Cat ne costa lenea

Marti, 23 Iunie 2009, ora 14:26
4127 citiri
Cat ne costa lenea
Foto: iStock Photos/Forbes

In mitologia crestina, trandavia era unul dintre cele sapte pacate capitale, cei care se faceau vinovati de acest lucru urmand a fi aruncati in gropi pline cu serpi, in Iad.

In zilele moderne, sute de companii profita de pe urma lenei colective, a celor care nu petrec inca jumatate de ora pentru a gasi o dobanda mai buna la imprumut sau carora le este prea greu sa foloseasca cupoanele de reduceri.

Revista Forbes a intrebat experti din diverse arii, de la finante personale la sanatate, care sunt costurile platite pentru lene, pentru a demonstra cat de multe lucruri ar putea fi schimbate, in urma unor actiuni minore.

Iata o lista a catorva activitati pe care nu le facem, de lene, desi ne-ar putea usura situatia financiara in mod considerabil:

Sa nu cauti cea mai buna rata a dobanzii pentru contul de economii: "Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei. Daca au banii undeva si sunt ocupati cu altceva, nu incearca sa gaseasca un cont mai bun", a spus expertul in finante personale Justin Pritchard. De cele mai multe ori, oamenilor le este pur si simplu lene sa petreaca mai mult timp cautand o banca sau un depozit cu o dobanda mai mare la economii, pierzand, astfel, multi bani.

Sa nu iti faci un cont de pensii devreme in viata: La 20 si ceva de ani, nu prea suntem constienti de propria mortalitate, insa batranetea vine repede si avem nevoie de multi bani pentru a ne trai sfarsitul in liniste.

Potrivit analistilor, un astfel de cont, inceput in jurul varstei de 40 de ani, nu mai este de ajuns pentru o pensie fara griji. Cel mai bine este sa te gandesti la acea perioada pana in 30 de ani si sa actionezi in consecinta.

Neplata datoriilor la timp: Mai ales cand este vorba despre plata cu cardul de credit, este bine sa nu uitati sa returnati banii in perioada de gratie, cand nu se ia nici un comision. Insa, de multe ori, lenea ne face sa amanam acest moment si astfel ajungem cu datorii mari.

Sa nu cauti reducerile de preturi: La prima vedere, sa economisesti cativa lei pentru un produs nu pare sa merite efortul. Dar faceti un calcul: cati bani ati avea in plus daca ati plati, pentru fiecare produs comun, cativa lei mai putin? Rezultatul v-ar putea surprinde.

Neatentia in cazul promotiilor de genul "Ia produsul acum, plateste mai tarziu": Mai multe firme ofera astfel de promotii, mai ales in cazul electronicelor si electrocasnicelor. Pare o oferta foarte buna si chiar este, daca va aduceti aminte sa platiti tot in perioada de gratie. De cele mai multe ori, daca nu cititi cu atentie contractul, va puteti trezi cu datorii foarte mari, cauzate de dobanda imensa aplicata unor astfel de promotii.

Sa nu faci o lista de cumparaturi: Este un exemplu clasic de lene. Cele doua-trei minute de care ai avea nevoie pentru intocmirea unei liste de cumparaturi ar putea economisi multi bani. De cele mai multe ori, fara o astfel de lista, ajungem sa cumparam lucruri de care, cu siguranta, nu avem nevoie.

Sa nu vindeti lucrurile pe care nu le mai folositi: Toti avem "troace" adunate. Multe dintre ele pot fi vandute, avantajul fiind dublu: faceti mai mult loc in casa si aveti si ceva profit.

Sa nu profitati de bonusurile oferite de compania la care lucrati: Multe firme ofera asigurari de sanatate private, in mod gratuit, sau acces la o sala de sport/fitness. In loc sa platiti pentru aceste servicii, cum erati obisnuit, profitati de generozitatea companiilor.

Sa nu va obositi cu negocierea: Fie ca e vorba de chirie, mobila noua sau rosiile in piata, nu strica sa incercati o negociere a pretului. Oricat de putin ar scadea pretul in urma acesteia, este un lucru bun pentru portofelul vostru.

Dormitul in exces: Sa stai prea mult in pat e definitia lenii, insa costurile aferente nu sunt evidente. Potrivit doctorilor, dormitul in exces cauzeaza insomnie, o afectiune de care se scapa cu greu si dupa multi bani aruncati prin spitale. In plus, petrecutul noptilor pe Internet, de exemplu, poate duce la cheltuieli din impuls pe Amazon, eBay sau alte site-uri de acest gen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#costuri aferente lenei, #efecte lene consumator , #stiri financiare