Ziare.com

Ce salariu trebuie sa ai in urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privata de 2.500 de lei pana la 85 de ani

de Teodor Serban
Joi, 18 Martie 2021, ora 00:05

   

Ce salariu trebuie sa ai in urmatorii ani pentru a beneficia de o pensie privata de 2.500 de lei pana la 85 de ani
Pensia privata o va completa pe cea de la stat, iar in conditiile salariilor din Romania actuala lucrurile nu arata deloc bine pentru angajatii cu venituri mici si medii. Cum cei care sunt platiti cel mai putin reprezinta majoritatea populatiei, sansele ca acestia sa aiba o pensie privata substantiala sunt destul de mici.

Mentionam ca toate calculele pe care le vom face in cadrul acestui material sunt estimari bazate pe anumiti parametri actuali ficsi sau predictivi pentru a va face o idee despre ce va asteapta la batranete.

Acesta fiind spuse, daca sunteti un barbat de 45 de ani, care ar urma sa iasa la pensie in 2041, adica peste 20 de ani si vreti sa mai beneficiati de o pensie privata inca 20 de ani, alaturi de pensia de la stat, atunci pregatiti-va sa fiti descurajat.

Pensie de 2.500 de lei pentru 20 de aniCardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit calculatoarelor online, daca vreti sa aveti o pensie privata de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani incolo, atunci va trebui sa cotizati catre fondul de pensii, lunar, cate 825 de lei.

Acesti 825 de lei reprezinta acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.

Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii.

Astfel ca, pentru a contribui cu acesti 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui sa aveti un salariu brut de 22.000 de lei.

In calculul pentru aceasta estimare am considerat ca deja aveti in cont 100.000 de lei stransi pentru pensionare. Ca un element in plus, daca aveati in cont doar 20.000 de lei, pentru a ajunge la pensia de 2.500 de lei, ar fi trebuit sa aveti un salariul de 36.000 de lei, iar contributia sa se ridice la 1.350 de lei lunar.

Randament al fondului de pensii de 5%Tot in acest calcul am estimat un randament al fondului de pensii de 5% pe an si am mentinut contributia lunara la 3,75%. Daca spre exemplu, randamentul anual al fondului de pensii este de 7% atunci pensia dumneavoastra s-ar duce la 3400 de lei.

In cazul unei femei care este nascuta in acelasi an (1976), adica are acum 45 de ani, si are deja acumulati in cont 100.000 de lei, aceasta va iesi la pensie cu 2 ani mai devreme, adica in 2039.

In aceste conditii, in care randamentul este de 5%, iar contributia de 825 de lei, pensia ei va fi de aproape 2.200 de lei.

Pentru a ajunge la o pensie de 2.500 de lei, in 2039, ea va trebui sa cotizeze lunar 1050 de lei si sa aiba un salariu brut de 28.000 de lei pana la pensionare.

Femeie si barbat de 40 de aniDaca sunteti o femeie de 40 de ani care ar urma sa iasa la pensie in 2044 si aveti in cont acei 100.000 de lei, deja acumulati, pentru a ajunge la o pensie privata de 2.500 de lei pentru 20 de ani va trebui sa aveti un salariu de 15.000 de lei, din care sa cotizati lunar 560 de lei. Asta in cazul in care fondul de pensii ar avea un randament anual de 5%. La unul de 7% pensia va fi de peste 3.600 de lei, dar daca este de doar 4%, atunci pensia va scadea la 2.000 de lei.

In cazul unui barbat de 40 de ani, pentru o pensie privata asemanatoare, salariul brut va trebui sa fie 11.500 de lei, iar contributia de 431 de lei, in timp ce randamentul se va pastra la 5%. Acesta va iesi la pensie in 2046. La un randament de 7%, pensia lui va urca la 3.800 de lei.

Femeia si barbat - 35 de aniPentru cei tineri, o pensie privata decenta va fi mai usor de atins pentru va este nevoie de un salariu brut mult mai mic. Astfel ca, in cazul unei femei de 35 de ani, venitul brut ar trebui sa fie de 7.500 de lei, iar contributia de 280 de lei, mergand pe parametri scrisi mai sus. Daca in loc de 5%, randamentul ar fi de 6%, atunci pensia acesteia ar creste la peste 3.200 de lei.

Daca vorbim de un barbat de 35 de ani, atunci salariul sau brut pentru urmatorii 30 de ani ar trebui sa fie de 5.000 de lei, iar contributia la pensia privata de 190 de lei. Dar trebuie retinut ca va trebui sa aiba deja o suma de 100.000 de lei in cont, ceea ce este putin probabil. Pentru ca ar fi insemnat sa fi lucrat deja de la 25 de ani si sa cotizeze lunar cate 700-800 de lei. Iar pentru a cotiza atat de mult salariul sau in ultimii ani ar fi trebuit sa fie cel putin 4 ori mai mare.

