Castigul salarial mediu net a scazut cu 4,7% in luna iulie, pana la 1.355 lei

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 11:10
1054 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut cu 4,7% in luna iulie, pana la 1.355 lei

Castigul salarial mediu net a scazut si in luna iulie, la 1.355 lei, fiind cu 4,7% (67 lei) mai mic decat cel din iunie, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu iulie 2009, castigul salarial mediu nominal net a scazut in a saptea luna a acestui an cu 2,5%, in timp ce indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 91%, potrivit INS.

In iunie, castigul salarial mediu net scazuse cu 0,4% (6 lei) fata de mai, pana la 1.422 lei.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.868 lei in iulie, fiind cu 4,3% mai mic decat in luna precedenta.

Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 92,9%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 114,9%, cu 8,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iunie 2010.

Cele mai mici salarii medii nominale nete - in hoteluri si restaurante

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in iulie in activitatile de intermedieri financiare (3436 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (799 lei).

Potrivit INS, in a saptea luna din 2010, in majoritatea activitatilor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut decat in luna precedenta, ca urmare a aplicarii legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar si a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna iulie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta).

In iulie 2010 au fost inregistrate scaderi intre 6% si 8% ale castigului salarial mediu net in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Totodata, au fost scaderi intre 4% si 6% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea bauturilor, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii, tranzactii imobiliare.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat doar in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua energeticianului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici, mai informeaza INS.

Astfel, au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net cu 11,4% in industria metalurgica, intre 6% si 8% in extractia carbunelui superior si inferior, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia minereurilor metalifere si intre 4% si 6% in fabricarea produselor din tutun, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in toate activitatile: invatamant (-22,6%), sanatate si asistenta sociala (-19,8%), administratie publica (-14,4%). Cauza scaderii castigului salarial mediu net a fost aplicarea prevederilor legale de reducere cu 25% a drepturilor salariale cuvenite personalului din sectorul bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#salariu mediu net, #castiguri salariale , #stiri financiare