Analisti financiari: Euro va ajunge la 4,9742 de lei in decurs de 12 luni

Marti, 23 Februarie 2021, ora 11:48
3276 citiri
Analisti financiari: Euro va ajunge la 4,9742 de lei in decurs de 12 luni
Foto: Pixabay.com

Euro ar urma sa ajunga la 4,9742 de lei, in urmatoarele 12 luni, respectiv februarie 2021, februarie 2022, in conditiile in care deficitul bugetar va fi de 7,4% din PIB in 2021, iar rata inflatiei, de 2,58%, se arata in ultimul raport al CFA Romania.

Aproape 90% dintre analistii financiari chestionati anticipeaza ca rata de schimb leu/euro se va deprecia in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9208, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9742 lei pentru un euro.

In cadrul sondajului realizat lunar de Asociatia CFA Romania din aprilie au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 releva ca, in ceea ce priveste durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondentilor (peste 51%) anticipeaza ca acesta se va resimti pana in trimestrul II al anului 2022.

Valoarea medie a anticipatiilor privind evolutia in termeni reali a PIB in anul 2021 este +3,6%. Datoria publica ca procent in PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la 51%. Anticipatiile respondentilor sunt de adoptare a euro de catre Romania in anul 2029.

"Este de remarcat faptul ca 63% din participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat. De asemenea participantii la sondaj anticipeaza revenirea inflatiei, 63% dintre participanti considerand ca rata inflatiei va creste in urmatoarele 12 luni", spun cei de la CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut, in luna ianuarie, fata de luna anterioara, cu 5,3 puncte pana la valoarea de 55,7 puncte, conform comunicatului organizatiei.

Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul a scazut cu 8 puncte, evolutia datorandu-se ambelor componente ale acestuia.

"Este a treia luna consecutiva de crestere substantiala a increderii in economie si a patra luna consecutiva de crestere a componentei de anticipatii a indicatorului, evolutia indicatorului fiind in concordanta cu evolutia parametrilor", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Mai puteti citi:

Quarterly Report - Editia 4

Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Factorul din umbră care determină prețurile mari la energia electrică. Cum arată situația în România
Inteligența artificială este constant pe buzele afaceriștilor, dar a intrat și în discursul guvernanților. Ministerul Finanțelor a anunțat recent că România "va avea un institut de...
Salariile și pensiile care vor crește în următoarele luni. Analist: „Ce au luat cu o mână, vor plăti cu două. Măsuri cu iz electoral”
Salariile și pensiile care vor crește în următoarele luni. Analist: „Ce au luat cu o mână, vor plăti cu două. Măsuri cu iz electoral”
Vara vine cu primele majorări promise de coaliția de guvernare. Primii care vor primi bani în plus vor fi bugetarii care au protestat pentru creșteri salariale. Majorarea salariilor...
#curs valutar, #euro leu, #rata de schimb valutar , #stiri financiare