Cat de mult au scazut profiturile fondurilor de pensii in ultimii ani

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 13:07
3249 citiri
Cat de mult au scazut profiturile fondurilor de pensii in ultimii ani
Foto: Pixabay.com

Daca la finalul anului 2018, sase administratori inregistrau profituri nete in valoare 169 de milioane de lei, cu o rentabilitate a capitalurilor cuprinsa intre 11% si 54.7% in timp ce doar un administrator a obtinut o pierdere de - 4.9% din capitalurile proprii, la finalul anului 2019 toti administratorii au avut pierderi cumulate de 84 de milioane de lei, reprezentand intre -4,9% si 24,3% din capitalurile proprii, se arata in ultimul raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In primele sase luni ale anului 2020 pierderile unora dintre administratori s-au adancit semnificativ fata de finalul anului trecut. Un numar de 5 administratori au obtinut rezultate negative cumulate in valoare de 62 de milioane de lei, in timp ce restul de doi administratori au obtinut un profit net de 3,24 milioane de lei.

In afara de cei 7 administratori care administreaza atat fonduri de pensii din Pilonul II, cat si din Pilonul III, in sistemul pensiilor facultative mai activeaza inca trei administratori care au o cota de piata cumulata de 60,5% la finalul semestrului I 2020.

Dintre acestia, unul este o societate de asigurari de viata, unul o societate de administrare a investitiilor si unul o societate de administrare a fondurilor de pensii. La finalul anului 2019, doi dintre administratori au obtinut o pierdere cumulata de 3,3 milioane de lei, in timp ce un administrator a obtinut un profit net de 588.000 de lei.

In primele sase luni ale anului 2020 pierderea cumulata a celor doi administratori reprezenta 691 milioane de lei, iar profitul la 6 luni al celuilalt administrator era de 426.000 de lei.

"Daca se va mentine caracterul variabil al cadrului legislativ primar aplicabil sistemului de pensii private, riscul de profitabilitate este de asteptat sa persiste, desi administratorii au premisele necesare recuperarii pierderilor in anii urmatori, in contextul structurii demografice a participantilor care continua etapa de acumulare a activelor in fondurile de pensii private", se mai arata in studiu.

Ce pensie privata obligatorie vei avea in functie de cat cotizezi pe luna

De ce plang romanii dupa majorarea pensiilor cu 40%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#profit fonduri de pensii, #pensii private obligatorii, #pensii private facultative , #stiri financiare