Cum a ajuns Singapore sa fie orasul cu cei mai multi milionari

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 08:28
11719 citiri
Cum a ajuns Singapore sa fie orasul cu cei mai multi milionari

Conform satisticilor oficiale, in orasul-stat Singapore una din sase gospodarii realizeaza un venit anual care depaseste un milion de dolari. Procentual, numarul milionarilor reprezinta 16,67% din populatie.

Este greu de apreciat intregul complex conjunctural care a dus la aceasta situatie economica de exceptie, dar nu incape indoiala ca unul din principalii factori este acela ca in 1965, cand Singapore si-a declarat independenta fata de imperiul Britanic, noul stat s-a aratat foarte receptiv fata de investitorii straini, care au navalit potop, informeaza portalul Factroom.

Oficialilor de acolo nu le-a trecut prin cap ideea patriotarda, conform careia "nu ne vindem tara". N-as vrea sa fiu malitios, dar nici nu ma pot abtine sa observ ca, de exemplu, noi n-am vandut-o dar ne-am furat-o singuri si tot n-am reusit sa facem atatia milionari cati au facut cei din Singapore.

Investiile straine, cheia succesului

Noul stat si-a aratat deci o deschidere totala fata de capitalul strain, stimuland dezvoltarea si adoptand o politica vamala atragatoare. Politica economica a statului a impulsionat industrializarea rapida, iar sistemul moderat de impozite, dublat de un bun control al colectarii lor, a dus aproape la excluderea coruptiei, in aceasta insula asiatica.

Astazi, micuta republica, declarata zona economica libera, este al 14-lea mare exportator si al 15 mare importator din lume. Raportul dintre valoarea comertului exterior si PIB este de 409,7%. Singapore este singura tara asiatica notata de marile agentii de rating cu calificativul AAA.

Insula pe care se afla instalat orasul-stat nu dispune, bineinteles, de resuresele proprii necesare unei economii puternice. Ca urmare, economia se bazeaza in primul rand pe serviciile bancare si financiare, unde ocupa al doilea loc din Asia, dupa Japonia.

Singapore este al patrulea mare centru mondial de schimb valutar, dupa Londra, New York si Tokio, care detin primele trei locuri.

Dezvolatrea economica n-a fost tulburata de structura foarte neomogena a societatii, caracterizata printr-o pronuntata diversitate etnica: 76,8% chinezi, 13,9% si malaezi 7,9 % indieni, iar restul europeni si americani. Atent cu aceasta structura sociala, statul a declarat ca fiind oficiale patru limbi, toate recunoscute in institutii si scoli: malaeza, mandarina, tamila si engleza.

Poate nu este lipsit de importanta amanuntul ca suprafata orasului-stat este de 704 kmp, ceea ce reprezinta cca 0,3% din suprafata Romaniei, iar valoarea PIB se situa in anul 2011 la putin sub jumatatea fata de cel din tara noastra.

Cateva curiozitati

Reguli stricte vegheaza asupra salubritatii urbane. Se amendeaza pe loc cu 500 dolari singaporezi (aproape 300 euro): aruncarea de hartii sau ambalaje in strada, scuipatul pe troturar, consumul de alimete sau bauturi in mijloacele de transport in comun.

Vanzarea gumei de mestecat este interzisa din 1992. In mod exceptional, guma anti-nicotina se poate cumpara la farmacii pe baza de prescriptie medicala.

Demonstratiile si grevele sunt permise numai cu autorizatii speciale. Nu exista notiunea de greva spontana.

Este interzis persoanelor private sa instaleze propriile lor antene tv. Receptia emisiunilor se face numai prin reteaua de cablu.

Pornografia nu este permisa, iar sexualitatea exprimata in presa este foarte limitata. Revista Playboy este interzisa in Singapore.

Prostitutia este legalizata, dar nu poate fi practicata deca numai in anumite cartiere ale orasului, strict limiate.

Pentru traficul cu droguri, se aplica pedeapsa corporala. In cazul detinerii de cantitati ce depasesc 13 g heroina, 28 g morfina sau 480 g canabis, se aplica pedeapsa cu moartea. Numarul de executii pe cap de locuitor in Singapore este cel mai ridicat din intreaga lume.

Pentru descurajarea jocurilor de noroc, accesul in cazinouri se face in baza unei taxe echivalente cu 50 euro. Cetatenii straini sunt scutiti de aceasta taxa, probabil socotind ca ei nu trebuie descurajati sa joace. Poate chiar dimptriva.

Dar se pare ca orasul cu cei mai multi milionari din lume nu are si cei mai multi miliardari. Poate ca e mai greu sa ajungi miliardar decat milionar, fara pic de coruptie.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Singapore milionari, #cei mai bogati, #Singapore centru afaceri , #stiri financiare