Obligatiunile de stat, care pot fi cumparate la bursa, fondurile deschide de investitii pe baza de obligatiuni si depozitele bancare vor reprezenta investitiile catre care se vor orienta tot mai multi dintre romani in acest an.
"In 2009 va continua tendinta de reorientare a investitorilor catre active mai sigure, prin cresterea interesului pentru instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa - inclusiv recent introdusele obligatiuni de stat- pentru fondurile de investitii de obligatiuni si pentru depozitele bancare", sunt de parere brokerii de la Intercapital Invest.
Potrivit acestora, partea plina a paharului legata de piata de capital este ca scaderile abrupte inregistrate incepand cu anul trecut au facut ca in prezent actiunile tranzactionate pe piata din Romania sa fie cotate la niveluri foarte reduse.
"Aceasta poate reprezenta o buna oportunitate de cumparare pentru investitori, in perspectiva unei reveniri a trendului crescator. Principala variabila este momentul exact al acestei reveniri", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Cat priveste evolutia de saptamana trecuta a BVB, pe o lichiditate ceva mai buna decat in saptamana anterioara, piata bursiera din Romania si-a pastrat o volatilitate ridicata.
Intr-un context international ramas total fara repere si dominat de frica, am vazut si la noi scaderi impresionante de curs, cu atingerea unor noi minime.
"Investitorilor speculatori care au cumparat le-a fost ulterior rasplatit curajul, a doua jumatate a saptamanii aducand reveniri semnificative la BVB. Dar ultima sedinta a readus scaderile, astfel incat bilantul final ramane negativ", comenteaza brokerii de la Prime Transaction.
Cel mai afectat de scaderi a fost, de departe, BET-FI, care urmareste evolutia celor 5 SIF-uri, care a pierdut 15,8 procente saptamana trecuta. Acesta a trecut de pragul de 9.500 puncte si a scazut chiar sub 9.000 de puncte, dupa trei sedinte de deprecieri puternice.
Top 5 scaderi saptamanale la BVB
Teraplast Bistrita 20,33%
SSIF Broker Cluj 25,00%
Erste Group Bank 25,85%
Carbochim Cluj 26,56%
Comelf Bistrita 29,25%