Astfel ca, daca ar fi acumulat suma de 50.000 de in cont, pentru a ajunge la o pensie privata de 2500 de lei, acesta ar trebui sa aiba acum un salariu de 12.500 de lei. In cazul unei femei de aceeasi varsta, salariul ar fi trebuit sa fie de 15.000 de lei.

CITESTE SI:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 38469 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asigurarile si Cotizarile pentru pensii in speranta de a ....trai

un pic mai bine la batranete ESTE .....

https://www.youtube.com/watch?v=eHf-NWLlahY

 

Adecăăă... Tre' s-ai un salar' de judecător pentr-o pensie de nici

2.500 de lei?

 

mda

"acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.

Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii."

aici se vorbeste numai de pilonul 2. Dar ar trebui sa luam mult mai mult din pensia de la stat pentru ca acolo se duce grosul cotizatiilor noastre. Daca putini bani din cotizatie intra la pilonul 2 putini vom primi la pensie de la pilonul 2. Sa speram ca actualii guvernanti vor mari contributia la acest pilon.

Să ne angajăm la stat ca bugetar sau manager

Păi să ne angajăm cu toții la multinaționale sau la stat ca bugetari.
Cine lucrează la firmele private cu salariul minim brut pe contract, va beneficia de pensie foarte mică.

Discutabil

Pensia privata a fost un punct care trebuia bifat in tratatul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. S-a gasit aceasta solutie cu doi piloni privati: pilonul 2 care este alimentat cu o parte din contribuita pentru pensia obligatorie publica pe care o colecteaza statul prin legea fiscala (CAS) si pilonul 3 care este cu adevarat privat, in sensul ca este optional si cetateanul face depuneri individuale private, neimpuse de codul fiscal.
Problema cu pilonul 2 este ca se creaza depuneri (fonduri) private din bani care sunt ai statului, nu ai cetateanului. Contributia CAS care se retine obligatoriu din salarii si alte venituri conform codului fiscal, nu sunt banii cetateanului, sunt banii statului. In schimbul acestei contributii, cetateanul este asigurat obligatoriu la pensia publica, de stat, pe care o va primi din momentul cand va implini conditiile de pensionare si pana la deces. Corect ar fi ca toata aceasta contributie colectata obligatoriu de stat conform legii sa mearga la pensia publica. Pentru pensia privata ar trebui sa existe depuneri separate realizate cu consimtamantul cetatenilor si din banii acestora, nu ai statului. Asa cum este pilonul 3. Pilonul 2 este un fel de pensie privata obligatorie (!?), impusa prin codul fiscal, ceea ce nu prea este in ordine. Ca si cum statul ne-ar obliga sa facem anumite depuneri la banca, indiferent ca vrem sau nu. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca depunerile se duc la anumite companii private de asigurari care folosesc acesti bani pana ce omul implineste conditiile de pensionare. Cu alte cuvinte, statul cedeaza o parte din CAS-ul colectat de el prin legea fiscala unor companii private care administreaza (si folosesc) zeci de ani depozitele private constituite in acest fel, detinatorii neavand voie sa se atinga de ele pana la varsta standard de pensionare.

Alooo...Cum adecatelea, ce salar tre sa ai???

Salariu lu.....Firea...

excrocii continua campania

de spoliere a romanilor. excrocii sunt actionarii fondurilor private, neromani, care, sustinuti de guvernul habarnistului catu, vor sa puna mana pe 6 % din fondul de pensii, bani pe care sa-i investeasca in ce vor ei, fara a da socoteala cat au castigat sau pierdut. pot da si faliment. daca pentru 2500 lei trebuie sa contribui cu 900 lei luna, inseamna ca cei cu salariul minim, vor primi, intre 65 si 85 ani o pensie privata de 500 lei, dupa 20 ani cotizare. sa tot traiesti cu 500 lei, peste 20 ani, avand in vedere rata inflatiei anuale. numai smecheri care considera ca suntem un popor de categoria 7 si putem fi pacaliti.

Da

Dar informatia trebuie sa o iei si altfel, pornind de la exemplul "barbat la 40 de ani" (cu un venit realizabil).
daca, printr-o contributie timp de 25 de ani (3.75%!), poti atinge acel 2500 extra la pensie, cu un randament de 5%, cat ar fi trebuit sa fie pensia bazata pe contributivitate, daca statul chiar ar fi facut ceva cu banii tai, in loc sa-i toace pe diferite favoritisme?

Regula de trei simpla, ca estimare?
Raspuns: peste 16000 lei/luna. Dar, la venitul mediu de 11500 lei, probabil ca pensia platita atinge vreo 4500 lei/luna (mai putin daca esti intr-un domeniu unde se acorda un procent mult mai mare din venitul realizat in ultimele 12 luni).

Dar daca statul ar fi platit 6%? Regula de trei simpla zice ca partea din pensia privata ar fi putut atinge 4000 lei/luna! Asa ca, oricum ai lua-o, statul te-a privat de niste venituri decente la pensie.

