Leul, invingator pe termen scurt in lupta cu euro

Luni, 14 Iulie 2008, ora 13:55
1908 citiri
Leul, invingator pe termen scurt in lupta cu euro

Ultima saptamana a marcat o rabufnire a leului romanesc, care a reusit sa atinga cotatii in premiera pentru acest an. Moneda europeana a fost tranzactionata la cel mai scazut nivel din acest an, de 3,5434 lei, insa sfarsitul saptamanii a adus cotatia la nivelul de 3,5829 lei.

Leul s-a depreciat semnificativ fata de euro in ultima zi a saptamanii, iar cursul de schimb a urcat la un maxim de 3,6160 lei/euro pe piata interbancara, pe fondul cumpararilor masive de euro ale unui jucator local si ale nerezidentilor.

Moneda europeana a pierdut in raport cu moneda autohtona in ultima saptamana 0,64% din valoare, iar dolarul american 1,56%. Romanii care au platit rate la creditele in euro au fost cei mai avantajati, prinzand cea mai scazuta cotatie din acest an.

Vineri, paritatea euro/leu a avut cea mai spectaculoasa evolutie din regiune. Leul a pierdut in ultima zi a saptamanii 0,7%, inregistrand cea mai puternica depreciere la nivelul monedelor din regiune.

Zvonurile privind posibila preluare a comopaniilor Fannie Mae si Freddie Mac de catre guvernul SUA au pus dolarul american sub presiune, iar aceasta a dus la o crestere a pretului petrolului.

Pretul barilului de petrol a stabilit un nou record, depasind nivelul de 147 de dolari, iar perechea euro/leu s-a depreciat in continuare atingand nivelul de 3,6180.

Pe de alta parte, rata inflatiei in Romania in luna iunie a fost de 0,28%. Cumulat de la inceputul anului, inflatia a fost de 3,57% iar pentru ultimele 12 luni, indicele preturilor de consum a avansat cu 8,61%.

Pentru primele sase luni ale anului, inflatia medie lunara a fost de 0,6% adica dubla comparativ cu nivelul de anul trecut.

In ultima saptamana, piata valutara internationala a fost influentata de o criza politica dintre Israel si Iran care a determinat o aversiune ridicata la risc din partea investitorilor si a contribuit la cresterea pretului petrolului catre noi maxime istorice.

Actiunile Fannie Mae si Freddie Mac s-au prabusit la bursa ca urmare a speculatiilor ca s-ar putea afla in incapacitate de plata, iar Banca Centrala a Marii Britanii a pastrat dobanda de referinta neschimbata la nivelul de 5% pe an.

Ratele dobanzilor afisate la sfarsitul saptamanii trecute de bancile comerciale pentru depozitele atrase pe o zi a fost de 9,56 - 10,06%, iar pentru sumele plasate pe o perioada de o saptamana a fost de 9,71 - 10,21%.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#leu, #euro, #crestere, #investitii, #piata monetara, #tendinta, #curs , #stiri financiare