In ce conditii se mai acorda credite fara avans?

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 19:34
3777 citiri
In ce conditii se mai acorda credite fara avans?

Pretul locuintelor a inregistrat scaderi chiar si de 30-40% in ultimele luni si cu toate acestea putini sunt cei care isi permit sa cumpere un apartament, chiar si prin credit bancar.

Dupa ce au majorat dobanda la creditele ipotecare si au redus gradul de indatorare, bancile impun acum si un avans mai mare decat in urma cu un an.

Cine vrea sa obtina un credit ipotecar garantand doar cu locuinta achizitionata trebuie sa aiba, in unele cazuri, pana la jumatate din pret, asta pentru ca bancile nu vor sa-si asume niciun fel de risc, cu atat mai putin pe cel privind deprecierea garantiei. Avansul mediu in piata a crescut de la 15% in vara anului trecut la 30% in prezent.

Spre exemplu, clientii Credit Europe Bank trebuie sa contribuie cu 25% din costul locuintei dorite, dar banca nu va acorda decat 50% din valoarea garantiilor aduse. Astfel, clientul are doua posibilitati: ori mai strange bani pana ajunge sa detina jumatate din valoarea imobilului dorit, ori pune ipoteca si pe alte proprietati, pana la nivelul impus de banca.

Situatia se prezinta la fel si la Banca Romaneasca, unde avansul minim este de 30%, dar clientul primeste doar 50% din valoarea proprietatilor cu care garanteaza, indiferent de venit sau varsta. Credite imobiliare cu avans sub media pietei, de doar 15-20%, pot fi contractate de la CEC Bank sau UniCredit Tiriac Bank.

Bancile care ofera finantare de pana la 100% sunt extrem de putine, acestea cerand garantii suplimentare si percepand dobanzi mult mai mari decat in situatia in care prezinti un avans. La BRD, clientul poate primi intreaga suma necesara pentru achizitionarea imobilului, dar in acest caz trebuie sa aduca o garantie suplimentara care sa acopere in proportie de 120% creditul obtinut.

In plus fata de garantiile suplimentare, clientul trebuie sa fie pregatit sa plateasca si rate mai mari, asta pentru ca dobanzile percepute de banca creditoare sunt si ele mari. In medie, costurile cu dobanda pentru un astfel de imprumut sunt cu 0,4 - 0,5 puncte procentuale mai mari decat cele aferente creditelor cu avans.

O alta piedica in contractarea unui credit este si avaluarea imobilului care urmeaza sa fie achizitionat. Chiar daca nu se solicita garantii suplimentare, banca nu va acorda mai mult decat spune evaluatorul ca "face" imobilul. Intr-o piata in care preturile sunt in descrestere este foarte posibil ca evaluatorii sa puna casei o eticheta cu un pret mai mic decat cel de cumparare.

Mai multe despre bancile care ofera credite de achizitie locuinta cu finantare 100% fara ca solicitantul sa prezinte garantii suplimentare sau despre "riscurile" pe care le prezinta evaluarea de catre un evaluator agreat doar de banca cititi mai multe pe conso.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#credit imobiliar, #garantii suplimentare, #avans credit, #evaluare imobil , #stiri financiare