Mostenirea financiara a Papei Benedict XVI: Lupta cu spalarea de bani

Marti, 12 Februarie 2013, ora 08:55
3850 citiri
Mostenirea financiara a Papei Benedict XVI: Lupta cu spalarea de bani
Foto: Arhiva

Papa Benedict al XVI-lea a facut o prioritate din reducerea evaziunii in cadrul Bisericii Catolice, intarind legile si angajand un specialist elvetian pentru a ridica reglementarile la nivelul international.

Potrivit expertilor independenti, intr-o perioada scurta de timp s-a facut un progres important din acest punct de vedere, insa Vaticanul este departe de scopul de a fi un stat "curat" financiar, relateaza CNN.

In 2010, Vaticanul a infiintat o institutie de supraveghere, Autoritatea de Informatii Financiare (AIF), si a aprobat o noua lege, pentru a se asigura ca toate departamentele respecta standardele internationale in domeniul spalarii de bani si a finantarii terorismului.

Insa, in 2012, un raport realizat de grupul anti-spalare de bani din Europa, Moneyval, a descoperit ca Vaticanul nu respecta standardele in 16 arii cheie. De asemenea, tot in 2012, Gotti Tedeschi a fost inlatura de la conducerea bancii Vaticanului.

Drept raspuns la raportul Moneyval, Vaticanul l-a numit pe avocatul Rene Bruelhart drept sef al AIF, in incercarea de a obtine mai multa transparenta. Bruelhart avusese un rol similar si in Liechtenstein.

Vaticanul incearca de peste 30 de ani sa scape de reputatia privind tranzactiile financiare ilegale, pornite de la moartea lui Roberto Calvi, cunoscut sub porecla "Bancherul lui Dumnezeu". Calvi a fost gasit spanzurat de un pod, iar moartea sa nu a fost niciodata pe deplin explicata. El era presedintele Banco Ambrosiano, din care Vaticanul detinea un pachet de actiuni.

Banca din Vatican ii serveste nu doar pe cei aproximativ 500 de locuitori ai celui mai mic stat din lume, dar si miile de organizatii caritabile catolice, ordine religioase si dioceze, la nivel mondial. Banca are circa 33.400 de contabili, iar tranzactiile sunt efectuate in euro.

Moneyval a dezvaluit faptul ca, desi crimele financiare in Vatican au o rata foarte scazuta, faptul ca are ramuri in toata lumea, volumul mare de tranzactii cu bani cash si lipsa informatiilor despre unele organizatii non-profit reprezinta o tinta pentru splarea de bani.

Banca Italiei a citat raportul Moneyval cand a interzis platile prin intermediul cardurilor de debit sau credit la muzeele si magazinele din Vatican, la sfarsitul anului trecut, lasand turistii dependenti de banci cash. In urma acesti actiuni, Bruelhart s-a aratat surprins si a declarat ca Vaticanul a implementat toate masurile cerute de Uniunea Europeana si, in unele cazuri, a aplicat masuri chiar mai dure.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#Papa Benedict XVI demisie, #spalare bani Vatican , #stiri financiare