Guvernul elimina pensionarea anticipata si prelungeste varsta pana la retragerea din activitate DOCUMENT

de Paul Barbu , Redactor
Luni, 24 Mai 2021, ora 11:41

   

Guvernul elimina pensionarea anticipata si prelungeste varsta pana la retragerea din activitate DOCUMENT
Guvernul vrea sa majoreze varsta de pensionare pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, executivul asumandu-si acest lucru in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Angajatii vor iesi la pensie mai tarziu si vor cotiza pentru o perioada mai lunga de timp CAS. De asemenea, vrea sa elimine pensionarea anticipata.

Ce prevede documentul GUvernului pe care-l puteti gasi AICI:

 • * Varsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani si va creste treptat pana la 63 de ani pana in luna ianuarie 2030.
 • * Pentru barbati, varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
 • * Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
 • * Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030.
 • * Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 35 de ani.


 • "Majorarea varstei de pensionare, asumata prin PNRR este o palma data oamenilor care au muncit o viata, au platit CAS si nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acesti oameni au respectat principiul contributivitatii. Sa presupunem ca varsta de pensionare se va ridica la 68 sau 69 de ani, in cazul barbatilor, si la 65 de ani, in cazul femeilor, iar speranta de viata va fi nu de 75 de ani, ca in prezent, ci de 77 de ani. Cei care au trait doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minima, desi au platit in decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget", este de parere analistul economic membru AAFBR, care semneaza un material in Project-E.

  Potrivit documentului Guvernului Romaniei trimis catre Bruxelles in limba engleza, acesta si-a asumat mai multe reforme in cadrul PNRR:

 • * Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.
 • * Cheltuielile cu pensiile mentinute la niveluri similare - nu sunt prevazute cresteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt si mediu.
 • * Cresteri tintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite sa treaca peste pragul saraciei.
 • * Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viata profesionala dincolo de varsta normala de pensionare.
 • * Pensiile speciale sunt simplificate in masura in care o permite Constitutia.
 • * Introducerea unui nou sistem bazat pe o formula de calcul stabila si o indexare automata a pensiilor, in timp ce indicele de corectie este eliminat.
 • * Se elimina pensionarea anticipata.
 • * Corelarea varstei de pensionare atat la barbati cat si la femei cu speranta de viata pana in 2035.


 • Potrivit economistului Claudiu Vuta, pentru angajatii care au fost incadrati, intreaga lor viata activa, cu salariul minim, (1.386 lei net / 2.300 lei brut, la valoarea actuala), viramentele, prin intermediul CAS, sunt conform celor de mai jos:

  1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 213.900 lei
  2. Barbati (stagiu cotizare 35 de ani) = 241.500 lei

  Sa luam exemplul unui angajat ce a fost incadrat, intreaga sa viata activa, cu salariul mediu, (3176 lei net / 5429 lei brut, in prezent). Viramentele, fara capitalizare si corelarea cu rata inflatiei sunt conform celor de mai jos:

  1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 505.000 lei
  2. Barbati (stagiu cotizare 35 de ani) = 570.000 lei

  "In calcule a fost inclusa suma totala platita atat la Pilonul 1 (21,25%), dar si la Pilonul 2 (3.75%), intrucat in cazul majorarii varstei de pensionare, pensia va veni mai tarziu si va mai scumpa, evident. Cei care au trait cu un salariu mediu vor avea o pensie nu minima, dar oricum derizorie. In prezent, valoarea pensiei medii este de 1.600 lei, conform Casei Nationale de Pensii. In cazul in care majorarea varstei de pensionare va deveni realitate vom asista la un furt legalizat", a mai spus Vuta.

  Potrivit lui, in 30-35 de ani platim sute de mii de lei la buget si apoi beneficiem de niste pensii mici, care nu pot asigura un trai decent. Si din neant a aparut "solutia", majorarea varstei de pensionare.

  Printre castigatorii acestei decizii sunt: bugetul de stat, care va incasa bani de la angajati pentru o perioada mai lunga de timp, fondurile de pensii Pilon 2, din acelasi motiv si piata de capital. Pierzatorii deciziei sunt angajatii, a conchis analistul economic.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 37653 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  MKitty
  rank 5
  Prea multă vorbă. Deci pe scurt, așa vor hoții să te fure:
  Dacă ai cotizat intre 10 si 30 de ani, practic PIERZI TOT.
  Dacă ai cotizat 35 de ani, primești inapoi un praf in ochi. Adică doar o mică parte din tot ce ai cotizat o viață.
  Rușine, domnilor. Sunteți mult mai jalnici și mai penibili decat toți vechii comuniști.

