Ziare.com

Legea Pensiilor a fost modificata. Iata cum se va majora anual punctul de pensie

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 18:01

   

Legea Pensiilor a fost modificata. Iata cum se va majora anual punctul de pensie
Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat in august in dezbatere, a suferit cateva modificari, in urma discutiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent in cadrul Consiliului National Tripartit (CNT) . Una dintre modificari se refera la majorarea Valorii Punctului de Referinta (VPR).

Surse din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) au precizat care sunt principalele modificari care s-au facut la Legea Pensiilor - act normativ care a intrat in dezbatere publica in luna august.

Astfel, in urma sedintei care a avut loc recent in cadrul CNT, reprezentantii MMJS si cei ai sindicatelor au convenit sa faca mai multe modificari.

Una dintre acestea se refera la Valoarea Punctului de Referinta (VPR) care se va majora si in functie de "cresterea reala a castigului salarial brut realizat".

Potrivit surselor, propunerea a fost preluata astfel: "Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat".

O alta modificare se refera la comisionul de 0,5% pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie sa-l achite catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) . Proiectul Legii Pensiilor prevedea, inca din forma pusa in dezbatere publica, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii sa plateasca un comision de 0,5% catre Casa de Pensii.

"In conditiile in care Casa Nationala de Pensii face toata operatiunea de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, este normal sa ia macar 0,5% din acest procent de transfer, care este de 2,5%. Atentie, nu vor fi afectate pensiile celor care sunt la Pilonul II, acesta se ia din comision", explica, in luna august, Olguta Vasilescu.

Dupa dezbaterea publica, s-a solicitat sa se specifice clar in lege ca acest comision nu va fi suportat de salariat.

"Comisionul de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat se suporta din veniturile administratorilor", se arata in modificarea proiectului.

De asemenea, potrivit surselor, o alta modificare se refera la reducerea varstei de pensionare pentru cei care muncesc in conditii deosbite. Astfel, pentru un an realizat in conditii deosebite, varsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat in conditii speciale varsta se reduce cu 6 luni.

O alta modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevazator.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 10773 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea pensiilor a fost modificată

Sindicatele (de la guvernanti nu mă astept) nu au observat că o mărire a punctului de pensie cu, să zicem 10%, la cel cu o mie de lei se măreste cu 100 lei, iar la cel cu 10 000 se măreste cu o mie? Nu mai vorbesc de pensii si mai mici si altele cu mult mai mari. Si la următoarea mărire tot aceea vor beneficia de sume mai mari. Normal ar fi să se dea o sumă fixă la toti (undeva intre 300-500) si ar fi mai echitabil si ar avea si statul banii de care se tot plange.

 

solutia...

Solutia e desfiintarea pensiilor speciale.Atunci ar fi destui bani pt cresterea pensiilor mici.
Alta solutie e desfiintarea ajutoarelor sociale care au facut din Romania o natiune de lenesi.E o nebunie ca statul sa dea bani lenesilor care nu vor sa munceasca iar patronii sa aduca forta de munca din Asia !

solutia...

Ce este mai interesant, există lege ca asistatii sociali să se prezinte obligatoriu la fortele de muncă iar dacă refuză de două ori să nu mai primească ajutor. La ultimul cu vreo două mii de joburi doar cativa s-au angajat, multi au strambat din nas că e greu, si au fost unii spunand că nu pot munci că nu au muncit niciodată. Cat despre legea amintită guvernantii se fac că au uitat-o. Odată, un elev m-a intrebat, de ce unele legi se aplică si altele nu? Nu am stiut ce să răspund!

Hoție și prostie! Băgați oamenii care au contribuit in foame!

Nici legea asta nouă nu e corectă! Punctaje fără contribuție pentru grupe de muncă, reduceri de varstă pentru mai puțin de 3 copii, pensii de boală pentru o zi de contribuție!
De ce ar mai dori tinerii să cotizeze in acest stat, cand văd ce pățesc bunicii și părinții lor?
Aberații și prostii ... votate de cei care oricum au indemnizațiile "speciale" de parlamentar asigurate și consfințite de magistrații cu pensii de 10-15 ori salariul mediu pe economie, fără legătură cu contribuția pentru doar 20 ani de muncă! Sunt atat de extenuați, că trec in avocatură că tot cunosc sistemul!
Dacă ai muncit 35 ani și ai cotizat la salariul mediu pe economie, acum de 4.527 lei, ai dat lunar 1132 lei (25 %) dar după "calcul" ai un punct de pensie care valorează 1100 lei!
Ai dat la stat 1132*12*35 ani = 475.440 lei. Cum speranța de viață la bărbați e de 71.6 ani, vei primi pensie 6,5 ani adică 1100*12*6,5 ani=85.800 lei. De diferență 475.440 - 85.800 = 389.640 lei ești FURAT DE STATUL Roman! De aici sunt banii, de pensii speciale, de minim garantat, de mită electorală, de Casa Poporului, de catedrala neamului. De aici se plătește "socialu" pentru ne-muncă! De aici sunt banii de furat!
Contributivitatea ar trebui să fie este singurul criteriu pentru pensii. Măcar 85% din banii contribuiți returnați pensionarului sau familiei.
Politica și ajutoarele sociale nu ar trebui amestecate cu pensiile.

 

Mă frămantă perioada stagiului militar

Observ că pentru perioada stagiului militar OBLIGATORIU ,statul mă pedepseste prin alocarea unui punct similar cu al unui student.Mi-ati furat cei mai frumosi ani , am fost nevoit să accept ineptiile unor subintelectuali ,dar nimeni nu mai răspunde la sesizările care le fac. Cadrele militare care au profitat la greu de noi au avantaje iar eu am penalităti.Nu mai stiu cui să mă adresez !Am fost legat 24 din 24 ,7 zile din 7 si acum sunt pedepsit.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor