Romanul isi aminteste de asigurarea casei doar la cutremur si inundatii

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 21:28
1851 citiri
Romanul isi aminteste de asigurarea casei doar la cutremur si inundatii
Foto: Tribuna

Doar intre 10 - 20% dintre romanii care au in proprietate o locuinta s-au gandit sa si-o si asigure, potrivit unor estimari ale companiilor din domeniu.

Cu toate acestea, asigurarea locuintei nu costa foarte mult. La pretul mediu de 50.000 de euro pentru un apartament, un proprietar nu ar plati decat 0,12 - 0,25% din valoarea sa, adica intre 60 - 125 de euro pe an.

Impartit pe parcursul intregului an, o asigurare ar costa doar intre 5 si 10 euro pe luna, potrivit unui calcul realizat de Ziarul Financiar.

Potrivit reprezentantilor industriei de asigurari, un procentaj normal de asigurari de locuinte ar fi de 80%.

"Acum patru-cinci ani, gradul de cuprindere in asigurare era sub 10%, iar acum este undeva peste 20%. Este prea putin, normal ar fi ca minimum 80% din case sa aiba asigurare", a declarat Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom.

Numarul mic de astfel de asigurari are la baza sistemul folosit pana in 1996, cand asigurarea era obligatorie si se platea in acelasi timp cu impozitul. "Oamenilor le-a ramas impresia ca, daca platesc impozit, au si asigurare", a spus reprezentantul Asirom.

Printre explicatiile date de specialisti pentru numarul mic de case asigurate se numara si cultura romanilor si credinta acestora ca, in cazul unui dezastru natural, statul le va da, pur si simplu, banii de care au nevoie pentru a-si reconstrui locuintele, asa cum a si facut dupa inundatiile din ultimii ani.

Oferte la asigurarea locuintei

Pe de alta parte, se pare ca unii romani incep sa-si dea seama de necesitatea asigurarilor de acest gen. In primele doua luni din acest an, primele brute subscrise pe segmentele de asigurari de incendii si calamitati au crescut de la 174 de milioane de lei, in aceeasi perioada a anului trecut, la 220 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Aceasta crestere a fost indusa si de cateva oferte disponibile pe piata. De exemplu, Generali Asigurari ofera o reducere de 20% a primei de asigurare Eurocasa Completa Plus, pana pe 31 mai.

"In Romania, din cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate", a declrat directorul de asigurari generale, Generali Asigurari, Adrian Marin. El a adaugat ca tocmai acesta este si motivul reducerii, pentru a impulsiona acest domeniu.

Compania Astra - Uniqa acorda despagubiri si pentru mai multe cheltuieli ocazionate de un risc asigurat, cum ar fi demolarea, demontarea sau mutarea in alt loc a cladirii, in cazul unui incendiu sau cheltuieli pentru schimbarea sistemelor de inchidere a usilor de acces in cladirea asigurata, in limita a 50 de euro/an.

La Allianz - Tiriac puteti obtine o polita de asigurare a locuintei cumparate prin credit ipotecar, Creditum, care include si asigurarea bunurilor casabile (geamuri, marmura etc), in cazul unor spargeri accidentale, in limita a 1.000 de euro.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#asigurari locuinte Romania, #nivel asigurari locuinte, #cutremur Romania, #cutremur 25 aprilie , #stiri financiare