  Demisia, intreaga haită! ACUM!
  CH-FDP
  rank 5
  HAHAHAHAHAH ! nu stiti ce va asteaptra cu acest guvern de escroci
  ceilalti au fost niste ageamii pe langa astia de acum !
  Munca pana la moarrte , ca in lagarele de exterminare SS
  De unde pensii cand banditii de la guvernare au de platit 4 miliarde € pe an dobanda la banci ...va meritati soarta
  Skiorul va cere REZILIENTA de la Bruxelles si halalalt de la Vila Lac !
  Mai era unu' care va cerea rezilienta acum 40 de ani care a sfarsit executat
  temujin
  rank 2
  Ce să faci n-ai ce să faci!
  Acest comentariu nu se vrea absolut deloc a fi unul elogiind trecutul.... dar imi aduc aminte de bunicul meu (maistru tamplar) ce a ieșit la pensie la varsta de 57 ani cu o pensie reprezentand 80% din salariul cel mai mare corespunzand ultimilor cinci ani de activitate! Ai de plm!
  Camelian_Propinatiu_scriitor
  rank 5
  Trebuia spus în campania electorală ce e liberalismul
  Trebuia spus in campania electorală ce e liberalismul, nu să fie luat electoratul prin surprindere după.
  Stan
  rank 5
  Ce sa spună dom'le, ca nu poate un șmecher...
  ...sa mimeze munca 15 ani si sa ia o pensie mai mare decat salariul alți 40 de ani?
  Pensiile in Romania nu numai ca sunt de mizerie, dar sunt o cloaca imundă a unor inegalități scandaloase!
  cozmin
  rank 5
  In ue speranta de viata e 90 ani
  adica germanul poate munci pana la 75 de ani si romanul nu? e egalitate doar la preturile pe tigari, benzina si apartamente nu si la munca? de ce nu le place sa fie in continuare colonia marelui conducator Xi?
  cartophil
  rank 5
  Vuta este clar Ciuma Rosie. Iar guvernul este
  Ciuma Galbena. Mai intai, pensionarii de astazi sunt platiti din taxele noastre. Ei bine, ar trebui ca toti banii pe care-i platim din taxele pentru pensii sa ajunga la Casa de Pensii si de acolo sa se plateasca pensiile. Atat cat ajung. Daca s-au strans de doua ori mai multi bani, atunci pensiile se dubleaza. Daca se strang de doua ori mai putini bani, pensiile se injumatatesc. La Casa de Sanatate la fel. Sa ajunga toti, dar absolut toti banii care se strang pentru sanatate. Deocamdata guvernul face ce vrea cu taxele pe care le ia de la prostii care transpira sa lșe plateasca. Vrei o siguranta mai mare: cotizezi la Pilonul II sau III. Pensiile speciale trebuie desfiintate. Platim acum, noi populimea, niste bani degeaba (iar sumele sunt uriase) la niste derbedei care au prosperat pe vremea lui ceasca sau i-au lins talpile lui nea Nelu.
  medgidnicolai
  rank 5
  cu un salariu mediu cotizezi 570.000 lei
  daca traiesti zece ani, ar trebui sa ai o pensie lunara de 4750 lei (570000:120) insa tu primesti numai 1600 lei acum. deci, statul te fura cu 3000 lei/lunar. si nu este suficient. din contra. trebuie sa-i mai produci, cate 3000 lei, inca 36 luni, adica 108.000 lei. buna afacere pentru conducerea liberala care, te fura zilnic, si tot nu-i ajunge. dupa ce se si imprumuta zilnic cu sute de milioane euro pe care ii vor achita tot fraierii de romani catre banci din afara, platind preturi majorate, dobanzi, impozite,taxe, etc.
  Gile
  rank 5
  Complicat de simplu
  Acest sistem de pensii falimentar nu este construit de liberali : el a fost preluat de la comunisti, i s-au adus modificari marunte in ultimii 31 de ani astfel incat cei care ne-au condus sa-si traga partea leului si a fost mentinut in aceasta stare falimentara deoarece nimeni nu a vrut sa se puna rau cu "poPulimea votanta"!
  Acum trebuie sa vina UE sa ne oblige sa facem modificari masive ale sistemului de pensii pentru a evita colapsul !
  PNRR nu este despre 30 de miliarde de euro !
  PNRR este in primul rand un program care ne impune reforme draconice pe care Romania le-a evitat in ultimii 31 de ani deoarece nici un politician nu a vrut sa se puna rau cu poPulimea votanta!
  just_comment
  rank 5
  ai o parte de dreptate
  cealalta parte de adevar sta in sistemul de pensii private.

