Cum a apărut leul românesc și ce reforme monetare s-au petrecut în țară într-un secol și jumătate

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 03:55
4828 citiri
Cum a apărut leul românesc și ce reforme monetare s-au petrecut în țară într-un secol și jumătate

România a avut până la mijlocul secolului XIX altfel de bani, iar oamenii vorbeau despre lei doar atunci când foloseau în tranzacții talerii olandezi aflați atunci în circulație, care aveau gravat pe una din fețe un leu.

Aceste piese au prins la vechii locuitori ai acestor ţinuturi şi au fost preferate altor monede.

Odată cu trecerea timpului, aceşti taleri-lei au dispărut din circulaţie, iar primii lei cu această denumire, creaţia statului român, au apărut pe 22 aprilie 1867, când s-a stabilit ca monedă naţională leul.

Trebuie spus că era o monedă rară, pentru că tranzacțiile se făceau în special cu bani importanți, respectiv francii francezi.

Cea mai mare stabilitate, în timpul regelui Carol I

În România de până la Marea Unire a urmat o relativă stabilitate monetară, cu câteva mici momente de derută, în timpul Războiului de Independenţă, când rublele aliaţilor au zguduit destul de bine valoarea leului, dar conducerea țării a reuşit să ţină în frâu devalorizarea banilor româneşti.

„În timpul Primului Război Mondial şi după acest conflict, relativa stabilitate monetară a lumii s-a spulberat, în România preţurile sporind până la de 10 ori faţă de trecut. Chiar dacă au crescut şi salariile de atunci, populaţia s-a simţit nedreptăţită de aceste schimbări”, spune istoricul Florin Dârdală.

După al Doilea Război Mondial, au fost două reforme monetare, în 1947 și 1952, necruțătoare pentru economiile românilor, noua orânduire comunistă determinând populația să plece la drum fără un leu pus deoparte.

În 1990, noul regim așa-zis capitalist a lovit în populație cu inflația care s-a manifestat timp de aproape un deceniu și din care au ieșit sărăciți foarte mulți români.

Lucrurile s-au îndreptat după 2.000, când românii au luat calea străinătății și au început să trimită bani în țară, fapt care a influențat și piața monetară. În 2005, autoritățile au tăiat patru de zero din valoarea de atunci, astfel încât cea mai mare bancnotă emisă în întreaga noastră istorie, cea de 5.000.000 ROL a devenit 500 RON.

Românii obişnuiţi cu vechile valori, care le ofereau o oarecare mândrie, deoarece îi încadra şi pe ei, la nivel teoretic, în cercul select al milionarilor, au rămas descumpăniţi când au revenit la salarii comparabile şi chiar mai mici decât pe vremea regimului comunist.

La 16 ani de la denominare, încă sunt oameni care pronunță la cumpărături valorile în bani de odinioară, cu patru zerouri în plus.

Se preconizează că în 2028 România va trece la moneda euro, iar salariile și tranzacțiile vor fi plătite în moneda europeană, ceea ce va însemna altă perioadă de acomodare monetară.

Citeste si:
Horoscopul banilor în iulie. Zodia care câștigă o sumă importantă de bani fără să facă nimic
Horoscopul banilor în iulie. Zodia care câștigă o sumă importantă de bani fără să facă nimic
Astrele sunt foarte bune cu anumite zodii în luna iulie pe plan financiar, astfel că acestea vor putea câștiga sume importante de bani fără să facă nimic, ca de exemplu sub forma unui...
Horoscop zilnic. Miercuri, 6 iulie. Zodia care așteaptă o veste delicată
Horoscop zilnic. Miercuri, 6 iulie. Zodia care așteaptă o veste delicată
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Ai chef...