Speculatorii pariaza pe leu

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 07:36
2411 citiri
Speculatorii pariaza pe leu

Speculatorii au inceput din nou jocurile cu leul romanesc, insa de data asta pariaza pe aprecierea lui, nu pe scadere ca anul trecut.

"Acum au loc aceleasi speculatii din piata previziunilor care s-au facut si anul trecut, doar ca in oglinda. Anul trecut estimau un curs de 4,7-4,9 sau de chiar peste 5 lei pentru un euro, acum este vorba despre 3,9-3,5 lei/euro. Este acelasi procedeu, doar ca, pentru ca au vazut ca leul nu se poate deprecia cat au vrut ei, au mutat miza de pe depreciere pe apreciere", a declarat pentru Gandul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Leul s-a apreciat puternic in ianuarie gratie speculatorilor. Insa Vasilescu sustine ca acestia nu isi pot vedea profiturile pe care se bazeaza pentru ca "ei nu sunt singuri in piata. In piata este prezenta si BNR, clipa de clipa".

Dealerii din piata valutara spun ca multe banci importante, mai ales din Londra, au "pariat" sute de milioane de euro fiecare pe aprecierea leului la inceputul lui 2010.

"E foarte prost. Inseamna ca leul va avea de unde sa cada si mai mult. Nu se poate sa ai o moneda care se apreciaza intr-o economie care merge prost. Este un fenomen pasager. Speculatorii fac pariuri, cade cursul, isi marcheaza profitul si se duc la ei acasa. (...) Pentru a contracara intrarile masive de valuta, BNR ar trebui sa compenseze pornind tiparnita. Daca face acest lucru insa, inflatia va exploda", a declarat analistul Ilie Serbanescu pentru Gandul.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#curs leu euro, #apreciere leu , #stiri financiare