Ce facem cu banii in perioade de criza?

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 07:22
16494 citiri
Ce facem cu banii in perioade de criza?

Am auzit in ultima vreme tot mai multe intrebari de genul: sa-mi scot banii de la banca? Am auzit ca sunt probleme si o sa intre in faliment. Sa-i pun la fonduri? Sa cumpar actiuni? Ca bursa a luat-o rau de tot la vale. Sa vand apartamentul? Ca am auzit ca scade la jumatate pretul pana la primavara.

Raspunsul la astfel de intrebari, intr-o perioada in care nimic nu mai pare sigur in zona financiara, este destul de greu de dat, insa, cateva reguli de baza ar trebui respectate, macar pentru a nu pierde bani.

In astfel de perioade in care cursul de schimb al monedei nationale are variatii majore de la o zi la alta, in care bursa se inchide din cauza prabusirii actiunilor, iar pe plan international falimentele bancare se tin lant, cel mai bine este sa manifestati prudenta in cheltuirea banilor pe care ii aveti.

Nu cheltuiti mai mult decat va permiteti, nu va imprumutati si cel mai bine, incearcati sa economisiti ceva bani, deoarece probabilitatea aparitiei unor evenimente mai putin placute din punct de vedere financiar este mare.

Scumpiri in lant

Chiar si fara majorarile de salarii, de 50% fata de nivelul actual, solicitate de bugetari, se apropie iarna si toate produsele de import si cele purtatoare de acciza se vor scumpi. Factura la gaze va fi cu mult mai mare decat iarna trecuta, la fel la energie.

Si plinul de benzina ne va scoate mai multi bani din buzunar, ca si orice produs electronic sau alimentar din import. Preconizatele vacante de Sarbatori vor fi mai scumpe decat la momentul in care ni le-am planificat in vara, mai ales pentru cei care au veniturile in lei.

Banii economisiti este cel mai bine sa fie tinuti in depozite bancare, pe termen scurt, de o luna sau trei luni, pentru a putea alege oricand varianta cea mai avantajoasa, avand in vedere ca dobanzile la depozite se modifica destul de des in aceasta perioada.

Este bine insa sa luam in calcul, atent, atunci cand decidem sa punem banii la banca, pe langa dobanda si rata prognozata a inflatiei, si impozitul pe castigul din dobanzi, astfel incat sa nu ne trezim in pierdere in momentul in care decidem sa retragem banii.

Cele mai avantajoase raman conturile de economii in care putem depune si retrage bani in orice moment, la care bancile ofera dobanzi comparabile cu cele ale depozitelor la termen, dar care au marele avantaj ca sunt asimilate conturilor curente si nu trebuie sa platim impozit pe castigul din dobanda.

Pentru cei care au bani mai multi, un mod de "securizare" a economiilor poate fi investitia in aur, titluri de stat sau obligatiuni, care ofera castiguri sigure, chiar daca nu foarte mari.

Daca nu aveti experienta, rezistati tentatiei de a juca la bursa

Desi in aceasta perioada puteti auzi ca e momentul sa dati lovitura cumparand actiunile devenite foarte ieftine la bursa, daca nu aveti experienta, mai bine stati pe margine.

Este stiut ca "partea leului" din prabusirea burselor o iau tot marii speculatori, care au sume mari de investit, iar a privi la datele financiare solide ale unor companii in astfel de perioade se poate dovedi un reper riscant. Si asta deoarece, in plina criza, un simplu zvon poate face vulnerabila cea mai solida companie.

Daca vreti sa cumpaeati o casa sau un teren, stati cu ochii pe preturi

Cel mai dificil pare in acesta perioada sa decizi daca investesti sau nu in imobiliare, sa decizi daca mai pastrezi sau vinzi apartamentul vechi, in dorinta de a diminua pierderile.

Sunt foarte multi cei care sustin ca preturile la case si terenuri vor continua sa scada, chiar si cu 50% fata de preturile de la inceputul acestui an. Cei care sustin aceasta ipoteza arata cu degetul spre America si Europa Occidentala, unde preturile caselor s-au prabusit, ca urmare a crizei bancare.

Totusi, ar trebui avut in vedere si faptul ca pretul, pana la urma, este dictat de cererea si oferta de pe piata. Iar in Romania, cererea va depasi cu mult oferta cel putin in urmatorii 10 ani, in timp ce veniturile populatiei, in mod normal, ar trebui sa fie din ce in ce mai mari.

In aceste conditii - chiar daca acceptam ca preturile locuintelor, in special cele ale apartamentelor din blocurile vechi, ajunsesera la valori greu de justificat -, este de asteptat mai degraba o scadere usoara in continuare a preturilor, urmata de o stabilizare si chiar de o scumpire ulterioara a locuintelor.

