Castigul salarial mediu net a scazut cu aproape 100 lei, in august

Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 10:33
2952 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut cu aproape 100 lei, in august

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna august 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decat in luna iulie, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 97 lei (-2,9%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv 7.431 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.704 lei).

"In luna august 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decat in luna iulie 2020. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 97 lei (-2,9%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, (7.431 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.704 lei)", arata datele INS.

In august 2020, comparativ cu august 2019, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%.

In ceea ce priveste castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 104,8% pentru luna august 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 97,1% pentru luna august 2020 fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 220,4%, cu 6,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2020.

In luna august 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie 2020 ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanta, al 13-lea salariu ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre anumiti agenti economici sau de remunerarea partialaa salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 17,1% in extractia carbunelui superior si inferior; intre 11,5% si 14% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 5% si 8,5% in fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), alte activitati industriale n.c.a., depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene, captarea, tratarea si distributia apei; intre 3% si 5% in extractia minereurilor metalifere, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor mijloace de transport, tranzactii imobiliare, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de posta si de curier.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a reluarii activitatii anumitor agenti economici, arealizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteriale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 5,7% in activitati de servicii anexe extractiei, respectiv cu 5,4% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor; intre 1% si 3% in telecomunicatii, activitati de spectacole, culturale si recreative, transporturi pe apa, fabricarea bauturilor, alte activitati extractive, hoteluri si restaurante.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderiale castigului salarial mediu net, in principal ca urmare a acordarii in luna precedenta a biletelor de valoare (tichete de vacanta), astfel: invatamant (-12,1%, inclusiv reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), administratie publica (-2,6%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-1,2%).

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Citeste si:
România are peste 4,5 milioane de săraci. INS: Rata sărăciei relative a fost în 2020 de 23,4%
România are peste 4,5 milioane de săraci. INS: Rata sărăciei relative a fost în 2020 de 23,4%
Rata sărăciei relative a fost în anul 2020 de 23,4%, în valori absolute, numărul săracilor corespunzător acestei rate fiind de 4,524 milioane persoane, conform datelor centralizate de...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Comentarii