Romanii dau peste 20% din venituri pe ratele la banca

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 10:13
1053 citiri
Romanii dau peste 20% din venituri pe ratele la banca
Foto: Abconsult

Romanii sunt cei mai impovarati de creditele bancare din regiunea Europei Centrale si de Est, 55% dintre cei cu rate fiind nevoiti sa cheltuiasca mai mult de 20% din veniturile familiei pentru a le acoperi.

Sondajul a fost realizat de Bank Austria, in vara anului trecut, in 13 tari din aceasta regiune, relateaza Financiarul..

Romania se afla pe primul loc din punctul de vedere al acestui tip de datorii, fiind urmata de Bulgaria, unde 51% din debitori cheltuiesc mai mult de 20% din veniturile familiei pentru a plati ratele.

Cel mai putin indatorati sunt polonezii, cu 16%, slovaci (20%), slovenii (22%) si cehii (23%). La nivelul intregii regiuni, 34% din debitori platesc bancilor o cincime din venitul familiei, in timp ce 25% folosec intre 11 - 20% din venituri in acest scop. Doar 26% cheltuiesc mai putin de 10%.

In ultimii sapte ani, in Europa Centrala si de Est, s-a inregistrat o crestere a datoriilor populatiei fata de banci, potrivit unui studiu realizat de UniCredit Group. Institutia sustine ca impactul crizei la nivel de comprimare a creditare isi va atinge punctul maxim in 2009 si va incepe sa-si revina treptat in 2010. Pentru acest an, UniCredit se asteapta ca volumul imprumuturilor ipotecare sa creasca cu doar 13 procente, fata de 27 procente cu un an in urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#nivel creditare, #rate banci, #Bank Austria , #stiri financiare