Croatii vor aveau un ghid anti-datorii

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 15:36
707 citiri
Croatii vor aveau un ghid anti-datorii
Foto: Glas istre

Autoritatile croate vor publica un ghid anti-datorii, pentru a-si invata cetatenii cum sa-si mentina sub control cheltuielile.

Ghidul va fi publicat in luna iunie, de Institutul pentru Finante Publice (IFP), in speranta de a tempera obisnuinta croatilor de a folosi prea des cardurile de credit si de a lua imprumuturi, pe care nu le pot plati, relateaza Reuters.

Dupa intrarea bancilor straine si a lanturilor de magazine pe piata croata, la sfarsitul anilor 1990, a urmat o explozie a creditelor, transformand tara intr-unul dintre cei mai mari cheltuitori din regiune.

Potrivit IFP, datoria Croatiei se ridica la aproximativ 36 de procente din produsul intern brut.

Autorii ghidului sustin ca foarte multe persoane au tinut sa afiseze un stil de viata mult peste posibilitatile lor financiare, afectandu-le grav veniturile.

"Ne place sa ne imbracam dupa ultima moda, sa calatorim, sa ne ducem in vacante scumpe. Croatul vrea sa tina pasul cu prietenii, vecinii si colegii. Din acest motiv, isi va cumpara ultimul model telefon mobil sau o masina scumpa, desi nu are nevoie de aceste lucruri," a spus Predrag Bejakovic (foto), autorul ghidului.

"In continuare, lumea crede ca statul ar trebui sa se ocupe de sanatatea lor, de pensii, locuri de munca si educatie universitara. Este exact mentalitatea pe care vrem s-o schimbam, sa-i facem pe oameni sa aiba singuri grija de ei. Este foarte dificil", a adaugat Bejakovic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#ghid anti datorii Croatia, #Predrag Bejakovic ghid , #stiri financiare