Problema este ca, in Romania, din cauza cresterii galopante a preturilor la locuinte din ultimii ani, nu se mai poate vorbi de linistea pe care ti-o da detinerea unui imobil in perioade de criza, senzatia fiind de erodare galopanta a valorii pe care o detii.

Astfel, decizia pare mai usoara in cazul cumparatorilor, care ar trebui sa stea cu ochii pe preturi si sa "simta" momentul in care acestea au ajuns la cel mai redus nivel si se pregatesc din nou sa creasca, pentru a face cea mai avantajoasa achizitie.

Ce ne sfatuiesc miliardarii Romaniei

Desi de obicei sunt foarte scumpi la vorba, miliardarii Romaniei au iesit - surprinzator? - cu declaratii despre cine pierde si cine castiga si ce ar trebui sa faca romanii in perioada de instabilitate financiara pe care o parcurgem. Cat au au incercat acestia sa manipuleze o piata si asa aflata in deriva si cat a fost grija reala pentru soarta romanilor?

Sorin Ovidiu Vantu:"Daca privim lucrurile din perspectiva maselor largi, ceea ce se intampla in prezent este extrem de benefic pentru Romania, deoarece va duce la o ieftinire a pietei.

De exemplu, pana la aceasta criza financiara, o garsoniera costa 80.000 de euro, apartamentele au ajuns la preturi inaccesibile. In noul context, undeva in august-septembrie anul viitor, aceeasi garsoniera va putea fi cumparata cu 30.000- 40.000 de euro".

"In plus, producatorii de bunuri nu vor mai cere adaosuri nerusinate, ci isi vor scoate profiturile din dever (volumul vanzarilor - n.r.). Va fi o ieftinire a bunurilor de larg consum. Activele ajunsesera la preturi desantate. Acum, banii se vor scumpi, iar activele vor reveni la preturi rezonabile", a pronosticat, intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, Sorin Ovidiu Vantu, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri romani.

"Eu nu vad un motiv ca bancile romanesti sa aiba probleme. Poate doar bancile-mama din afara. Insa nici in acest caz populatia din Romania nu pateste nimic. Banii deponentilor nu vor fi afectati", a mai spus Vantu.

"Recomand in continuare sistemul bancar. Este cel mai sigur loc pentru ca populatia sa-si tina economiile. Pentru investitorii pe Bursa, cel mai prost lucru este sa-si vanda stocurile acum. Se stie ca Bursele isi revin cu ciclicitate. Insa nu as da nici sfat de cumparare acum. In mod cert, Bursa va continua sa scada", mai crede miliardarul roman .

Dinu Patriciu:"Romania este deja destul de afectata de criza financiara, care este de-abia la inceput, si va avea efecte atat in piata bancara, cat si in incetinirea cresterii economice, daca BNR si Guvernul nu vor lua masuri".

"Masurile pe care ar trebui sa le ia Guvernul ar trebui sa stimuleze dezvoltarea infrastructurii, foarte rapid, prin modificarea Legii exproprierii si simplificarea barierelor administrative care stau in calea investitiilor de capital.

BNR va trebui sa relaxeze toate conditiile de creditare si sa injecteze bani in economie. Sa nu ne mai luptam cu inflatia, ci cu spectrul recesiunii. BNR trateaza economia Romaniei de guturai, cand ea are ciuma, care ar trebui sa se termine", a mai spus directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu.

El considera si ca Romania ar trebui sa stabilizeze moneda nationala prin adoptarea consiliului monetar, precum Bulgaria. "Singurul lucru de care are nevoie Romania este stabilizarea cursului de schimb, lucru care te protejeaza de speculator", a mai spus Patriciu.

Gigi Becali sustine ca preturile la terenuri si case vor urca din nou, iar criza ii va afecta pe saraci, nu "pe noi, astia bogati".

"Pe noi, astia bogati, n-are cum sa ne afecteze criza, dar oamenii saraci o simt cand se duc la piata! Pe mine nu m-a afectat criza asta pentru ca mi-am facut manta de ploaie, iar acum, pe timp de ploaie, scot mantaua", sustine Becali, citat de Gandul.

Pentru orice eventualitate, patronul Stelei este pregatit sa execute si garantiile depuse de debitorii sai, in cazul in care acestia din urma nu vor putea sa-i returneze banii atunci cand el va dori.

Desi averea sa este este cladita, in mare parte, pe valori imobiliare, Becali nu se arata afectat de faptul ca pretul acestora a scazut substantial in ultima perioada, sustinand ca "nu are nicio problema sa astepte pana cand preturile vor urca din nou".

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#crriza financiara, #investitii, #leu, #depreciere, #BVB, #Banca , #stiri financiare