Bursa ar putea reveni pe crestere in a doua jumatate a anului

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 20:12
1334 citiri
Bursa ar putea reveni pe crestere in a doua jumatate a anului

Piata de actiuni de la Bucuresti ar putea reveni pe crestere din a doua parte a anului viitor, dupa o perioada de stabilizare a cotatiilor, dar 2009 va fi un an "destul de fragil" pentru Bursa, in conditiile in care marile economii se vor afunda in recesiune, spun brokerii chestionati de NewsIn.

In 2008, actiunile de la BVB au fost puternic afectate de criza financiara, care a inceput in vara anului 2007 in Statele Unite, in conditiile in care investitorii straini au iesit din piata romaneasca de capital, provocand astfel o scadere fara precedent a indicilor Bursei, cu pana la 84%.

Stabilizare a cotatiilor la inceput de an?

"In prima parte a anului viitor nu cred ca vom asista la o revenire in forta a pietei. Totusi, am putea avea un usor trend de crestere, in conditiile in care vom asista la acelasi lucru si pe pietele externe. Dar, mai degraba, am putea vedea o stabilizare a cotatiilor si, in timp, vom reveni pe trendul de crestere, in cazul in care vor aparea si rezultate bune pe unele societati sau la nivel macroeconomic", a declarat pentru NewsIn Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Si director de tranzactionare de la societatea de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, mizeaza pe o revenire a pietei incepand cu martie-aprile 2009, cand actiunile societatilor cu o situatie financiara buna in 2008 si cu o rata de dividend cunoscuta s-ar putea scumpi.

El considera ca intrarea pietei in teritoriul pozitiv nu poate avea loc decat intr-un mediu international favorabil, dar "per total 2009 va fi destul de fragil", in conditiile in care criza financiara nu si-a atins apogeul.

Mai mult, brokerii mizeaza ca scaderile nu ar mai avea aceeasi forta avand in vedere preturile actuale ale actiunilor, pentru ca vanzatorii nu mai sunt dornici sa cedeze titlurile detinute la valori atat de mici.

"De la aceste preturi, in 12 luni ar trebui sa avem o evolutie pozitiva, indiferent de scaderile care ar mai putea urma in perioada imediat urmatoare, din cauza rezultatelor macroeconomice destul de proaste. Totusi, cred ca piata a anticipat deja aceasta perioada", e de parere Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction, apreciaza ca "o mare parte din scadere, daca nu toata, a fost inregistrata in acest an" si nu mai vede un potential prea mare de scadere in 2009.

S-a atins fundul gropii?

Brokerii de la WBS Romania estimeaza ca anul viitor vom avea cel putin o stabilizare a Bursei, dar asteapta sa se confirme depasirea minimelor, nefiind convinsi ca a trecut "fundul gropii" la nivel global.

"O revenire in 2009 la cotatiile de acum un an sau doi este total nepotrivita. Este posibil ca revenirea la nivelurile din vara lui 2007 sa dureze mai multi ani", spune Florin Catinas, broker la WBS Romania.

De asemenea, Mihut Gregoretti, broker la IFB Finwest crede ca in primele doua-trei luni din 2009 vor mai fi scaderi usoare ale actiunilor de la BVB, dar "e posibil ca lucrurile sa se aseze din al doilea trimestru, iar din toamna am putea vedea o schimbare de trend". In acelasi timp, el leaga evolutia viitoare a cotatiilor de situatia pietelor externe.

"Pana pietele externe nu vor reveni, nici fondurile de investitii din afara nu vor reintra in piata noastra", considera Gregoretti.

Criza financiara va sufoca rulajele si anul viitor

Lichiditatea a fost in 2008 o victima colaterala a crizei financiare, ca urmare a retragerii investitorilor straini de la Bursa, ceea ce a dus in acelasi timp si la prabusirea cotatiilor.

Lichiditatea medie pe sectiunea de actiuni la BVB s-a cifrat in acest an la 7,58 milioane euro, la mai putin de jumatate fata de media anului 2007. La nivelul intregii piete (actiuni, obligatiuni, futures), rulajul mediu in 2008 a fost de 7,85 milioane euro.

Pentru 2009, asteptarile brokerilor sunt sumbre, acestia previzionand o comprimare si mai severa a rulajelor. Bursa mizeaza pe o lichiditate medie de 5 milioane de euro pentru anul viitor, dupa cum reiese din proiectul de buget aprobat la mijlocul lunii decembrie de actionari.

Insa, brokerii sunt sceptici cu privire la realizarea in 2009 a unui rulaj mediu de 5 milioane de euro daca tendinta de scadere a preturilor se va mentine mai mult timp.

"Probabil ca Bursa a estimat si o crestere a preturilor in anul care urmeaza. Dar, este greu sa avem deocamdata rulaje mari pentru ca nimeni nu se desparte cu bucurie de actiuni la preturile actuale", este de parere Florin Catinas.

"Va fi greu de obtinut in prima parte a anului o asemenea lichiditate, dar probabil ca reprezentantii Bursei s-au bazat pe o revenire in partea a doua a lui 2009", apreciaza si Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Alin Brendea mizeaza pe o lichiditate la fel de redusa ca in acest an, cel putin in prima parte a anului 2009.

Volatilitatea cotatiilor de la BVB ramane dependenta de pietele externe

In octombrie 2008, Bursa de la Bucuresti a avut o perioada de volatilitate ridicata, cotatiile suferind variatii foarte mari de la o zi la alta, in conditiile in care pietele externe au avut, de asemenea, o evolutie agitata. Totodata, luna octombrie a adus si cele mai negre zile pentru investitorii de la BVB, dupa ce indicele principal al pietei, BET, s-a prabusit cu 32,68%, iar indicele BET-FI a cazut cu 56,45%.

Insa, din noiembrie piata a inceput sa se linisteasca, iar in decembrie volatilitatea a scazut considerabil, pe fondul unui climat international mult mai calm.

Ca urmare, brokerii mizeaza in continuare pe o corelare cu pietele externe, atat din punct de vedere al directiei, dar si din perspectiva volatilitatii.

"Volatilitatea de pe Bursa de la Bucuresti va fi corelata in continuare cu variatiile din pietele externe. In ultimul timp si pietele externe au avut parte de o scadere a volatilitatii, iar cotatiile par a se consolida si acolo", a mai spus Adrian Ceuca.

In acelasi timp, volatilitatea pietei este legata in acest moment de lichiditate.

"Practic, octombrie si noiembrie au fost doua luni in care si speculatorii au fost puternic afectati de amplitudinile mari si, ca urmare, acestia dispun in prezent de mai putini bani, ceea ce se vede foarte clar din rulaje", concluzioneaza Alin Brendea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#evolutie bursa 2009, #evolutie cotatii actiuni , #stiri financiare