Ce fac victimele lui Madoff la un an de la arestarea acestuia

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 07:00
2882 citiri
Ce fac victimele lui Madoff la un an de la arestarea acestuia
Foto: Daylife

La un an dupa arestarea lui Bernard Madoff, care a efectuat cea mai mare frauda din istorie, majoritatea victimelor sale inca asteapta sa fie despagubiti.

Fostul finantist de pe Wall Street a fost arestat pe 11 decembrie 2008, fiind acuzat de orchestrarea celei mai importante scheme Ponzi, evaluata initial la 65 de miliarde de dolari. Prin intermediul unui fond de investitii, Madoff aduna bani pe care, in loc sa-i investeasca dupa cum promitea, ii folosea in scop propriu, permitand unor investitori sa retraga, din cand in cand, sume de bani, asa-zisele profituri, pentru a nu atrage atentia asupra sa.

Pana acum, s-a luat urma a 20 de miliarde de dolari din sumele imense pierdute de investitori prin frauda lui Madoff.

Din cele 16.000 de plangeri, aproximativ 70 la suta au fost verificate, potrivit lui Irving Picard, oficialul insarcinat de tribunal sa supravegheze restituirea banilor victimelor.

Din cele 11.563 de plangeri verificate, 1.647 au fost confirmate ca fiind valide. Majoritatea, adica 9.916, au fost respinse. Multe dintre aceste persoane erau investitori indirecti, in alte fonduri care alimentau fondul lui Madoff.

Celor 1.647 de victime recunoscute oficial, pana acum, le-a fost alocata suma de 561,3 milioane de dolari de catre Securities Investor Protection Corporation (SIPC), asiguratorul investitorilor. Totusi, suma este foarte mica in comparatie cu pierderile reale ale acestora, de 4,69 de miliarde de dolari.

SIPC ofera maxim 500.000 de dolari pentru fiecare victima. Printre acestea se numara si vetaranul razboiului din Coreea Allan Goldstein, in varsta de 77 de ani, care a investit doua milioane de dolari in firma lui Madoff.

Potrivit ultimului bilant al lui Madoff, profitul lui Goldstein ar fi trebuit sa fie de 4,7 milioane de dolari. De asemenea, veteranul retrasese anual bani, pentru a-si acoperi cheltuielile de trai, iar aceste sume au fost deduse din despagubiri. Cu banii primiti de la SIPC, Goldstein a reusit sa-si cumpere o casa in Great Barrington, Massachusetts.

In prezent, Goldstein si sotia sa traiesc din ajutorul social si cel oferit de copiii lor, o diferenta majora fata de pensia mare pe care credea ca o s-o aiba. "Este un cosmar. Facem tot ce putem sa supravietuim. Cel putin, suntem fericiti ca traim in propria casa", a spus Goldstein.

Restul pierderilor vor fi recuperate din vanzarea activelor lui Madoff, printre care se numara mai multe case in valoare de milioane de dolari si iahtul sau.

Maureen Ebel, de 61 de ani, spune ca a pierdut mai multe milioane de dolari, din care a recuperat doar unul, prin SIPC. Suma este cu 4,3 milioane de dolari mai scazuta decat cea investita in firma lui Madoff si cu 6,3 milioane de dolari mai mica decat a declarat ea ca ar fi valorat investitia. "Nu cred ca voi recupera vreodata banii. Nici macar nu se stie unde sunt", a declarat Ebel.

Pana in prezent, autoritatile au confiscat de la Madoff active in valoare de 1,5 miliarde de dolari, doar o fractiune din piederile de 20 de miliarde de dolari ale investitorilor. Insa autoritatile nu au nici cea mai vaga idee cat va dura recuperarea banilor sau daca acest lucru va fi posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Bernard Madoff, #victime Bernard Madoff, #arestare Bernard Madoff , #stiri financiare