Cele mai mari gafe din lumea finantelor

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 20:31
3194 citiri
Cele mai mari gafe din lumea finantelor

Erori de calcule contabile, declaratii rautacioase ale societatilor sau oamenilor politici, traderi care provoaca confuzie pe piete sau pierd milioane cu simpla apasare a unei taste.

La Tribune a intocmit lista celor mai mari gafe din lumea finantelor:

Noiembrie 2011 - S&P scade ratingul Frantei

Incredibila greseala a agentiei de rating Standard and Poor's (S&P), care a anuntat, in plina criza, ca Franta si-a pierdut pretiosul rating "triplu A", a suscitat manie in Franta, unde s-a deschis o ancheta.

Orice comunicat al agentiei S&P este analizat cu minutiozitate, in contextul nervozitatii extreme a pietelor, insa, cu toate acestea, "in urma unei erori tehnice", un mesaj care anunta scaderea ratingului Frantei a fost trimis unor abonati.

August 2006 - Mizuho vinde 610.000 de actiuni pentru 1 yen

Un trader al agentiei Mizuho Securities a vandut, din greseala, pentru suma de un yen, 610.000 de actiuni ale unei firme de recrutare abia intrata pe Bursa. Nefericitul voia sa vanda o actiune pentru 610.000 de yeni. Sistemul informatic al Bursei a ignorat tentativa de anulare a ordinului care a produs pierderi semnificative.

15 martie 2011 - Gafa marca DSK

Cand esti seful FMI, e bine sa-ti masori vorbele. Dominique Strauss Khan, imediat dupa ce a acordat un ajutor financiar Greciei, a facut declaratii deplasate la televizor: "Realitatea este ca oamenii acestia sunt in rahat. Sunt in rahat grav. Stiu foarte bine ca nu-si platesc impozitele, este un sport national sa nu-ti platesti impozitele in Grecia. Daca nu interveneam in ultimul moment, cand ne-au cerut-o, ar fi cazut la fundul prapastiei".

Mai 2010 - Degetele "groase" care au prabusit Dow Jones

Timp de patru minute, indicele Dow Jones a trecut sub nivelul de 10.000 de puncte. O scadere vertiginoasa de 10%, din cauza unui trader Citibank, cu "degete groase" (a facut o eroare de tastare): In loc de 16 milioane de actiuni Procter & Gamble, a pus pe piata 16 miliarde, injumatatind valoarea de piata a companiei.

Martie 2006 - Google se inseala cu 300 de milioane

La 2 martie 2006, motorul de cautare a facut publica o previziune a cifrei sale de afaceri, pe care o estima la 9,5 miliarde in 2006, de la 6 miliarde de dolari in 2005. Ulterior, Google a trebuit sa explice ca informatiile sunt eronate, fiind vorba despre o crestere a veniturilor de pana la 6,8 miliarde.

1 noiembrie 2011 - 55 de miliarde de euro, datorii, stersi pentru Germania

In fine, o eroare care a bucurat pe toata lumea. Dupa nationalizarea bancii Hypo Real Estate (HRE) in 2009, Berlinul a transferat activele toxice si non strategice ale acesteia intr-o alta structura, a statului federal, denumita FMS Wertmanagement (FMSW). Pasivul FMSW a fost artificial crescut cu 55,5 miliarde de euro, o eroare de calcul.

Iulie 1998 - Cotul pe tastatura Salomon Brothers

Un cot uitat pe tastatura poate costa scump. In 1998, un trader al Salomon Brothers a introdus de 145 de ori acelasi ordin de vanzare intrucat a ramas cu cotul pe tastatura. Dobanda la obligatiunile pe zece ani emise de statul francez a scazut cu 1,4 puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#gafe financiare, #probleme financiare, #greseli financiare , #stiri financiare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Apă de ploaie, pe lângă "păsăricile" scăpate de politruci!