Investitiile in arta nu mai aduc profit

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 07:38
1642 citiri
Investitiile in arta nu mai aduc profit

Scaderea actiunilor la bursele internationale ii impinge pe cei care au bani sa ii investeasca repede in bunuri considerate sigure in fata spectrului unei recesiuni.

Daca altadata era o miscare sigura sa investesti in arta, bijuterii, vinuri de colectie sau timbre, expertii citati de cotidianul britanic Times atrag atentia ca acestea nu mai reprezinta o investitie sigura.

Pe langa pericolul de a cumpara falsuri sau a fi inselati de escroci, investitorii trebuie sa inteleaga ca si piata obietelor de arta, spre exemplu, este riscanta.

Arta

Andrew Davies, purtatorul de cuvant al AXA, companie asiguratoare a obiectelor de arta, sustine ca "exista un mit urban potrivit caruia arta si antichitatile nu sunt afectate de o recesiune. Este gresit. O parte a pietei este complet moarta. Am fost la o licitatie de arta contemporana saptamana trecuta si din 238 de piese doar 82 s-au vandut. Este strigator la cer. Cele care nu s-au vandut erau din categoria de mijloc, cu preturi intre 1.000 si 5.000 de lire sterline". Jason Butler, partener la firma de consultanta Bloomsbury Wealth Management atrage atentia asupra unui alt aspect: "Poti cumpara intr-un moment gresit si sa astepti ani buni pana sa faci profit din achizitia ta".

Carti

Cand vine vorba de colectionarii de carti, semnatura unui autor face diferenta. "JK Rowling a semnat doar 1.700 de copii din volumul The Deathly Hallows. Editiile princeps din acea serie valoreaza doar cu cat au fost vandute in librarii insa daca sunt semnate ajung pana la 1.000 de lire sterline. Majoritatea celorlalti autori nu au o valoare nici macar apropiata", explica un expert.

Vinuri de colectie

Vinurile fine au cel putin calitatea ca investitorii isi pot ineca amarul intr-un pahar. Joss Fowler, de la comerciantii de vinuri de colectie Berry Bros & Rudd explica: "In ultimii 50 de ani a tot scazut pretul celor mai importante 20 de vinuri de Bordeaux, cam cu 10%-15% pe an". Daca totusi doriti sa investiti in vinuri fine, Fowler va sfatuieste sa "cumparati doar Bordeaux, primele 20-30 de podgorii". Vinurile trebuiesc pastrate in conditii potrivite pentru a-si mentine valoarea.

Timbre

Se fac inca castiguri serioase din timbre, insa acestea trebuie sa fie rare si valoroase pentru a aduce vreun profit. "Potrivit unui studiu al preturilor timbrelor in ultimii 50 de ani, timbrele rare in conditii bune de conservare nu si-au pierdut valoarea", explica un specialist.

Bijuterii

Diamantele raman cel mai bun prieten al investitorilor - si al femeilor. A crescut cererea pentru bijuterii "vintage", iar "calitatea, designul si manopera" sunt elemente-cheie pentru a investi intelept, sustine Keith Penton, de la casa de licitatii Christie's din Londra.

Aur, argint, platina

Metalele pretioase atrag investitiile deoarece pretul acestora tinde sa creasca in momente de criza. Bijuteriile din metale pretioase sunt valoroase insa colectionarii tind sa se orienteze spre piesele "vintage" sau chiar mai vechi de atat, pana la perioada art deco sau art nouveau. Piesele clasice din anii '30, cu semnatura Tiffany, Cartier sau Van Cleef & Arpels nu scad in valoare.

Maria Ionescu

A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
Cum Donald Trump este gata să impună tarife suplimentare de până la 100% pentru produsele importate de America, odată cu preluarea noului mandat de la Casa Albă, iată că o mare putere...
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
Tehnologia face parte din viața noastră de zi cu zi, însă multe dintre informațiile pe care le auzim despre gadgeturi și funcțiile lor sunt, de fapt, mituri. Unele pot fi inofensive, dar...
#investitii, #Arta, #bijuterii, #aur, #platina, #diamante, #vinuri, #criza , #stiri financiare
  1. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  2. Cele mai populare mituri despre tehnologie: Adevărat sau fals?
  3. Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
  4. Samsung schimbă strategia. Gigantul tech vrea să renunțe la dependența de materialele rare furnizate de China
  5. Care sunt cele mai puternice smartphone-uri din noiembrie 2024. Locul 1 domină clasamentul flagship-urilor
  6. Smartphone-urile Pixel: de la camere excepționale la probleme de supraîncălzire. Ce pregătește gigantul tech pentru viitor
  7. Apple pregătește o revoluție în display-uri. Ce ecrane pregătește pentru noua serie de iPhone 17 Pro
  8. Horia Cardoș (Agroland) la Quarterly Report: „Perioada dificilă a adus oportunități. Ne uităm serios la achiziții de ferme vegetale”
  9. Gadgeturi simple care îți pot ușura viața acasă. De la becuri smart, prize inteligente și până la aspiratoare robot
  10. Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”