Marii latifundiari au inceput batalia pentru sistemul de irigatii din Romania

Joi, 04 Iulie 2013, ora 17:15
2167 citiri
Marii latifundiari au inceput batalia pentru sistemul de irigatii din Romania
Foto: Arhiva

Proprietarii marilor exploatatii au depus solicitari la Ministerul Agriculturii pentru a prelua infrastructura principala de irigatii a Romaniei, care ar putea beneficia de investitii din fonduri europene de peste 1 miliard de euro, au declarat pentru Ziare.com surse din institutie.

Aceleasi surse au declarat ca in ultima perioada s-au intetit presiunile, inclusiv in plan mediatic, pentru a determina autoritatile sa le cedeze infrastructura principala de irigatii.

Guvernul Romaniei stabilise ca doar infrastructura secundara sa poata fi preluata in administrare de catre cei care exploateaza pamantul pentru agricultura, indiferent de dimensiunea exploatatiilor. Infrastructura principala va ramane in administrarea statului pentru a se evita posibilitatea ca marii latifundiari sa blocheze, prin tarife prohibitive, ca apa sa ajunga si la fermierii care opereaza exploatatii agricole de dimensiuni medii sau mici.

De asemenea, pentru a evita demontarea si vinderea instalatiilor la fier vechi, prin OUG 79/2013, adoptata saptamana trecuta, Guvernul a decis ca sistemele de imbunatatiri funciare care apartin domeniului privat al statului sa se poata transmite, la cerere, sub forma de comodat, deci gratuit, pentru o perioada de cinci ani, dar cu plata unei garantii de 10% din valoarea bunurilor preluate.

Asociatiile de udatori care vor sa administreze infrastructura de irigatii au obligatia sa ii aduca imbunatatiri si sa o mentina in stare buna de functionare. Acestea pot primi fie o parte dintr-o amenajare de imbunatatiri funciare, fie o intreaga amenajare, cu exceptia infrastructurii principale de aductiune.

Sistemul principal de irigatii urmeaza sa fie reabilitat cu ajutorul fondurilor structurale. Astfel, toti agricultorii vor beneficia de facilitatile acordate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), eliminandu-se posibilitatea ca apa sa fie acordata in mod discretionar producatorilor.

Potrivit ordonantei guvernamentale, organizatiilor si federatiilor care nu intretin, nu exploateaza sau nu utilizeaza infrastructura de irigatii in conditii legale li se va retrage dreptul de a le folosi.

Ministerul Agriculturii a inceput o ancheta pentru a stabili cu precizie ce infrastructuri nu mai exista, din cele care au fost anii trecuti transferate mediului privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#irigatii Romania fonduri europene, #mafie agricultura irigatii , #stiri financiare