Ce trebuie sa stie solicitantul unui credit?

Joi, 11 Decembrie 2008, ora 16:05
3946 citiri
Ce trebuie sa stie solicitantul unui credit?

Inainte de a incerca sa obtineti un imprumut de la banca este nevoie sa va familiarizati cu o serie de informatii, mai ales acum, cand bancile au inasprit conditiile de acordare a unui credit.

Cine a aplicat pentru un credit sau un card de credit a auzit cu siguranta expresii de genul "va incadrati la scoring" sau "ati picat la scoring".

"In primul rand sunt doua tipuri de scoring: financiar si social. Prin cel financiar se calculeaza suma maxima pe care o puteti obtine si rata creditului, in functie de venitul net, existenta altor rate, cheltuielile minime lunare, gradul maxim de indatorare si perioada creditului.

Scoringul social este mai complex si tine cont de varsta, statut social, numar de copii, detinerea unor proprietati, vechimea la adresa de domiciliu, vechimea totala in munca, vechimea la actualul angajator, nivelul studiilor, functia detinuta", explica consultantii de la DBSol-Broker de credite.

De exemplu, o persoana cu varsta intre 30-45 de ani, casatorita, cu un copil, proprietar de peste 3 ani, cu un job stabil de mai bine de 2 ani, cu studii superioare si functie de conducere va putea obtine fara probleme finantare de la orice banca.

O alta intrebare adresata des consultantilor este legata de diferenta dintre un credit ipotecar si unul imobiliar. Consultantii DBSol precizeaza faptul ca un credit imobiliar este destinat achizitionarii unui imobil (locuinta sau teren) si poate fi garantat in diverse moduri: cu imobilul achizitionat, cu alt imobil sau cu cash.

Creditul ipotecar este un credit imobiliar garantat numai cu ipoteca asupra locuintei/terenului achizitionate si este reglementat de o lege speciala (Legea nr.190/1999).

Cei care au luat deja un credit si doresc insa sa stie daca se poate vinde un apartament cumparat prin credit pentru care inca se platesc rate primesc un raspuns afirmativ.

Conditia este sa existe acordul bancii creditoare pentru vanzarea imobilului. Astfel, banca se asigura ca va primi direct de la cumparator valoarea creditului ramas de plata.

In cazul fericit, in care imobilul se vinde la o valoare mai mare decat cea a creditului, vanzatorul ramane si cu bani in plus.

"Atentie, banca va considera ca s-a efectuat o rambursare integrala in avans si va aplica comisionul stabilit in contractul de credit", avertizeaza expertii citati.

In cazul in care sunteti persoana fizica autorizata, principalele conditii pentru obtinerea unui credit sunt vechimea in munca de minimum 6 luni, sau un an, si plata la zi a taxelor si impozitelor.

Vlad Voiculescu

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#conditii creditare, #scoring credit , #stiri financiare