Ziare.com

Cum evolueaza dobanda la credite in 2010?

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 07:15

   

Cum evolueaza dobanda la credite in 2010?
Oferta de pe piata creditelor este in continua miscare. In urmatoarea perioada, se intrevede o scadere a dobanzilor la imprumuturile in lei si o crestere in cazul celor in euro.

Misu Negritoiu, directorul general ING Romania, prevede ca dobanzile la creditele in euro vor creste 1% in urmatoarele sase luni, iar cele in lei vor scadea cu 3-3%.

Asta inseamna ca diferenta intre dobanzile in lei si cele in euro se va reduce la 2-3%, informeaza Jurnalul national de vineri.

Creditele noi se vor lua in aceste noi conditii, insa si unele dintre creditele vechi vor fi afectate de variatia dobanzii. Este vorba despre acele credite la care exista clauza contractuala de dobanda variabila in functie de conditiile pietei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Diferenta de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro este de 4%-5%. Cred ca acest diferential se va reduce in conditiile in care dobanda in lei va scadea cu doua-trei procente, iar dobanda in euro va creste cu un procent", a declarat Misu Negritoiu, pentru publicatia citata.

Analistii se asteapta de asemenea ca Banca Nationala sa mai reduca si Rezervele Minime Obligatorii (RMO) pentru a stimula creditarea in lei.

Masura insa nu se stie daca va fi eficienta pentru ca piata e dominata de creditele in euro, sustine Negritoiu.

Chiar daca scad dobanzile, cererea de finantare va fi limitata in 2010, desi multe banci vor dori sa reia creditarea. "Oferta va ramane mai mare decat cererea, fara indoiala", a spus Negritoiu. El a explicat ca nivelul creditelor neperformante a obligat bancile sa constituie provizioane mari in 2009, si asta le-a mancat profiturile", a explicat seful de la ING.

Citeste mai multe despre dobanzi credite euro dobanzi credite lei
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor