Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cinci greseli pe bursa pe care trebuie sa le eviti

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 23:45
2861 citiri
Cinci greseli pe bursa pe care trebuie sa le eviti
Foto: Business Week

In ciuda revenirii economiei globale, aceasta este inca o perioada periculoasa pentru investitori. Tocmai de aceea, greselile, fie ele oricat de mici, sunt un lux pe care nimeni nu si-l mai poate permite.

In ajutorul investitorilor vin specialistii intervievati de Business Week, care prezinta cele mai comune cinci greseli facute pe bursa.

Graba strica treaba

Chiar si un strop de optimism este un lucru periculos. Investitorii individuali sunt recunoscuti pentru faptul ca isi vand actiunile atunci cand vad ca pietele s-au prabusit deja si cumpara dupa ce preturile au revenit la cote mari.

Si, spune Susan Elster de la Elster Financial Planning din Indianapolis, "sa vinzi cand pretul e jos si sa cumperi cand pretul e sus e cel mai prost lucru pe care il poti face".

Insa nici sa te grabesti sa cumperi tot cum a cazut piata, in speranta ca apoi profitul te va coplesi, nu este o miscare inteligenta.

"Cea mai mare greseala este sa incerci sa obti profit din toate activele deodata", spune Micah Porter, presedintele Minerva Planning Group din Atlanta.

Asadar, Porter recomanda ca, in loc sa va chetuiti toti banii acum pe tot ce prindeti, sa cumparati actiuni gradual pe parcursul unui an sau chiar mai mult, in functie de cati bani detineti.

Nu va lasati pacaliti de speculatii si cresteri atificiale

In materie de investitii, sa te arunci cu capul inainte este cel mai adesea o idee proasta. De exemplu, peste tot suntem sfatuiti sa investim in aur dupa ce pretul metalului a explodat, sarind de 1.100 de dolari pe uncie la inceputul lui noiembrie.

Insa specialistii nu sunt de acord cu aceste sfaturi. "Aceasta este cea mai proasta perioada in opinia mea sa investesti in aur", spune Benningfield.

El avertizeaza si in legatura cu speculatiile legate de cursul valutar, o alta practica obisnuita in ultima perioada. "Este foarte riscant", spune specialistul.

Nu va ghidati dupa titlurile din ziare si tendintele politice

"Sa iei o decizie in legatura cu investitiile tale bazata pe cine este sau va fi presedinte sau pe ce citesti in ziare este o mare greseala", avertizeaza si Elaine Scoggings, director la Merriman, o firma de consultanta din Seattle.

In SUA, de la investirea lui Barack Obama in functia de presedinte, ziarele au iesit cu titluri optimiste, Obama fiind vazut ca un salvator al natiunii si al economiei. Americanii, dar si investitorii strani, care s-au ghidat dupa aceste lucruri au avut mult de suferit.

Nu desconsiderati calitatea

Din martie, companiile care ofera servicii de cea mai proasta calitate au devenit cele mai bine cotate la bursa. De exemplu, in SUA, banci, companii industriale si firme foarte mici, companii riscante din punctul de vedere al investitiilor pentru ca rezultatele lor au fost influentate de criza economica, si-au vazut valoarea actiunilor dublata pe bursa.

De cealalta parte, actiunile companiilor cu afaceri stabile au stagnat. Insa acest trend nu va dura mult. Ba, mai mult, analistii spun ca aceasta tendinta a luat sfarsit deja.

Luati in considerare firmele care au avut rezultate bune in ultimele 12 luni, firme care au trecut cu bine de criza economica.

Nu uita ce ai invatat

Prabusirea abrupta a pietelor de la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009 a fost o lectie care a arata fiecarui investitor ce ar putea merge rau. Expertii financiari spun ca aceasta lectie nu ar trebui niciodata uitata.

"Oamenii ar trebui sa se gandeasca mereu la 'cel mai prost scenariu'", spune Madland. Cea mai mare greseala pe care o poate face un investitor intr-o perioada de criza economica este sa nu aiba un plan bine stabilit dinainte.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#greseli bursa, #greseli investitori, #sfaturi investitii bursa , #stiri financiare