Bursele europene au inchis la maxim al ultimelor patru saptamani

Luni, 09 Februarie 2009, ora 20:35
677 citiri
Bursele europene au inchis la maxim al ultimelor patru saptamani

Actiunile europene s-au scumpit luni, a patra sedinta din cinci, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a avansat cu 0,6%, la 831,46 puncte, un nivel maxim nemaiatins din 13 ianuarie.

In fruntea cresterii sunt titlurile Barclays care au sustinut aprecierea actiunilor din sectorul bancar si dupa scumpirea actiunilor firmelor din sectorul energetic, dupa ce pretul petrolului a crescut cu 3%, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a stagnat in decursul acestui an, dupa un declin de 45% in 2008, din cauza crizei financiare si a perspectivelor asupra recesiunii mondiale.

Actiunile bancilor s-au scumpit, sustinute de rezultatele peste asteptari ale bancii Barclays, ale carei titluri s-au scumpit cu 10,9%, dupa ce banca a anuntat un profit de 6,1 miliarde lire sterline (9 miliarde dolari), iar reprezentantii sai au spus ca pierderile de pe pietele de creditare se diminueaza.

Cat priveste aprecierea actiunilor altor banci, cotatia titlurilor Deutsche Bank a avansat cu 6,2%, a UniCredit, cu 5,1%, iar a Commerzbank, cu 8,5%.

"In principal, jucatorii de pe piata se pozitioneaza in sensul unor scumpiri", a spus Darren Winder, seful departamentului de cercetare macroeconomica si strategie de la compania londoneza Cazenove.

Winder a adaugat ca "actiunile sunt foarte atractive si vor fi mai scumpe in decurs de 12 luni decat sunt in prezent".

Actiunile companiilor din sectorul energetic au recuperat pierderile anterioare, ca urmare a scumpirii petrolului cu mai mult de 3%. Cotatia actiunilor Statoil a avansat cu 2,4%, iar titlurile Eni s-au scumpit cu 0,7%.

Cat priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 a urcat usor cu 0,37%, la 4.307,61 puncte, indicele Dax al pietei germane de la Frankfurt, cu 0,48%, la 4.666,82 puncte, iar indicele CAC 40 al pietei pariziene, cu 0,39%, la 3.134,87 puncte.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#burse europene inchidere, #maxim patru saptamani, #apreciere actiuni, #tendinta scumpire , #stiri financiare