  iar puse cap la cap, cele doua jumatati ne dau dimensiunea povestii: ca sa-ti dai seama cat ar fi trebuit sa primesti, ar trebui sa faci o socoteala undeva intre cele doua sisteme. adicatelea, cum ar fi ca statul sa fi adus un mic plus banilor tai, iar apoi sa ii returneze pe o perioada de 25 de ani. barem un 2%. fara a include inflatia, cu o perioada de cotizare de 40 de ani, rezulta un total de 890000 lei. adica 2900 lei/luna.

  diferenta pana la 570000 este suma pe care ti-o "fura" statul mentinand acest sistem de pensii.

  daca incluzi in calcul si inflatia, la o medie de 1% pentru 40 de ani, totalul ajunge la 1.12 mil lei! adica un sistem inteligent ti-ar garanta o pensie de 3800 lei/luna, la aceeasi contributie. cam asa afli cat nu-ti da statul, cel care doar muta banii din stanga in dreapta (si iti da iluzia ca tot el e cel pagubit, desi tu, contribuabilul, ti-ai platit banii la timp, insa el, statul, nu a fost capabil sa-i gestioneze).
  CH-FDP
  rank 5
  hai cu rezilienta pentru prostime !!! cei ce au
  ramas in Rommanica au viata grea ....si asta va dura zeci de ani !!
  VA GARANTEZ Ca ASA VA FI !!!
  hai Citule , mai imprumuta cateva zeci de miliarde ,
  cand te plictisesti 😁
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  "Pensiile speciale desfiintate"??Sunt ale: mai,mapn,servicii!!
  Daca reduci/impozitezi/taxezi SPECIALELE cadrelor in retragere din "mai, mapn, servicii=aparatul de represiune a maselor", cadrele active din mai, mapn & servicii nu vor mai apara politicienii/guvernantii de electorat! Cadrele active siin retragere din: mai, mapn & servicii sunt o categorie speciala care trebuie sa aiba nu numai pensii speciale dar si: 1)iesire la pensie la max. 45 ani, 2)norma de hrana=bani lunar, 3.tichete SPECIALE de vacanta, 4.vile sanatorii de vacanta, 5.scutiri de taxe si impozite 6.imunitate in fata legii=sa hartuiasca si sa bata cetatenii cum vor muschii lor, haine si incaltaminte gratuite, etc.
  DUTTY
  rank 5
  Emigrantule esti pe aratura!!!!
  Am un vecin care este pensionar MAI si mi-a aratat decizia de pensionare pe care scrie negru pe alb PENSIE DE SERVICIU si in plus primeste pensia de la Casa Sectoriala a MAI care nu de a face cu nimic cu Casa de pensii a civililor!!!
  Asa ca lasa aberatiile si nu mai induce lumea in eroare!Pensii speciale au parlamentarii,judecatorii,grefierii,procurorii etc!!!

  parlamentarii,judecatorii,grefierii,procurorii
  Gicaunu
  rank 5
  Vecinul lui Dutty
  este chiar el. De ce credeti ca sustine cu atata ardoare grupul infractional? Iar pensiile de serviciu nu sunt altceva decat pensii speciale, fara contributivitate. 90 la suta din pensiile speciale sunt ale politistilor, MAPN si SRI.
  Te-o
  rank 5
  Romanii,si mai ales pensionarii cer permanent fara a da nimic!
  Ceiace ne cere UE prin mecanismul PNRR,este de fapt o punere in ordine a haosului sistemului de pensii national!
  Si aplicarea normelor din aceste tari!
  De fapt se vrea prevenirea situatiei absurde din Grecia,unde pensia ajunsese mai mare ca a germanului mediu!!!!
  Pensiile sunt niste forme de asigurare mutuala a tuturor cetatenilor care isi transmit de la o generatie la alta obligatia de a asigura mijloacele de trai a celor in varsta!
  Primul sistem de "pensii"a fost conceput de stramosii nostri latini pentru veterani,cand au fost lasati la vatra dotati cu pamant si unele facilitati de care nu se bucurau ceilalti cetateni!
  Sistemul "modern"de pensii a fost introdus de Bismark!
  Pensiile sunt,de fapt,o returnare lunara a contributiilor beneficiarilor,acumulate in timpul activitatii!
  Contributiile ( aprox.50% sunt suportate de angajator!)sunt calculate in functie de media statistica a duratei vietii de pensionar si distribuite ,pe baza acestei chei,in cote lunare(de fapt pensia)!
  Pentru a nu se eroda puterea de cumparare a pensiilor se ajusteaza anual cu rata inflatiei!
  Atat si numic mai mult!
  Cunoscand sistemul foarte strict si zgarcit american,am fost socat de alchimia romaneasca si "metodologia"abracadabanta de incurcare a calculelor ca "punct de pensie","pensii speciale"pentru functionarii bugetari care duc la venituri aberante de zeci de mii de lei lunar (magistrati,parlamentari,si,culmea ,diplomati care nu au facut altceva decat sa se bucure de o viata de huzur!, etc)!
  Pensiile militarilor si ai politiei etc.precum si varstele de pensionare,ale acestora, sunt reglementate separat in toate tarile lumii!
  Ceeace se cere prin reorganizarea pensiilor in Romania nu este decat o aliniere la metodologia UE!
  Diferentele dintre pensionarii din diferite tari sunt determinate ,obiectiv,de productivitatea nationala,de speranta de viata si de proportia ,in dinamica ,a raportului numar de persoane producatoare de PIB versus persoane consumatoare !
  Cineva scria o aberatie,ca in Germania speranta de viata este de...90 de ani!!!!
  O prostie!Nici Japonia nu are aceasta longevitate medie!
  Pensiile sunt mici in toata lumea,fata de necesitatile unui nivel de trai la nivelul pretentiilor pensionarilor!
  De aceia in USA nu se umbla cu cioara vopsita si,autoritatile le spun clar pensionarilor ca pensia este un ajutor la batrantete si presupune ca toti pensionarii au pus de o parte mijloace suplimentare de trai inainte de pensionare!!!
  Romanul,mai ales pe masura ce imbatraneste,devine tot mai absurd,pretentios fara a face nici un efort personal,crezand ca societatea ii datoreaza totul!Teo
  arcadia
  rank 5
  sa se munceasca mai putin!
  uite la astia cu pensii speciale, astia muncex putin dar intens, domle! si daca toate se maresc, atunci
  trebe sa aiba si ei pensii speciale sporite!

  sa li se taie din timpul de lucru domne, sa "lucreze" foarte putin, ca sa nu se surmeneze. doi ani e de ajuns.
  poporul plateste!

  daca acum se iau banii de la cei care muncesc mult, pai sa se dea la cei care muncesc putin!
  corect!
  medgidnicolai
  rank 5
  un amanunt de neglijat
  in primul rand ca banii cotizati la fondurile private, dispar din fondul gestionat de stat, fond din care este alimentat si cel de pensii de stat. fondurile de la privat sunt investite de baietii destepti de circa 12 ani, in afaceri private, pentru care nu dau socoteala nimanui. de primit mai au de asteptat contributorii. deci d-l catu si ai lui, iau din fondul colectat in contul pensiilor 3,5%/lunar si-i dau in fondul privat, obligatie impusa salariatului roman prin OUG nr.1/2020, saracind fandul national administrat de stat. si tot d-l catu se vaita ca nu are bani pentru pensii, si ca se imprumuta sa le achite.Dar nu spune ca aceste imprumuturi le achita tot fraierul de roman, fie el tanar sau batran. in nici un caz nu-i achita ue. cat despre speciale, stati linistiti ca magistratii au salarii foarte mari, asa ca pe principiul contributivitatii pe care il tot invocati, vor beneficia si de pensii foarte mari. ca si alte categorii sociale bine remunerate. mai ales cei care au avut functii mari in administratia statului. conceptul neomarxist-egalitarist, este o minciuna strafundata. care ii face pe posaci sa creada ca vor lua de la cei cu functii mari si le vor da pensii majorate la portari. Portarul in toate tarile din lume va avea pensie de portar iar directorul de director, cum este normal.
  oranghutan
  rank 5
  'ai, domne, că nu-i chear aşea
  cum zice ăi de intinează realizărili guvernului! Ce nu se spune ie că specialii se vor putea pensiona mai devreme iar pensiile lor vor creste dublu ca de obicei.
  Să nu mai zică carcotasii că nu-i iechitate ...
  psl-ul
  rank 5
  general de securitate-SRI
  pesnionat la 39 de ani 32700 lei pensie (6.600 EURO) daca traieste 90 de ani (si e probabil sa traiasca atat)inseamna 4 MILIOANE euro PENSIE.....
  roman angajat la 18 ani infarct la 59.....dupa 41 de ani in care a cotizat nu a primit nici macar un ban pensie.....unde sunt banii???? in pesnsia securisto-SRI-stului!!!!!....
  acesta e principiul contributivitatii in ochii securisto-LIBERALi....au marit anul trecut cu 12% pemnsiile in SRI.....4.8% inflatie si 7% indexari!!!!
  medgidnicolai
  rank 5
  36 ani general
  pensie 6600 euro. bancuri proaste de adormit copii. poate te referi la vre-un general din germania, olanda, elvetia, monaco, etc. acolo asa este. au salarii de mii si zeci de mii de euro. insa, pana ajungem noi acolo, mai dureaza.
  psl-ul
  rank 5
  ma refer la un general SRI
  fosta securitate s-a transformat in SRI si are buget mai mare decat serviciul secret german BfV....in fapt are buget mai mare ca Polonia si Germania la un loc....in 1989 Securitatea avea un buget scandalos de 150 milioane lei aproximativ 7.5 milioane $ (am calculat la cursul mediu de 20 lei/$ 16 oficial si 24 la "negru") acum securisti au bugetul marit de Basescu si Orban la 600 milioane $.......arata-mi o singura institutie unde bugetul a crescut de 80 de ori in ultimii 30 de ani....Petrov in anul in care a dublat bugetul fostei securitati a inchis 67 de spitale din tara.
  Aliboron-Jiji
  rank 5
  Skiorul SS plalateste bine slugile credincioase
  vezi si pe Transparentizatul , si halalalt manelist de la Vila Lac , Justitia o are la picioare ca nu vrea sa piarda cele sase case Sterpul , cat despre sri , sunt sobolanii de paza a SS Skior.
  Ce nu fac MILIARDELE imprumutate pe spatele romanilor 😁
  Grebla
  rank 4
  Generalii nu au pensii mari in Occident .
  Doar ca le primesc mai repede.
  Romanii ies prea repede la pensie dupa o viata in care au produs putin .
  Astazi, pensiile romanesti sint platite in majoritatea cu bani imprumutati . Nu sint bani destui pt pensie .Si nu aveti cui reclama ! Dzeu e prea sus si nu aude .
  CH 1291
  rank 5
  @PSL. De ce nu va angajati la SRI sau la BfV?
  Este ca la Lotto.
  Daca vreti sa castigati, macar cumparati un loz.

  PS Regret iar ca ma implic in mizeriile vietii socialiste din Romania!
  CH-FDP
  rank 5
  CH 1291 ,comentariile tale produc voma instantanee
  Apreciez ca sunt bune ca sa ne usuram stomacul , si ajuta la de fecare ...Multumesc pentru comentariile tale elogioase la adresa PNL-eului si conducatorii lor ! De aceea pentru cei ce sunt constipati ....Traiasca PNL !!!! 😂
  cozmin
  rank 5
  a cam expirat lozul tras de ei
  si altul nu cred ca mai pupa. le place agricultura ca in tarile africane nu high techurile americane..
  Constant
  rank 5
  Incet-incet va veti obisnui cu comentariile lui
  Bizon, care sub anonimatul tutoror clonelor sale, trateaza Romania drept lagar de exterminare, romanii drept "prostime" presedintele drept "skiorul SS" care merita exterminat ca Ceausescu, arunca insulte, etc.

  Astea sunt Ziare.com pe care le doriti, astea le veti avea.

  (Vezi comentariile CH-FDP 15:58, CH-FDP 16:03, Aliboron-Jiji 17:38, CH-FDP 16:08, CH-FDP 16:14, RexMundi 16:35, CH-FDP 16:18)
  cozmin
  rank 5
  astia dupa ce fac experimente pe oameni
  ca la auschwitz nici nu platesc nimic. s-au implicat si in politica chiar. ai zeci de ani de cobai al lor, ar trebui sa ai si pensie. dar ramai si fara agoniseala iar ei iau banii.
  Likmijnkont
  rank 5
  Traiasca Partidul National Labaral , traiasca ...
  traiasca Conducatorii Iubiti ai Romaniei cu Skiorul in frunte , luptatori neinfricati , viteji ai neamului , si indrumatori ai natiunii , ei sunt primii incercati in grelele confruntari ce intampina scumpa voastra tara , ei sunt eroii vivanti de azi si de maine , minti stralucitoare de incomparabila valoare , Traiasca si Infloreasca ce vreti voi

  Ps. Comment special pe gustul Helvetului pupin corist ce casse lescouilles ....comunist spalat pe creier , deranjat la mansarda
  arsul
  rank 2
  berbeceanu &milioanele care deja au iesit, mananca in continaure?
  continua sa manance mii de euro pensii pana la 90 de ani ca-s odihniti , pensionati de la 39 si reangajati la plimbat hartii la stat cu copii la gradinita . Pensia trebuia sa fie un ajutor la batranete nu ca in romanica unde batranetea incepe la 39 de ani pentru peste un milion de bugetari ,dintre care multi au mai iesit si cu ordonante de mii de euro.Cine este iubog ingust la minte cu berea-n bot sa plateasca taxe de 42% sa aiba plotoagele bugetare si politice din ce s-ai duca viata de mare domni in romanica , amarata si miloaga care sta cu mana intinsa pe la toate portile europei pentru banii de pensii epeciale si bugetaresti.Intr-o astfel de tara este act de respect de sine neplata taxelor, nu se poate ca cineva care stie economie si produce bani adevarati (nu putoreturi bugetare) sa accepte masochismul acestui sistem bolnav.
  cozmin
  rank 5
  pana sa iasa la pensie merg cu masinile
  si in 50 ani umplu orasul cu noxele lor. nu isi gasesc si ei un model cu mai multa educatie care sa foloseasca stb-ul? pot sa creasca pretul si la 50 lei litrul ca ei tot or sa mearga cu masina.
  Plus ca vor sa fure miliarde de euro de la comisia europeana pe impaduriri..cum s-au invatat toata viata de asa zisa munca...pai daca pun seminte de copaci asta e impadurire gratis..
  mutu2
  rank 2
  Guvernul = niște MĂGARI
  De ce nu elimină complet pensiile speciale dacă nu au bani ?????????????.Răspuns : pentru că sunt mafioți și nu au sange in instalație. Decontul vine la Alegeri.
  v_sile
  rank 5
  Da, decontul vine la alegeri, cand votam PSD-ul
  Adica pe aia care au creat aceste pensii speciale, fara numar, fara numar. Si care nu au facut niciodata ceva real in directia eliminarii pensiilor speciale.

  Nu e asa ca asta e ironia maxima?

  P.S. Eu tot sper ca puterea actuala sa inceapa limitarea pas cu pas a pensiilor speciale. Unde se poate (accepta CCR) sa fie elimine complet, iar unde nu se poate (nu accepta CCR) sa fie ridicata rapid varsta de pensionare (sa se dea acele pensii dupa 60 de ani) si sa fie limitate aceste pensii la valori cat de cat omenesti, stabilit macar ca un anumit procent de 40-50-60% al ultimelor salarii.

  Pentru ca e chiar inuman sa ii muncesti pe unii pana la 65-66-67 de ani, iar pe altii sa ii pensionezi la 49 de ani si sa le dai pensii la care nu viseaza nici macar sistemul public din Germania.
  CH 1291
  rank 5
  @Mutu2. Deja regret ca am comentat, dar cred ca merita
  sa scriu un mic adevar, chiar daca va suparati.

  Astfel se intampla cand de 30 de ani ati gandit cu "instalatia" si ati votat cu "instalatia". O sa aveti pielea de pe "instalatie".
  CH-FDP
  rank 5
  Poetul si scriitorul helvet MacGigi , alias +100
  de conturi diad_CH, CH 1291 , MosNicolae, MosGeila Craciun , SorinCardy, Semnat, etc , etc ...Va rugam PASTRATi pentru dv.
  sfaturile si comentariile invectivante si minabile de pupinc corist profesionist comunist spalat pe creier
  gxgm4r1n
  rank 1
  Altii
  In general guvernarea roade, dar in pandemia curenta este pe tobogan. Multi romani se simt inselati, tepuiti. Ironia face ca acum ceva ani, cei de dreapta au inchis spitale! Cei de stanga au dublat salariile in sanatate mai recent, altfel nu stim cine ingrijea acum bolnavii in Romania. Cat de fraier sa fii sa nu vezi ca in tara asta dicteaza politica privind pensiile? Pariez pe un succes urias al celor care merg pe aceasta carte. Pentru ca au mai promis si chiar au respectat. Macar abtinete da la a face contrariul daca vrei sa ramai la putere! Cam cata scoala iti trebuie sa faci greseli elementare? Nu vor avea nicio sansa, posibil sa vedem anticipate cat de curand.
  Gile
  rank 5
  Complicat de simplu
  Acest dezastru la sistemul de pensii s-a acumulat an de an in ultimii 31 de ani deoarece toti care au fost la guvernare au preferat "sa se puna bine cu poPulimea votanta" in loc sa ia taurul de coarne si sa reformeze din temelii acest sistem de pensii falimentar!
  Sa speram ca pana in 2030 UE va impune atat de vehiculatul venit minim garantat pentru orice individ care munceste sau nu pe care statul roman va fi obligat sa-l plateasca ca membru ale UE!
  Multa lume spune ca acest venit minim garantat va trebui sa apara undeva in perioada 2025-2027 datorita robotizarii si digitalizarii masive a economiilor statelor din UE avand ca rezultat scaderea masiva a numarului de locuri de munca!
  Vorba lui Gica Hagi : vom trai si o sa vom vedea!
  Gile
  rank 5
  Complicat de simplu
  Generatia nascuta in perioada 1968-1972 este adevarata generatie de sacrificiu a Romaniei!
  Insa adevaratul sacrificiu pentru aceasta generatie va veni in momentul in care va iesi la pensie : vor fi foarte multe pensii dupa 2030 de 700-1000 de lei pe luna (150-200 de euro/luna) in conditiile in care preturile vor fi si de 5-6 ori mai mari decat in acest moment!
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  Gile: generatia 1968-1972 sa iasa la pensie la minim 75 ani!!!
  Sau chiar mau mult de 75 ani si sa se puna capat anticipateor! Da! Ai dreptate!
  gheu
  rank 5
  Tu cu ideile tale
  Ar trebui sa nu iesi niciodata.
  golanul
  rank 4
  Gile taica
  Daca se eliminau pensiile speciale si alte sporuri nesimtite la bugetari, nu mai aveam nimic de comentat, dar asa, mi-e si rusine sa spun ca am votat USR-Plus...o mai mare nesimtire la acest guvern, nu cred ca am vazut de la guvernarea uslamista, si nici uslamisti parca n-au avut atata nesimtire!
  Utilizator sters
  Marea hotie „liberala” continua
  Un popor condamnat la exterminare de regimul presedintelui Grivco si al slugilor lui din guvernul liberalo-securist.
  Gile
  rank 5
  Complicat de simplu
  Exterminarea romanilor a inceput in 1945 cand tancurile sovietice i-au adus pe aceste meleaguri pe mafiotii PSD (cum se numesc comunistii astazi)!
  Ceea ce traim si vom mai trai pana cand vom muri sunt efectele acelui episod din istoria Romaniei!
  RexMundi
  rank 5
  serios ? bah glie?
  romania lagar de exteminare a pnl-usr+ ,muncesti pana crapi ,daca ai norok mai vi cu banii din cerseala sa platesti taxe si impozite statului sekuristo useristo ,liberal! bah glie i-ati nemurilii de activisti si fugiti din tara ! o sa va alerge lumea ca la revoluti din 89.. "Arbeit Macht Frei" ! uite legea pensilor facute cu cap de comunisti nu de scursurile pnl /usr http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1356 guvernul pnl /usr guvern criminal!
  Comentariu inadecvat
  gheu
  rank 5
  Eu stiam ca prostimea
  Vota cu PSD. De cand s-a intors roata?
  just_comment
  rank 5
  Ma indoiesc
  ca "este o palma data celor care au lucrat o viata".
  pentru ca cel care a lucrat o viata are, cu siguranta, un stagiu minim de 15 ani. si tot el, atinge, dupa o viata lucrata, un stagiu de cotizare de cel putin 35 de ani.

  cat despre povestea cu speranta de viata, si asta are anumite nuante care ar trebui avute in vedere.

  da, in Romania speranta de viata este de circa 78.2 ani (2019) de ani, dar este speranta de viata LA NASTERE.
  insa statisticienii mai calculeaza si speranta de viata la 65 ani. Iar aici lucrurile stau putin diferit: romanul care poate atinge pensia are o speranta de viata de circa 17-18 ani. adica, in medie, te poti "bucura" de 17.5 ani de pensie (daca ajungi la pensie).
  pentru ca... mai exista si speranta de viata sanatoasa. iar aici Romania nu sta bine deloc.

