UPDATE Curtea Constitutionala amana pe 7 octombrie pronuntarea cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 14:50
5982 citiri
UPDATE Curtea Constitutionala amana pe 7 octombrie pronuntarea cu privire la legea privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a amanat, miercuri, pentru 7 octombrie, pronuntarea pe sesizarea asupra Legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive.

Sesizarea a fost transmisa Curtii Constitutionale de parlamentari PNL.

Pe 6 mai, plenul Camerei Deputatilor a dat vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.

Deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art. 5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate''. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR".

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.

Un articol modificat de deputati prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna''.

Un alt amendament stipuleaza ca dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.

Deputatul USR Cosette Chichirau a calificat proiectul de lege ca fiind ''populist'' si ''neconstitutional''. "In martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, 'pachetul de legi Zamfir' neconstitutional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet si anume plafonarea dobanzilor. (...) Prin acest proiect, unii parlamentari isi rezolva problemele de familie sau cele de interes personal, de natura penala", a argumentat aceasta, cerand atunci respingerea proiectului.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a sustinut ca proiectul are ca obiectiv plafonarea dobanzilor in Romania, in conditiile in care, pe alocuri, media dobanzii este de patru ori mai mare fata de media Uniunii Europene. ''Cred ca e momentul ca romanii sa nu mai plateasca cele mai mari dobanzi din Europa", afirma Simonis.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#curtea constitutionala, #dobanzi excesive, #Parlament, #lege, #protectia constumatorului , #stiri financiare