Ziare.com

Raport: Mentinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021

Duminica, 14 Iunie 2020, ora 13:58

   

Raport: Mentinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021
Mentinerea calendarului actual de aplicare a Legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.

"Consiliul Fiscal atrage din nou atentia ca mentinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor, in lipsa unor masuri compensatorii credibile si de amploare, ar face cvasi-imposibila o reducere a deficitului bugetar in anul 2021 fata de nivelul din anul curent, in conditiile in care acesta este deja periculos de inalt.

Revenirea la sustenabilitate fiscal-bugetara este esentiala pentru parcurgerea acestei perioade foarte dificile si reclama reconsiderarea calendarului de aplicare a legii a pensiilor, precum si comunicarea din timp, publica, a planurilor de politica fiscal-bugetara", se mentioneaza in raport.

Potrivit Consiliului Fiscal, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, "desi motivata de necesitatea de a corecta inechitati, complica mult constructia bugetara pe termen mediu intrucat prevederile privind majorarea punctului de pensie (de la 1.265 lei in prezent la 1.775 lei din 1 septembrie 2020 si, respectiv, la 1.875 lei incepand cu 1 septembrie 2021), modificarea formulei de calcul si noile drepturi instituite implica cheltuieli suplimentare de o magnitudine foarte mare".

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Astfel, cheltuielile cu asistenta sociala au ajuns in anul 2019 la nivelul de 10,8% din PIB si, potrivit calculelor Consiliului Fiscal, acestea sunt previzionate sa se majoreze pana la nivelul de 12,2% din PIB in 2020, 14,4% din PIB in 2021 si, respectiv, pana la 15,5% din PIB in 2022, chiar si fara a lua in considerare impactul pandemiei COVID-19 asupra PIB.

Totodata, Consiliul Fiscal subliniaza riscuri majore privind sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii si "pledeaza ferm in favoarea mentinerii progreselor realizate, atat din perspectiva principiilor introduse (folosirea exclusiva a principiului contributivitatii in determinarea pensiei), cat si din perspectiva respectarii mecanismului de indexare introdus de Legea pensiilor".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 6212 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu alte cuvinte

pentru majorari salariale din sectorul bugetar sunt fonduri, dar nu si pentru pensii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor