Haos in banci: Simulari eronate de creditare

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 11:31
7232 citiri
Haos in banci: Simulari eronate de creditare

Romanii care doresc sa se lamureasca in ceea ce priveste creditele pleaca de la sucursalele bancilor si mai bulversati decat au venit.

Totul, din cauza ambiguitatilor sistemului, care depasesc potentialul intelectual al angajatilor acestor institutii.

Chiar daca toti vor sa evite cuvintele "criza financiara", atitudinea lor scoate la lumina tocmai acest lucru.

Reporterii de la "Gardianul" au facut o vizita cu camera ascunsa la trei dintre marile banci din Romania pentru a vedea cat de transparenti sunt in privinta detaliilor. Daca pana acum trei luni, te loveai cu nasul de multitudinea de fluturasi cu oferte de creditare, atunci cand intrai intr-o institutie bancara, azi acestea lipsesc cu desavarsire.

La sediul unei banci de pe Calea Mosilor din Bucuresti, reporterii au fost intampinati de ofiterul de credite, care la auzul cererii (credit ipotecar), a preferat sa ii conduca la directorul sucursalei. Asteptarea a durat doua minute, timp in care am cules pliante cu informatii despre serviciile bancii.

EURIBOR, RIBOR, ROBOR sunt termeni cu care nu sunteti familiarizati. Doar daca ati facut vreodata un credit. Acestia sunt folositi in sistemul bancar si pot influenta dobanda ratei lunare.

Directorul sucursalei a refuzat sa raspunda ce este "ROBOR", care ni se aplica la dobanzile creditelor in lei. El i-a fortat pe reporteri sa accepte varianta creditului in valuta, smulgandu-le din fata foile cu simularea in moneda nationala.

ROBOR este dobanda de referinta de pe piata interbancara din Romania si are legatura cu multe dintre contractele de imprumut incheiate intre bancile comerciale si clientii lor, persoane fizice si juridice.

In plus, doua dintre bancile vizitate au oferit simulari eronate. O dobanda prezentata ca fixa de catre directorul bancii apare in simulare ca fiind variabila. Dupa ce au sesizat-o, acesta a parut uimit de diferentele mici, dar vizibile.

Astfel, nici la cea de-a doua sucursala situatia creditelor bancare nu a fost limpezita. Acolo, reporterii au fost agresati verbal, iar enigma ROBOR-ului si a celorlalte informatii despre dobanzi s-a reluat. Cel mai bine s-a prezentat o consiliera, la cea de-a treia banca. Totusi si acolo au existat cateva probleme legate de ratele fixe.

Citeste si:
Calificare pentru România la Mondialul de handbal feminin. O nouă victorie la scor pentru tricolore
Calificare pentru România la Mondialul de handbal feminin. O nouă victorie la scor pentru tricolore
Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat, duminică, la Castello, în faza grupelor principale ale CM din Spania, după ce a obţinut a doua victorie din grupa C preliminară, scor...
Naționala României de tenis, față în față cu un titan: Rafael Nadal!
Naționala României de tenis, față în față cu un titan: Rafael Nadal!
România va întâlni Spania lui Rafael Nadal în barajul pentru turneul final al Cupei Davis. România va întâlni Spania, în deplasare, la 4 şi 5 martie 2022, în barajul pentru calificarea...