La 20 de ani de la Revolutie, romanii sunt inca novici in relatia cu bancile

Miercuri, 12 August 2009, ora 23:36
1935 citiri
La 20 de ani de la Revolutie, romanii sunt inca novici in relatia cu bancile
Foto: Romania Libera

Simplitatea este regula de baza pentru romani, cand vine vorba de contractarea unor servicii si produse din partea bancilor.

Departe de complexitatea sistemului bancar din Occident, in Romania clientii se complica extrem de rar cu alte produse in afara de cele mai mult sau mai putin necesare, cum ar fi un cont bancar, asigurari sau cate un credit.

De asemenea, angajatii romani trebuie sa apeleze la institutiile bancare si pentru pensiile private obligatorii (pilonul II). Astfel, acest produs este unul dintre principalele achizitionate de romanii cu un loc de munca.

Potrivit reprezentantilor bancilor, cel mai vandut produs este contul curent. "Acestuia ii poate fi atasat un card si o descoperire de cont si/sau un credit de consum. Dar combinatia frecventa este cont curent-card-descoperire de cont", a declarat Rozaura Stanescu, directorul executiv delegat al departamentului de strategie si marketing in cadrul BRD-Groupe Societe Generale, pentru Business Magazin.

Astfel, diviziile bancare ale institutiilor financiare inregistreaza cel mai mare succes in Romania, in timp ce asigurarile si fondurile de pensii au, deocamdata, putini clienti, cu exceptia pilonului II de pensii, care a atras peste 4,7 milioane de participanti.

Asigurarile de viata, achizitionate fortat

Cu siguranta, romanii nu cred ca poate fi pus un pret pe propria viata. Prin urmare, asigurarile de acest tip nu pot fi vandute de banci prea usor. In cele mai multe cazuri, institutiile financiare sunt nevoite sa-si oblige clientii sa se asigure, in momentul in care incearca sa acceseze diverse credite.

Cu toate acestea, asigurarile de viata reprezinta doar 0,4% din produsul intern brut (PIB). Spre deosebire, in Germania, nivelul se ridica la 3,1%. Explicatia acestei diferente este, insa, destul de simpla: in Romania salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro pe luna, in timp ce preturile pentru unele bunuri si servicii sunt similare celor din Europa de Vest, romanii nereusind sa economiseasca indeajuns pentru a plati si asigurari.

Potrivit Corneliei Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, situatia se va schimba, oamenii incepand sa constientizeze beneficiile unei asigurari de viata. In primul trimestru din acest an, volumul total al primelor brute subscrise pe piata de asigurari de viata a fost de aproximativ 393 de milioane de lei. Impartit la numarul de locuitori, acest lucru inseamna circa 4,3 euro pe cap de locuitor.

Asigurarile trec la nivelul urmator

Persoanele care contracteaza o asigurare de viata au, in general, o educatie financiara peste medie si un venit lunar de cel putin 500 de euro pe luna, potrivit directorului general adjunct al Eureko, Carmen Radu.

In timp ce majoritatea aleg o asigurare tranditionala, de economisire, exista si clienti care opteaza pentru asigurarile de tip unit-linked, cu un grad de risc mai mare.

"Aceasta perioada este propice alegerii de produse de tip unit-linked, deoarece valoarea unitatilor de fond achizitionate este scazuta, ceea ce va determina, pe termen lung, cresteri mult mai mari la maturitatea contractului de asigurare", a explicat Radu.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#cont curent, #produse banci Romania, #asigurari viata Romania , #stiri financiare