Romanii au dobanzile cele mai mari la credite ipotecare

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 19:40
2021 citiri
Romanii au dobanzile cele mai mari la credite ipotecare

Nivelul dobanzilor percepute de bancile comerciale din Romania pentru creditele ipotecare depaseste chiar si de doua ori costurile similare aferente imprumuturilor de acelasi gen acordate de institutiile financiare din regiune.

Primele de risc, dobanda de politica monetara si nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, toate situate la niveluri foarte ridicate, sunt cele mai importante elemente care fac imprumuturile ipotecare din Romania de doua ori mai scumpe decat cele din Polonia, scrie Financiarul.

"Rezerva minima obligatorie la creditele in valuta, de 40%, a fost un element important in stabilirea dobanzii. Desi acum lucrurile se mai relaxeaza, ea va ramane si in continuare mare, comparativ, spre exemplu, cu Ungaria, unde este 2%. Oricum, la creditele ipotecare, riscul analizat este un factor de stabilire a preturilor", considera Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Costurile crediteleor ipotecare oferite de bancile din Ungaria, Polonia si Romania erau similare in iunie 2008, dar acestea au evoluat diferit in ultimele trimestre in cele trei state est-europene.

Astfel, in ianuarie 2009, dobanda medie anuala pentru imprumuturile ipotecare denominate in euro din Romania ajunsese la 11,30%, dupa ce au inregistrat o crestere cu 3,3% in ultimele 12 luni.

In comparatie, dobanda medie anuala pe intregul sistem bancar din Polonia se cifra in februarie la 5,4%, fiind una dintre cele mai mici din regiunea Europei Centrale si de Est, dupa ce a scazut cu 1,4 puncte procentuale sub nivelul inregistrat la inceputul anului trecut.

Comparativ, in Ungaria, dobanda aceluiasi tip de credit era in februarie 2009 de aproape doua ori mai mare decat in Polonia, avand un nivel de 10,22%. Fata de ianuarie 2008, cresterea a fost cu aproape 2,5 puncte procentuale.

Lucrurile nu se prezinta la fel si in cazul creditelor denominate in euro destinate consumului. Cele mai mari dobanzi nu mai sunt in Romania, ci in Ungaria. Polonia continua sa aiba cea mai scazuta dobanda medie anuala, de 4,6% in februarie, cu 1,8 puncte procentuale sub nivelul din luna precedenta si cu 2,8% sub valoarea de la inceputul anului trecut.

In schimb, in Romania si in Ungaria, dobanzile au fost in crestere pe parcursul anului trecut, ajungand in ianuarie 2009 la un nivel de 11,48% si, respectiv, 12,66%. Si banca centrala din Ungaria a dat publicitatii datele pe februarie, acestea indicand o noua majorare, la 12,84%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
#credite ipotecare, #dobanzi, #Romania, #Polonia, #Ungaria , #stiri financiare