Nu exista legatura intre contributiile CAS...

...retinute din salariile oamenilor prin legea fiscala si cuantumul pensiilor care vor veni. Contributia CAS este o prima de asigurare in vederea obtinerii unei pensii publice. Ce valoare va avea pensia peste ani nu stie nimeni.
Valoarea pensiei este data de un punctaj calculat in functie de salariile realizate cu contract de munca de-a lungul anilor (pentru a se asigura o proportionalitate) care se inmulteste cu valoarea punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie este stabilit de Guvern prin legea bugetului de asigurari sociale din fiecare an, valoare care nu are legatura cu contributiile CAS de-a lungul anilor. In functie de valoarea punctului de pesnie, pensiile sunt mai mici sau mai mari, indiferent de cuatum-ul contributiilor care s-au platit de-a lungul anilor.

Săăăăăăă!!! raaaaaaaaa!!!! ciiiiiiiiii!!!!! luuUOOoooorrrrrrr!!!!

Ați chebbellitto, băiețași.
AM chebbellitto de fapt...ce, eștia p-aciia...or fi mai breji?
Pixxx.
Deși importă incă prăă fiie șăăă năăăăllzzz, greucenește, dinspre comunișitti...sleazzăraia olly gagghilor e prea mare.
Datoria infinită inghite oricum tot, pe orice nivel.
Ați băgat la greu să plătiți toți mellueii...dom Melle!!!...toți tudoreii, ciordachii și opricii.
Cand săă...șitt voi ceva...oppaaahh!!!
Nu mai e nimeni la muncă. De unde taxe?
Ș-o apărea neannelliia a doua. In 2-3 ani toate "investițiile"...orice or fi ele in spatele "pensiilor", a banilor, de fapt....ZZZzzzzooeeenngggg...gghhh....zero.
Durro-durro-ț-dăăă...nu maduro, neannelurro.
Iar o să vină toți săracii care esteți să prosstessteze pe la Victoriei...ceva...iar ii flegmează milițișiții.
Haaaaaaa....haaaaaa.....ni-ooo fuuuu...raaaat.
Nu, băi.
Doar v-au luat. Dacă ziceți că vă place capitalismul și peeee...AȚȚahhh.

 

pensiile peste 20 de ani vor fi la nivelul celor din Africa

in maxim 15 ani datoria tarii va ajunge la 200% din PIB (pibul Romaniei bazat pe consum va scadea dramatic imediat ce populatia si veniturile vor scadea in Romania)....SINGURA SOLUTIE va fi nationalizarea fondului privat de pensii (toti banii vor merge catre plata pensiilor militare din: SRI, militie ,armata, SPP, STS, jandarmerie etc______acestea sunt institutii esentiale)...
in anul 2050 vor fi 3 pensionati pentru fiecare angajat.....si ca sa aveti o imagine raportat la productivitate vor fi 4 pensionari la un angajat din mediul privat (productiv)....Impozitul pe proprietati va fi singura sursa, doar ca securisto-liberalo-PSD-USR-isto vor fi plecat din tara cu averi frumusele.

 

Rezolvarea pensiilor (inclusiv a celor speciale) este Kalashnicovul

Lege
1 Toată lumea cotizează la fondul de pensii.
2 Toată lumea lucrează pană la 65 de ani
3 Toată lumea care a implinit 65 de ani și incă mai trăiește să fie impușcată bine ințeles folosind Kalashnicovul.

 

io 1 as propune o moarte mult mai groaznica,pentru nesimtitii,

care a ajuns,la 65 ani !...si anume,sa le sufle menestra muncii,in saxofoane,pina le sparge bohoashele !!!...ca sa vaza nesimtitii,ca nu merita sa traiesti sanatos !

serios?

si care e ma rog " fondul ala de pensii", educa-ma ...

Sa le dea "speciale" ca la mapn, mai si servicii"!

E simplu: cine are pensie mica bazata DOAR (decit?) pe contributivitate, sa primeasca si o "speciala"!

 

adevarul este.....

ca va asteapta o batranete de kko.
dupa contributia de o viata la statul democrat roman in final va arata middle finger.
ce poate fi mai depresiv decat asta.

 

concluzia...

ganditi-va doar la ce pensie ati fi incasat daca statul nu va fura 21.25% din salariu, pentru pensiile imputitilor gen (info
Rank user: x5) .. scursuri care considera banii vostri munciti "dreptul lor divin", caci imputitu zice " Problema cu pilonul 2 este ca se creaza depuneri (fonduri) private din bani care sunt ai statului, nu ai cetateanului. "

 

toate kkalkkulilii lu' serbanica toderica sunt kkorekkte numa' ca...

...sokkotitoru' serbanica toderica a "uitat" sa bage'n kkalkkul un element esential si anume INFLATIA !!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor