UPDATE Curtea Constitutionala amana pe 7 octombrie pronuntarea cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 14:50
5776 citiri
UPDATE Curtea Constitutionala amana pe 7 octombrie pronuntarea cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, miercuri, pentru 7 octombrie, pronuntarea pe sesizarea asupra Legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive.

Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari PNL.

Pe 6 mai, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.

Deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate''. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR".

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.

Un articol modificat de deputati prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna''.

Un alt amendament stipuleaza ca dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.

Deputatul USR Cosette Chichirau a calificat proiectul de lege ca fiind ''populist'' si ''neconstitutional''. "In martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, 'pachetul de legi Zamfir' neconstitutional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet si anume plafonarea dobanzilor. (...) Prin acest proiect, unii parlamentari isi rezolva problemele de familie sau cele de interes personal, de natura penala", a argumentat aceasta, cerand atunci respingerea proiectului.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a sustinut ca proiectul are ca obiectiv plafonarea dobanzilor in Romania, in conditiile in care, pe alocuri, media dobanzii este de patru ori mai mare fata de media Uniunii Europene. ''Cred ca e momentul ca romanii sa nu mai plateasca cele mai mari dobanzi din Europa", afirma Simonis.

Citeste si:
Preşedintele Poloniei s-a adresat parlamentului ucrainean: “Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”
Preşedintele Poloniei s-a adresat parlamentului ucrainean: “Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene. “Nu voi...
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
Cum a devenit obez aparatul bugetar din România: „Fiecare ministru și-a adus oameni de care nu te poți atinge”
În contextul în care România se apropie din ce în ce mai mult către o criză economică, numărul angajaților la stat crește de la lună la lună. Totodată, deși premierul Nicolae Ciucă a...