Cum evolueaza dobanda la credite in 2010?

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 07:15
2633 citiri
Cum evolueaza dobanda la credite in 2010?

Oferta de pe piata creditelor este in continua miscare. In urmatoarea perioada, se intrevede o scadere a dobanzilor la imprumuturile in lei si o crestere in cazul celor in euro.

Misu Negritoiu, directorul general ING Romania, prevede ca dobanzile la creditele in euro vor creste 1% in urmatoarele sase luni, iar cele in lei vor scadea cu 3-3%.

Asta inseamna ca diferenta intre dobanzile in lei si cele in euro se va reduce la 2-3%, informeaza Jurnalul national de vineri.

Creditele noi se vor lua in aceste noi conditii, insa si unele dintre creditele vechi vor fi afectate de variatia dobanzii. Este vorba despre acele credite la care exista clauza contractuala de dobanda variabila in functie de conditiile pietei.

"Diferenta de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro este de 4%-5%. Cred ca acest diferential se va reduce in conditiile in care dobanda in lei va scadea cu doua-trei procente, iar dobanda in euro va creste cu un procent", a declarat Misu Negritoiu, pentru publicatia citata.

Analistii se asteapta de asemenea ca Banca Nationala sa mai reduca si Rezervele Minime Obligatorii (RMO) pentru a stimula creditarea in lei.

Masura insa nu se stie daca va fi eficienta pentru ca piata e dominata de creditele in euro, sustine Negritoiu.

Chiar daca scad dobanzile, cererea de finantare va fi limitata in 2010, desi multe banci vor dori sa reia creditarea. "Oferta va ramane mai mare decat cererea, fara indoiala", a spus Negritoiu. El a explicat ca nivelul creditelor neperformante a obligat bancile sa constituie provizioane mari in 2009, si asta le-a mancat profiturile", a explicat seful de la ING.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#dobanzi credite euro, #dobanzi credite lei , #stiri financiare