Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romanii au trait mai bine in 2011, insa mai au de recuperat pana la nivelul din 2008

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 13:01
1969 citiri
Romanii au trait mai bine in 2011, insa mai au de recuperat pana la nivelul din 2008
Foto: Arhiva

Romanii au trait ceva mai bine in 2011, fata de anul precedent, insa mai au mult de recuperat, pentru a ajunge la standardul de viata de dinainte de criza economica, releva datele Institutului National de Statistica.

In primul an de crestere economica a Romaniei, de la inceputul crize,i romanii au simtit o imbunatatire a calitatii vietii, in special datorita inflatiei scazute si salariilor in usoara crestere, informeaza Evenimentul Zilei.

Fata de luna octombrie 2010, in octombrie 2011 salariul net a crescut usor peste nivelul inflatiei, cu 8,9%, in conditiile in care inflatia anuala era, la sfarsitul lunii octombrie, de 3,55%. Potrivit Institutului National de Statistica, castigul salarial real a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior cu 5%.

Insa romanii sunt inca departe de standardele de viata din 2008, anul premergator crizei. In octombrie 2011, castigul salarial mediu net era de 1.457 de lei, cu doar 9,4% mai mare decat in aceeasi luna din 2008. Erodarea din cauza inflatiei face, insa, ca puterea de cumparare de acum a romanilor sa fie mai mica decat era in urma cu trei ani, intrucat indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere cu 16,51%.

Cel mai mult in ultimii trei ani s-au scumpit marfurile nealimentare, cu circa 22%, iar cel mai putin alimentele, care au inregistrat in cei trei ani o crestere de preturi usor peste 8%. In acelasi interval, serviciile s-au scumpit cu peste 19%.

In octombrie 2011, cele mai mari salarii din economie erau in sectoarele: servicii in tehnologia informatiei - 3.688 de lei, intermedieri financiare - 3.493 lei, transporturi aeriene - 3.378 de lei.

Cele mai mici salarii medii nete se inregistrau a finalul lunii octombrie in hoteluri si restaurante - 872 de lei, fabricarea articolelor de imbracaminte - 912 lei, servicii administrative - 953 de lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#nivel trai, #romani nivel trai 2011, #romani salarii 2011, #scumpiri Romania 2011 , #stiri financiare