  speranta de viata e o poveste cu mai multe aspecte, nu se poate lua doar speranta de viata la nastere pentru a forta o concluzie.
  Aliboron-Jiji
  rank 5
  "Ma indoiesc" ca cel ce a lucrat o " viata" are ACEEASI
  speranta de viata "longevitate" cu acela care a frecat-o in cap o viata si a trait pe spatele altora ....
  Dara , NU ma INDOIESC ca faculatatea ta mentala nu este atat de dezvoltata pentru ati da seama
  Decat sa postezi prostii mai bine fa o pauza
  ioanr
  rank 5
  Parerea mea
  este ca nu din cauza pensionarilor "normali" s-a dezechilibrat bugetul ci din cauza acelor asa-zisi politicieni care si-au votat atat lor cat si altor categorii (in special din justitie) drepturi speciale, adica NEMUNCITE, pe scurt furt din banii publici.Un alt motiv, il constituie si modificarea raportului salariati/pensionari.Si in fine, in probarea nesimtirii clasei politice fata de popor, as vrea sa stiu care articol din Constitutie nu ne permite sa avem pensionari cu pensie conform contributivitatii pentru tot ce lucreaza in tara asta.Sa nu uitam ca pot fi introduse clauze speciale cu privire la varsta de pensionare, pentru armata sa zicem, cu toate ca nu vad care ar fi categoriile beneficiare, interne sa zicem cei ce lucreaza efectiv "la la stada", dar pentru magistrati sau politicieni de ce ??? Oricum, au salarii mari, contributii mai mari si deci si pensia va fi mare !
  Asadar, vrem aplicarea referendumului perfect valabil, cu maxim 300 parlamentari, vrem avocat AL POPORULUI si o Curte Constitutionala competenta, care-si ocupa locul prin concurs, ca si in justitie !!!
  Asadar, atentie la ce si cum votam !!!
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  Fostii parlamentari(mii)dau in judecata pt taierea SPECIALELOR
  Parlamentarii au fost/sint/vor fi alesi de popor=cei mai buni/onesti/capabili/profesionisti, sa ne reprezinte si apere interesele prin elaborarea de legi care sa ne creasca nivelul de trai/civilizatie/bunastare! Cetatenii se prezinta in proportii de 90-95% si voteaza pe cei mai buni dintre noi! ALESII NEAMULUI sunt cei mai buni dintre noi: sunt speciali si au dreptul la privilegii!
  gheu
  rank 5
  Ce clasa politica
  Satra PSD?
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  Comentariul de la13:37l-ai inteles?Ai dat 5 stele?
  *
  florescujohn
  rank 3
  Ipocrizie
  De ce nu umbla inti la pensiile speciale si pensionarile devreme. E o nesimtire sa ii impileze pe amariti si nu pe privilegiati.
  O porcarie.
  Emigrantul-Anonim
  rank 5
  De privilegiati guvernul are nevoie! De amariti nu are nevoie!
  Ce pot face cei 5 milioane de pensionari cu pensii pe contributivitate? Pot face greva foamei? O fac deja! Pot vota la 4 ani: acum guvernu nu are nevoie de voturile lor! Altceva NIMIK! Propun sa se separe Casele de Pensii in: 1. Case de pensii bazate pe contributivitate si 2.Case de pensii SPECIALE! Sa se separe si bugetele de pensii: 1.Bugetul pt. pensii bazate pe contributivitate 2.Bugetul pt. PENSII SPECIALE!
  e enciu
  rank
  Pensiile speciale sunt simplificate in masura in care o permite Cons
  asadar, constitutia spune despre pensii speciale,
  cat tupeu,
  si n o spune martafoiul comunistoid dorneanu ci o spun liberalii!!
  despre bugetari imburgheziti,
  despre scatii si paturici spune ceva constitutia??!
  pai, pensia anticipata a saracilor s o taiati,
  dar militienii si pseudomagistratii pot iesi la 42 ani,
  rusine,
  gheu
  rank
  Constitutia
  A fost aprobata de Iliescu si PSD, apoi Putorel a incercat sa o faca mai proasta.
  Yzzy
  rank
  Guvernanți DILETANȚI
  Avem aici dedicația specială pentru acești ipochemoni de coșmar care "lucrează" din greu pentru binele celor care ii plătesc...

  Bande de malpropres...

  https://www.youtube.com/watch?v=6C0juCT1reA
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor