teoretic, celor interesati li se spune ca brokerul de credite incaseaza acelasi comision, indiferent de banca aleasa, cu alte cuvinte ca brokerul nu are nici un interes sa favorizeze o banca sau alta.

Practic insa, comisioanele pot fi mult diferite de la o banca la alta, de la un tip de credit la altul. Unele banci ofera brokerului de credite acelasi nivel al comisionului pentru toate tipurile de credit, la altele acestea difera foarte mult.

Consecinta nedorita poate fi ca brokerul iti recomanda un credit care corespunde in primul rand cerintelor sale financiare si mai apoi celor ale clientului.

Pe de alta parte, numarul bancilor despre care brokerul poate oferi relatii este limitat, la cei mai multi, la circa 7, si acestea dintre cele ce ofera comisioane avantajoase brokerului, si nu neaparat si cele mai bune conditii financiare pentru cel care vrea sa ia un imprumut.

Si in acest caz, te poti trezi - prea tarziu - dupa contractarea creditului, ca exista pe piata o varianta de imprumut mult mai avantajoasa pentru tine.

Solutia cea mai buna ar fi sa apelati, totusi, la un broker de credite, pentru a reduce la maximum drumurile la banca, dar sa aruncati un ochi si la ofertele bancilor - in ziare sau pe siteurile specializate - cand analizati oferta financiara propusa de consultant.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#broker de credite, #avantaje, #dezavantaje, #imprumut, #Banca, #dobanda, #comision , #stiri financiare
Comentarii
Poza Victor Alistar
Victor Alistar
rank 2