De ce nu poți fura un bitcoin și de ce blockchain nu este criptomonedă. Tehnologia care transformă banii, afacerile și lumea

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 22:00
7293 citiri
De ce nu poți fura un bitcoin și de ce blockchain nu este criptomonedă. Tehnologia care transformă banii, afacerile și lumea
Tehnologia blockchain este chemată să restabilească încrederea între jucătorii critici din orice industrie FOTO Pixabay.com

Lumea criptomonedelor și tot ceea ce ați auzit despre tehnologia blockchain, pe la televizor sau pe reţelele de socializare, reprezintă încă concepte vagi pentru foarte mulți dintre noi, greu de pătruns și de priceput fără explicațiile cu sens ale unui bun specialist în domeniu.

Și, oricum, procesul de asimilare a tuturor informațiilor va fi unul de durată, pentru că cel mai ușor de înțeles este, în primă fază, să vezi mecanismul cu ochii tăi, apoi, să experimentezi. Ceea ce în viitorul apropiat vei încerca.

Așa cum internetul a schimbat modul nostru de existenţă, de interacţiune cu oamenii și de înțelegere a lucrurilor, cel mai probabil, așa se va întâmpla și cu tehnologia blockchain, care nu este altceva decât o înșiruire de "blocuri" cu informații legate în lanț, indestructibile, punând bazele unei rețele transparente care rupe îndoiala din orice business, tip de tranzacție etc și pe care o poți vedea în timp real, pentru că ești conectat.

Spre exemplu, bitcoin-ul și celelalte monede digitale nu sunt salvate pe vreo discheta sau într-un folder. Ele sunt reprezentate prin tranzacții înregistrate într-un blockchain, "un fel de foaie de calcul sau un fel de registru contabil global, care se folosește de resursele unei rețele mari bitcoin pentru a verifica și a aproba fiecare tranzacție de bitcoin.

Un registru global al valorii, un registru distribuit pe care orice îl poate descarcă și utiliza pe computerul sau", au scris autorii Don Tapscott şi Alex Tapscott în cartea "Revoluţia Blockchain", aparută în 2021 pe piaţa de cărţi din România.

Blockchain-ul este tehnologia care stă la baza criptomonedelor

La fel cum blockchain-ul utilizează bitcoini, absolut toate blockchain-urile sunt distribuite.

• aceste lanturi funcționează pe computer, fiind puse la dispoziție de voluntari din întreagă lume;

• nu există nicio bază centrala de date care să fie sparta de hacker;

• blockchainul este public, poate fi văzut de oricine, în orice moment, pentru că se găsește în rețea, nu într o singura instituție însărcinată cu verificarea tranzacțiilor și cu inregistraile contabile;

• blockchain-ul este criptat, atât cu chei publice, cât și cu chei private (similar cu sistemul de chei pentru deschiderea unei cuti de valori) pentru a pastra secutitatea virtuala

Așa că dacă ai în plan să furi un bitcoin, află că nu se poate. Ar trebui să rescrii istoria întregului bitcoin din blockchain, ceea ce, practic, este imposibil.

“În următorii 5-10 ani întregul sistem financiar ar putea fi de nerecunoscut și vreau să particip la schimbarea respectiva”, a declarat comisarul pentru servicii financiare al statului New York, Ben Lawsky, care și-a creat o firmă de consultanţă în blockchain.

Pentru revistei financiare britanice, The Economist, tehnologia blockchain este “marele lanț al încrederii în lucruri”. Specialiștii și autorii din domeniul financiar sunt de părere că tehnologia blockchain va pune capăt jafurilor din transferurile de bani din străinătate, va elimina birocrația și corupția care caracterizează ajutoarele externe, spre exemplu. Așadar, ar fi un instrument ideal, încât îţi este imposibil să crezi.

Potrivit Forumului Economic Mondial, într-un raport despre implementările blockchain publicat în 2020, se preciza că tehnologia blockchain este chemată să restabilească încrederea între jucătorii critici din orice industrie.

În esență, “această nouă tehnologie permite tranzacții globale mai rapide și mai sigure, care la rândul lor susțin o economie mai conectată și potențial mai echitabilă și devine una dintre cele mai proeminente tendințe în domeniul finanțelor și inovației digitale de la crearea internetului”, potrivit specialiștilor de la kriptomat.io.

Creează oportunități economice și financiare enorme

Tehnologia blockchain este mai mare decât sectorul financiar. Poate fi utilizat pentru toate tranzacțiile pe mai multe niveluri, unde sunt necesare trasabilitate și vizibilitate ridicate. Lanțul de aprovizionare este un exemplu important în care blockchain-ul poate influența gestionarea și semnarea contractelor și poate audita originea produsului.

“Tehnologia blockchain ar putea fi utilizată și pentru platformele de votare sau pentru gestionarea dosarelor medicale și a identității. Numărul exemplelor practice de aplicații blockchain sunt de așteptat să crească în viitor", au mai precizat aceștia.

Cum exemplifică specialiştii maniera de utilizare blockchain

"Să presupunem că doriți să trimiteți 10.000 de euro prietenului Adam, care locuiește în prezent în Londra. În sistemul bancar actual (unde se utilizează rezerve bancare fracționare ), procesul este următorul:

Aflați că puteți efectua transferuri internaționale numai în orele oficiale strict definite. Următorul obstacol este că tranzacțiile pot dura până la câteva zile.

Euro va fi convertit în GBP folosind cursul de schimb valutar care este în favoarea băncii. Va trebui să plătiți în plus băncii pentru alte cheltuieli.

După cum puteți vedea, un astfel de sistem de transfer de bani este extrem de ineficient și oferă întotdeauna avantaje băncilor. Prin utilizarea tehnologiei blockchain, acest proces este mult mai eficient și mai simplu.

Blockchain-ul bitcoin original este o tehnologie open source, care oferă o alternativă la transferul tradițional de valute. Intermediarul este înlocuit de un sistem cu verificare de grup, care oferă un grad ridicat de trasabilitate, siguranță și viteză.

În cazul nostru, putem trimite criptomonedele noastre către Adam direct prin blockchain, fără limitările rigide ale băncilor.

Viteza de transfer și taxele vor depinde de criptomoneda care este utilizată. Dar chiar și cu costuri minime, tranzacția va fi extrem de rapidă. Pur și simplu trimitem monedele noastre criptografice din portofelul nostru în portofelul lui Adam. Nodurile (sau persoanele) din rețea confirmă această tranzacție, asigurându-se că fondurile sunt afișate în contul lui Adam.

Dar securitatea? Dacă Adam decide să ne conteste tranzacția din anumite motive, avem un istoric al tranzacțiilor în registrul public", potrivit kriptomat.io.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Bitcoin, #blockchain, #tehnologia blockchain, #criptomoneda, #lant, #dan tapscott, #alex tapscott, #The Economist , #stiri financiare
Comentarii
Poza temujin
temujin
rank 2
Monica Lorentz sunt convins ca nici tu nu ai inteles...