Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dolarul american isi va pierde suprematia pana in 2025 - Banca Mondiala

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 11:38
2101 citiri
Dolarul american isi va pierde suprematia pana in 2025 - Banca Mondiala
Foto: AFP

Dolarul american isi va pierde pozitia dominanta din economia globala pana in 2025, iar euro si renminbi-ul vor ajunge la acelasi nivel, intr-un sistem monetar cu mai multe monede, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.

Schimbarea va fi determinata de cresterea economiilor emergente, avand in vedere ca sase astfel de tari - Brazilia, China, India, Indonesia, Rusia si Coreea de Sud - reprezinta peste jumatate din cresterea economica globala, in ultimii 14 ani, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, citat de Financial Times.

Implicatiile acestor schimbari sunt majore. Potrivit lui Mansoor Dailami, principalul autor al raportului, vor exista investitii uriase in tarile care sunt motorul cresterii economice. De asemenea, multinationalele cunoscute vor inceta sa aiba o pozitie dominanta ca in prezent.

In plus, sistemul monetar se va dezvolta treptat, doborand dolarul din pozitia de moneda principala pentru rezervele internationale.

Banca Mondiala crede ca euro este cel mai "credibil" rival al dolarului american, cu o conditie: sa treaca de criza datoriilor care afecteaza mai multe state din zona euro.

Despre China, in raport se arata ca autoritatile au inceput deja "internationalizarea" renminbiului, prin dezvoltarea unei piete offshore si incurajarea folosirii monedei proprii in tranzactiile internationale.

"Un rol mai important pentru renminbi ar rezolva problema diferentei dintre puterea economica enorma a Chinei pe plan mondial si dependenta sa de monede straine", se arata in raport.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#suprematie dolar, #Banca Mondiala dolar, #dolar american rezerva , #stiri financiare