Paradoxul secolului: bogatii sunt tot mai bogati, saracii tot mai multi

Duminica, 22 Martie 2015, ora 18:13
9008 citiri
Paradoxul secolului: bogatii sunt tot mai bogati, saracii tot mai multi

Sistemul economic modern se afla intr-o criza asemanatoare celor prin care treceau predecesorii nostri, pe vremea revolutiei industriale. Poate ca cel mai grav efect economic al acestei crize este faptul ca intram intr-o noua era de crestere a inegalitatilor sociale.

Cei avuti devin tot mai bogati, cei lipsiti devin mai saraci, iar clasa mijlocie se subtiaza, unii indreptandu-se spre polul belsugului, iar altii spre cel al supravietuirii.

Bogati si saraci

Exemplele de top in acest sens sunt in SUA si Marea Britanie, dar fenomenul se generalizeaza intr-atat incat a cuprins si China comunista, si Rusia postcomunista, relateaza portalul Factroom, citand dintr-un studiu al scriitoarei canadiene Chrystia Freelance.

Nu sunt scutite nici India, nici Canada. Desi mai estompat, se observa si in tarile cu o democratie bine structurata: Suedia, Finlanda sau Germania.

Fenomenul ia amploare. In anul 1970, un volum de 10% din venitul national al Statelor Unite se concentra in mainile unui grup infim de 1% din populatie. Pe parcurs, polarizarea s-a accentuat, iar in prezent s-a ajuns ca 8% din venitul national sa fie detinut de 0,1% din americani.

Inca de pe vremea administratiei Clinton, ministrul Muncii de la Washington exemplifica prin cazul a doi oameni, cei mai bogati din Statele Unite: Bill Gates si Warren Buffet. Profitul celor doi era echivalent cu venitul populatiei sarace, respectiv 40% din totalul populatiei, adica 120 de milioane de oameni.

Insusi Warren Buffet recunostea atunci ca averea insumata a celor mai bogati patru oameni din SUA, inclusiv a dansului personal, se cifra la 300 de miliarde dolari.

Astazi, averea insumata a celor mai bogati patru americani a crescut de cinci ori si se ridica la 1,7 miliarde dolari, iar fenomenul continua. Nimeni nu da semne ca s-ar teme de un moment periculos cand, la o anumita limita, "s-ar rupe ata".

Atragatoarele sfere ale puterii

Asta aminteste de istorioara cu broasca in apa fiarta. Daca arunci o astfel de fiinta in apa clocotita, ea sare imediat afara, dar daca o pui intr-un vas cu apa rece si vasul pe aragaz, broasca nu va sesiza cresterea treptata a temperaturii si va muri oparita inauntru.

In fond, atunci cand esti prosper si cand iti merge bine, pare normal sa iti doresti tot mai mult. Insasi viata te incurajeaza. Daca esti foarte inteligent si foarte norocos, restul vine aproape de la sine.

Odata devenit bogat, devii si influent. Ajungi usor in sferele puterii, ajungi sa stabilesti, sa hotarasti, sa dispui. Apartii unei alte lumi: plutocratia. Atunci insasi autoritatea statului ajunge s-o stapaneasca mai curand cei bogati, decat cei meritorii.

In continuare, ideea de a folosi mintea pentru a manipula regulile sistemului economic in favoarea intereselor tale devine seducatoare. Exemplul nu este ipotetic. Companii respectate, precum Amazon, Apple, Google, Starbucks au avut un impact in sistemul fiscal, intrucat niciun sistem nu poate ramane indiferent fata de cerintele celor care varsa impozite grele la buget.

Mintea cea de pe urma

Dar asta nu este tot. Plutocratul este si el om, are familie. Isi trimite copiii la cele mai distinse colegii sau universitati din lume, unde odraslele celor bogati n-au motive sa precupeteasca timpul, si de unde se intorc acasa cu mai multe diplome si alte titluri meritorii, decat muritorii de rand.

La intoarcere, ajung sa mosteneasca averile parintesti si nici nu observi cum plutocratia se transforma in aristocratie. Istoria spune ca in aceasta faza broasca din vasul cu apa fierbinte nu mai are mult si va sucomba.

Macar acum, merita sa ne amintim totusi de revolutia industriala din secolul al XIX-lea. Ei ii datoram stadiul de dezvoltare la care ne aflam. Dar cu ce pret? Cu pretul marii depresiuni din anul 1870, al celei din 1930, al celor doua razboaie mondiale, al revolutiilor comuniste din Rusia si China.

Avem marele avantaj ca stim obstacolele traite de inaintasi, in activitatea lor de pionierat si ar fi de neconceput sa nu tragem invataturi.

Transformarile economice pe care le traim astazi merita comparate, in anumite limite, cu cele din timpul revolutiei industriale. Avem datoria sa descoperim drumul spre o economie care sa satisfaca nu numai necesitatile plutocratilor, ci si nevoile restului de 99% din populatie.

Altfel, istoria ne va trasa ea noua drumul nostru, ca in trecut, in loc sa ne trasam noi singuri drumul viitoarei noastre istorii.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...